Vinnerens karriere

71-åringen har fått æren for forsoningen mellom Fritt Aceh-bevegelsen og den indonesiske regjeringen. Fredsavtalen fra 2005 bidro til å gjøre slutt på tre tiår med konflikt, der omkring 15 000 mennesker mistet livet.
Les også:
Kinesisk dissident frykter framtiden
Se ABCTV: Stoltenberg om Martti Ahtisaari
Ahtisaari hjalp også til med å føre Kosovo i retning av uavhengighet, selv om hans intense meklingsforsøk ikke klarte å få i stand en avtale mellom Serbia og Kosovo. Myndighetene i Kosovo erklærte tidligere i år uavhengighet unilateralt.
Født i Karelen
Før Ahtisaari involverte seg i Aceh-samtalene var han ikke videre bevandret i asiatisk geopolitikk, men han var allerede viden kjent som diplomat og forhandler.
Martti Oiva Kalevi Ahtisaari ble født 23. juni 1937 i Viipuri. Hans familie ble tvunget til å flykte fra Karelen da provinsen ble annektert av Sovjetunionen ved slutten av andre verdenskrig.
Ahtisaari underviste i Pakistan på begynnelsen av 1960-tallet, før han gikk inn i diplomatiet.
Selv om han har fokusert sin meklingsinnsats i Europa har Ahtisaari vært svært aktiv i andre deler av verden. Han ble utnevnt til ambassadør i Tanzania i 1973, da han var 36 år gammel.
Innsats i Namibia
Som FNs spesialutsending til Namibia hjalp Ahtisaari til med å føre landet i retning av uavhengighet i 1990.
I 1994 utnevnte det finske sosialdemokratiske partiet ham til presidentkandidat, og ble den første direkte valgte finske presidenten.
FRED: Martti Ahtisaari diskuterer med partene i Aceh-konflikten. Foto: Scanpix
Finland ble med i EU et år senere.
Ahtisaari fant seg aldri helt til rette i presidentembetet, og beholdt sin forkjærlighet for utenrikspolitikk. Han har beskrevet sin karriere i finsk innenrikspolitikk som «et utenomekteskapelig forhold.» Presidentkarrieren varte til år 2000.
Anklaget for å være partisk
Ved slutten av 2005 ble Ahtisaari utnevnt til FNs spesialutsending for å lede samtalene om sluttstatus for den serbiske provinsen Kosovo, sju år etter at han spilte en nøkkelrolle i forhold til å gjøre slutt på den væpnede konflikten der.
Som spesialutsending forsøkte Ahtisaari å få serbere og kosovoalbanere til å nå enighet om provinsens status, men ble gjentatte ganger beskyldt fra serbisk side for partiskhet.
KONTROVERSIELL: Martti Ahtisaari er svært populær blant kosovo-albanere, mens serberne anklager ham for partiskhet.Foto: Scanpix
Han anbefalte uavhengighet for utbryterprovinsen, men det at han var ute av stand til å få de to sidene til enighet var et hardt slag for fredsprisvinneren.
Han avblåste samtalene i mars 2007, og mindre enn et år senere erklærte Kosovo uavhengighet unilateralt, til høylydt protest fra myndighetene i Beograd og Moskva, men med mye støtte fra Vesten og andre deler av verdenssamfunnet.