Korrupsjon ga Kolera

En irakisk jente ligger på sykehus med kolera-smitte på et sykehus sør for Bagdad.
 En irakisk jente ligger på sykehus med kolera-smitte på et sykehus sør for Bagdad.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFlere hundre er døde etter at tjenestemenn i Irak brukte gammel klor til drikkevannet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kolerautbruddet er blitt et symbol på den omfattende korrupsjonen i det irakiske byråkratiet som nå er større enn under Saddam Hussein.

Koleraepidemien har sitt utspring i Babil-provinsen like sør for hovedstaden Bagdad.

Årsaken til utbruddet skal være at lokale tjenestemenn ble bestukket til å kjøpe klor fra Iran som var gått ut på dato, skriver den britiske avisen The Independent.

Etter utbruddet av kolera i Nord-Irak i fjor besluttet helsedepartementet å kjøpe inn klor fra Iran til en verdi av nærmere 70 millioner kroner. Lokale myndigheter fikk ansvar for innkjøpet.

Klorinen skulle benyttes i de tre sørlige provinsene Babil, Diwaniyah og Kerbala. I de to sistnevnte provinsene nektet myndighetene å bruke klorinen etter at de oppdaget at den hadde gått ut på dato for lenge siden, men i Babil ble den tilsatt drikkevannet i flere byer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet var at drikkevannet ikke ble renset og senere 420 tilfeller av kolera hvorav sju personer er døde.

Problematisk gransking

Statsminister Nouri al-Maliki har nedsatt en granskingskommisjon for å finne ut av hvorfor det ble kjøpt inn klorin utgått på dato til flere millioner kroner.

Granskingen støter imidlertid på problemer av politisk art. I byen al-Madhatiyah i den sørlige delen av Babil tvang bevæpnede menn politiet til å løslate et bystyremedlem som var fengslet for sin rolle i innkjøpet av klorinen.

De bevæpnede mennene tilhører Det islamske høyesterådet i Irak (ISCI) som tidligere var allierte av statsminister al-Maliki, men som nå kjemper om makten i de sørlige områdene av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enormt byråkrati

Drikkevannsskandalen kan også bli en prøvestein på om al-Maliki har til hensikt å slå ned på den omfattende korrupsjonen i Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsapparatet har est voldsomt og er nå større enn under tidligere diktator Saddam Hussein. Mange av de omkring to millioner statsansatte ser på jobben først og fremst som en mulighet til å berike seg selv gjennom bestikkelser, på tross av at lønnen innen det offentlige har økt betraktelig den siste tiden.

Arbeidsløsheten i Irak er på mellom 50 og 60 prosent og regjeringspartiene har nærmest monopol på jobber i landet. Det er nær sagt umulig å få arbeid uten en referanse fra et av partiene.

På tross av det enorme omfanget, makter ikke byråkratiet å distribuere mat, elektrisitet og rent vann til Iraks snaue 30 millioner innbyggere.

I hovedstaden Bagdad har innbyggerne gått over til kun å drikke flaskevann


Oppdaterte nyheter fra Midtøsten finner du på Startsiden