Meny

– USA og Nord-Korea nær atomavtale

USAs assisterende statssekretær Christopher Hill på besøk i Pyongyang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommer avtalen i havn vil Nord-Korea bli strøket fra amerikanernes terrorliste.

Det er kilder i Bush-administrasjonen som opplyser dette til The Washington Post.

En slik avtale vil reversere utviklingen den siste tiden der myndighetene i Pyongyang til stadighet har uttalt at de vil igangsette atomprogrammet igjen.

President Bush hadde planlagt å fjerne Nord-Korea fra terrorlisten i juni, men lot det være etter at USA aldri fikk verifisert at atomprogrammet virkelig var avviklet.

Kastet ut inspektører

Så sent som onsdag ble inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) stengt ute fra atomreaktorkomplekset Yongbyon.

USA har, trass i de mange negative signalene fra Nord-Korea, holdt døren oppe for videre forhandlinger.

– Dette er en gjensidig prosess. Når Nord-Korea oppfyller sine forpliktelser, er vi beredt til å oppfylle våre, sa Sean McCormack, talsmann ved Det hvite hus.

Flere kilder hevder at Nord-Korea kan bli fjernet fra terrorlisten allerede fredag, men McCormack står fast på at en endelig avgjørelse ennå ikke er tatt.

I løpet av oktober

En sørkoreansk regjeringskilde forteller til avisen Chosun Illbo at mye kan være på plass innen utgangen av oktober.

– Nord-Korea kan begynne å bygge ned atomprogrammet sitt i løpet av denne måneden og da vil landet forsvinne fra USAs terrorliste, sier den anonyme kilden.

I avtalen inngår det også at Nord-Korea skal få hjelpeforsyninger, blant annet store mengder sårt tiltrengt mat.

Forlenget sanksjoner

Japan forlenget fredag sanksjonene mot Nord-Korea som forbyr all import av varer fra landet og nordkoreanske skip å legge til i japanske havner, skriver nyhetsbyrået DPA.

Tokyo begrunnet forlengningen av sanksjonene med den manglende framgangen i forhandlingene om Nord-Koreas atomprogram. I tillegg er Japan misfornøyde med Pyongyangs samarbeidsvilje når det gjelder opplysninger om japanske statsborgere som ble bortført i Nord-Korea på 1970- og 80-tallet.

Likevel uttalte utenriksminister Hirofumi Nakasone samme dag at han stiller seg positiv til at Nord-Korea blir fjernet fra terrorlisten, om det fører til en løsning på atomstriden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus