Vinnerens karriere

<p class="hidden"> </p>
 

<pDen tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari, vinneren av Nobels fredspris i 2008, har bidratt til fredsarbeid i en rekke konfliktområder, inkludert Aceh, Kosovo og Namibia. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

71-åringen har fått æren for forsoningen mellom Fritt Aceh-bevegelsen og den indonesiske regjeringen. Fredsavtalen fra 2005 bidro til å gjøre slutt på tre tiår med konflikt, der omkring 15 000 mennesker mistet livet.

Les også:

Jeg er glad og takknemlig

Kinesisk dissident frykter framtiden

Se ABCTV: Stoltenberg om Martti Ahtisaari

Ahtisaari hjalp også til med å føre Kosovo i retning av uavhengighet, selv om hans intense meklingsforsøk ikke klarte å få i stand en avtale mellom Serbia og Kosovo. Myndighetene i Kosovo erklærte tidligere i år uavhengighet unilateralt.

Født i Karelen

Før Ahtisaari involverte seg i Aceh-samtalene var han ikke videre bevandret i asiatisk geopolitikk, men han var allerede viden kjent som diplomat og forhandler.

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari ble født 23. juni 1937 i Viipuri. Hans familie ble tvunget til å flykte fra Karelen da provinsen ble annektert av Sovjetunionen ved slutten av andre verdenskrig.

Ahtisaari underviste i Pakistan på begynnelsen av 1960-tallet, før han gikk inn i diplomatiet.

Selv om han har fokusert sin meklingsinnsats i Europa har Ahtisaari vært svært aktiv i andre deler av verden. Han ble utnevnt til ambassadør i Tanzania i 1973, da han var 36 år gammel.

Innsats i Namibia

Som FNs spesialutsending til Namibia hjalp Ahtisaari til med å føre landet i retning av uavhengighet i 1990.

I 1994 utnevnte det finske sosialdemokratiske partiet ham til presidentkandidat, og ble den første direkte valgte finske presidenten.

FRED: Martti Ahtisaari diskuterer med partene i Aceh-konflikten. Foto: ScanpixFRED: Martti Ahtisaari diskuterer med partene i Aceh-konflikten. Foto: Scanpix

Finland ble med i EU et år senere.

Ahtisaari fant seg aldri helt til rette i presidentembetet, og beholdt sin forkjærlighet for utenrikspolitikk. Han har beskrevet sin karriere i finsk innenrikspolitikk som «et utenomekteskapelig forhold.» Presidentkarrieren varte til år 2000.

Anklaget for å være partisk

Ved slutten av 2005 ble Ahtisaari utnevnt til FNs spesialutsending for å lede samtalene om sluttstatus for den serbiske provinsen Kosovo, sju år etter at han spilte en nøkkelrolle i forhold til å gjøre slutt på den væpnede konflikten der.

Som spesialutsending forsøkte Ahtisaari å få serbere og kosovoalbanere til å nå enighet om provinsens status, men ble gjentatte ganger beskyldt fra serbisk side for partiskhet.

KONTROVERSIELL: Martti Ahtisaari er svært populær blant kosovo-albanere, mens serberne anklager ham for partiskhet.Foto: ScanpixKONTROVERSIELL: Martti Ahtisaari er svært populær blant kosovo-albanere, mens serberne anklager ham for partiskhet.Foto: Scanpix

Han anbefalte uavhengighet for utbryterprovinsen, men det at han var ute av stand til å få de to sidene til enighet var et hardt slag for fredsprisvinneren.

Han avblåste samtalene i mars 2007, og mindre enn et år senere erklærte Kosovo uavhengighet unilateralt, til høylydt protest fra myndighetene i Beograd og Moskva, men med mye støtte fra Vesten og andre deler av verdenssamfunnet.

Personvernpolicy