Meny

Massakre på børsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Panikken råder på Oslo Børs

Panikken råder på Oslo Børs, og det er trangt ut døren ved åpning fredag.

- Er det noen ord igjen å bruke? Massakre er vel det nærmeste jeg kan komme. Jeg venter en tilnærmet unntakstilstand fra åpning på Oslo Børs i dag, så får vi se hva som skjer utover dagen, sa aksjestrateg Terje Nyborg i Landsbanki til TDN Finans før børsåpning fredag.

Børsen faller bratt på ukens siste handelsdag, etter en liten opptur igår.

Aksjemarkedene i USA og i Asia har rast i natt, samtidig som oljeprisen har stupt siden Oslo Børs avsluttet handelen torsdag.

Etter 40 minutters handel er hovedindeksen ned 5,6 prosent til 245,26 poeng.

StatoilHydro faller 7,0 prosent, Yara faller 7,9 prosent, Rec er ned 8,0 prosent.

I resten av Europa faller også markedene markert. I Frankfurt faller DAX-indeksen hele 8,9 prosent, i Paris er børsen ned 7,2 prosent, mens London-børsen faller nesten seks prosent.

Aksjeras i USA

I USA falt aksjemarkedet markert torsdag. Da børsene stengte hadde Dow Jones-indeksen falt 7,33 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen falt 7,62 prosent.

- Dette var syvende dag på rad med nedgang. Dollaren styrket seg på frykt for en global resesjon mens oljeprisen falt på bakgrunn av frykt for at lavere økonomisk vekst skal dempe oljeetterspørselen, skriver makroanalytiker Camilla Viland i morgenrapporten fra DnB Nor Markets fredag.

Les mer: Katastrofedag på Wall Street

Se ABCTV: Bunnløst på verdens børser

Ingen hjelp

Heller ikke i pengemarkedet var det tegn til bedring torsdag.

- Dollar-libor med tre måneders løpetid steg i går til det høyeste nivået siden desember. Dermed har heller ikke de koordinerte rentekuttene som ble offentliggjort på onsdag vært tilstrekkelig for å berolige markedene. Mange investorer ser nå frem mot G7-møtet i dag hvor de håper politikere fra G7-landene og EU kan vise at de kan samarbeide mer effektivt, skriver Viland.

Les mer: Resultatløs renteaksjon

Asia stuper

I Tokyo faller Nikkei-indeksen nærmere ni prosent ved 7.30-tiden fredag. Også på de andre asiatiske børsene er det store fall fredag morgen.

Les mer: Vill panikk på Tokyo-børsen

Rett ned med oljen
Oljeprisen fortsetter markert ned fredag morgen og går mot sitt største ukentlige fall siden desember 2004.

Oljeprisen i New York falt til laveste nivå på et år og kobber ble handlet på nivå med mars 2006 etter det kraftige aksjebørsfallet torsdag, som drevet av bekymring for innvirkningen av finanskrisen på den globale økonomien. Gullprisene steg til høyeste nivå på nesten 11 uker.

Les mer: Kjempesmell for oljeprisen

Et fat nordsjøolje handles for øyeblikket til 78,66 dollar fatet, ned 3,98 dollar siden gårsdagens sluttnotering.

Torsdag endte hovedindeksen på Oslo Børs til slutt opp 2,3 prosent etter nok en volatil dag. Hovedindeksen endte til slutt på 259,81 poeng.

Les mer: Solid dag på børsen

Kronen svekker seg mot dollar og euro fredag morgen. En dollar koster for øyeblikket 6,23 kroner, mens en euro koster 8,43 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 5,70 prosent til 244,93 poeng.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus