Norge til kamp mot narkobaroner

AKSJON: Forsvarsministeren deltar på Natos ministermøte. Foto: Scanpix.
AKSJON: Forsvarsministeren deltar på Natos ministermøte. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorge stiller seg bak USAs krav om at NATO må gå langt hardere til verks for å stanse den blomstrende opiumindustrien i det sørlige Afghanistan. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates kom med oppfordringen om systematisk NATO-innsats mot opiumsproduksjonen under åpning av NATOs forsvarsministermøte i Budapest torsdag.

Også den afghanske forsvarsministeren Abdul Rahim Wardak mener dette er en god idé, og innspillet fikk varm støtte fra Norge.

– Jeg mener det er rett. Det går ikke an å skape fred og stabilitet i Afghanistan uten å ta tak i narkotikaproblemet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Hun mener det vanskelig kan forsvares at NATO-styrker som kommer over opiumsproduksjon, skal la det passere uforstyrret.

Stoppe pengestrømmen

Ifølge amerikanerne tjener Taliban opptil 80 millioner dollar i året på narkotikatrafikken, og USA mener derfor det er avgjørende for kampen mot opprørerne å slå ned på denne handelen.

Om lag 93 prosent av verdens opiumsproduksjon kommer fra sju sørlige provinser i Afghanistan, hvor Taliban står sterkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ha mulighet til å gå etter narkobaroner og narkolaboratorier og forsøke å stoppe denne strømmen av kontanter, sa Gates til reportere i Budapest.

Forslaget møter imidlertid motstand fra flere NATO-land, blant andre Tyskland og Spania. De vil nødig utvide operasjonen i landet og blotstille soldatene for ytterlige fiendtlighet.

Andre mener i tillegg en slik innsats kan undergave strategien om å gradvis overlate sikkerhetsansvaret til afghanske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uklart mandat

Samtidig er det uklart hvorvidt NATOs FN-mandat egentlig tillater ISAF å drive med opiumskamp.

– Det er komplisert, men jeg har håp om at vi kan få en avgjørelse på dette fredag morgen. En kveld og en natt er lang tid i politikken, konkluderte NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer etter møtene torsdag kveld.

FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, mener en nøkkel til videre utvikling i landet nettopp er å ruste opp det afghanske politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt kritisk. En oppbygging av en politistyrke med tillit i befolkningen vil ha vidtrekkende konsekvenser for en rekke andre problemer, sier Eide, som også deltok på møtene i Budapest torsdag.

Strøm-Erichsen er enig i Eides analyse, men mener narkotikaproduksjonen må slås ned på av ISAF.

– Det går ikke an å skyve foran seg et problem som man vet vil eksplodere på et tidspunkt, sier hun.

– Fornuftig militært

Forsvarssjef Sverre Diesen mener det militærfaglig er svært fornuftig å slå til mot opiumsproduksjonen.

– Det er en direkte militær hensikt. Det Taliban tjener på narkotika, bruker de på våpen. Det er få måter vi kan bruke styrkene våre mer fornuftig i kampen mot Taliban, sier Diesen.

Begge mener samtidig at det ikke er brenning av bøndenes opiumsmarker som bør være hovedmålet, men heller ledd høyere opp i kjeden.

– Der rammer det Taliban hardest, sier Diesen. (©NTB)