Meny

Vinnerens karriere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari, vinneren av Nobels fredspris i 2008, har bidratt til fredsarbeid i en rekke konfliktområder, inkludert Aceh, Kosovo og Namibia.

71-åringen har fått æren for forsoningen mellom Fritt Aceh-bevegelsen og den indonesiske regjeringen. Fredsavtalen fra 2005 bidro til å gjøre slutt på tre tiår med konflikt, der omkring 15 000 mennesker mistet livet.

Les også:

Jeg er glad og takknemlig

Kinesisk dissident frykter framtiden

Se ABCTV: Stoltenberg om Martti Ahtisaari

Ahtisaari hjalp også til med å føre Kosovo i retning av uavhengighet, selv om hans intense meklingsforsøk ikke klarte å få i stand en avtale mellom Serbia og Kosovo. Myndighetene i Kosovo erklærte tidligere i år uavhengighet unilateralt.

Født i Karelen

Før Ahtisaari involverte seg i Aceh-samtalene var han ikke videre bevandret i asiatisk geopolitikk, men han var allerede viden kjent som diplomat og forhandler.

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari ble født 23. juni 1937 i Viipuri. Hans familie ble tvunget til å flykte fra Karelen da provinsen ble annektert av Sovjetunionen ved slutten av andre verdenskrig.

Ahtisaari underviste i Pakistan på begynnelsen av 1960-tallet, før han gikk inn i diplomatiet.

Selv om han har fokusert sin meklingsinnsats i Europa har Ahtisaari vært svært aktiv i andre deler av verden. Han ble utnevnt til ambassadør i Tanzania i 1973, da han var 36 år gammel.

Innsats i Namibia

Som FNs spesialutsending til Namibia hjalp Ahtisaari til med å føre landet i retning av uavhengighet i 1990.

I 1994 utnevnte det finske sosialdemokratiske partiet ham til presidentkandidat, og ble den første direkte valgte finske presidenten.

FRED: Martti Ahtisaari diskuterer med partene i Aceh-konflikten. Foto: ScanpixFRED: Martti Ahtisaari diskuterer med partene i Aceh-konflikten. Foto: Scanpix

Finland ble med i EU et år senere.

Ahtisaari fant seg aldri helt til rette i presidentembetet, og beholdt sin forkjærlighet for utenrikspolitikk. Han har beskrevet sin karriere i finsk innenrikspolitikk som «et utenomekteskapelig forhold.» Presidentkarrieren varte til år 2000.

Anklaget for å være partisk

Ved slutten av 2005 ble Ahtisaari utnevnt til FNs spesialutsending for å lede samtalene om sluttstatus for den serbiske provinsen Kosovo, sju år etter at han spilte en nøkkelrolle i forhold til å gjøre slutt på den væpnede konflikten der.

Som spesialutsending forsøkte Ahtisaari å få serbere og kosovoalbanere til å nå enighet om provinsens status, men ble gjentatte ganger beskyldt fra serbisk side for partiskhet.

KONTROVERSIELL: Martti Ahtisaari er svært populær blant kosovo-albanere, mens serberne anklager ham for partiskhet.Foto: ScanpixKONTROVERSIELL: Martti Ahtisaari er svært populær blant kosovo-albanere, mens serberne anklager ham for partiskhet.Foto: Scanpix

Han anbefalte uavhengighet for utbryterprovinsen, men det at han var ute av stand til å få de to sidene til enighet var et hardt slag for fredsprisvinneren.

Han avblåste samtalene i mars 2007, og mindre enn et år senere erklærte Kosovo uavhengighet unilateralt, til høylydt protest fra myndighetene i Beograd og Moskva, men med mye støtte fra Vesten og andre deler av verdenssamfunnet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus