Meny

Norge til kamp mot narkobaroner

AKSJON: Forsvarsministeren deltar på Natos ministermøte. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge stiller seg bak USAs krav om at NATO må gå langt hardere til verks for å stanse den blomstrende opiumindustrien i det sørlige Afghanistan.

Den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates kom med oppfordringen om systematisk NATO-innsats mot opiumsproduksjonen under åpning av NATOs forsvarsministermøte i Budapest torsdag.

Også den afghanske forsvarsministeren Abdul Rahim Wardak mener dette er en god idé, og innspillet fikk varm støtte fra Norge.

– Jeg mener det er rett. Det går ikke an å skape fred og stabilitet i Afghanistan uten å ta tak i narkotikaproblemet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Hun mener det vanskelig kan forsvares at NATO-styrker som kommer over opiumsproduksjon, skal la det passere uforstyrret.

Stoppe pengestrømmen

Ifølge amerikanerne tjener Taliban opptil 80 millioner dollar i året på narkotikatrafikken, og USA mener derfor det er avgjørende for kampen mot opprørerne å slå ned på denne handelen.

Om lag 93 prosent av verdens opiumsproduksjon kommer fra sju sørlige provinser i Afghanistan, hvor Taliban står sterkt.

– Vi må ha mulighet til å gå etter narkobaroner og narkolaboratorier og forsøke å stoppe denne strømmen av kontanter, sa Gates til reportere i Budapest.

Forslaget møter imidlertid motstand fra flere NATO-land, blant andre Tyskland og Spania. De vil nødig utvide operasjonen i landet og blotstille soldatene for ytterlige fiendtlighet.

Andre mener i tillegg en slik innsats kan undergave strategien om å gradvis overlate sikkerhetsansvaret til afghanske myndigheter.

Uklart mandat

Samtidig er det uklart hvorvidt NATOs FN-mandat egentlig tillater ISAF å drive med opiumskamp.

– Det er komplisert, men jeg har håp om at vi kan få en avgjørelse på dette fredag morgen. En kveld og en natt er lang tid i politikken, konkluderte NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer etter møtene torsdag kveld.

FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, mener en nøkkel til videre utvikling i landet nettopp er å ruste opp det afghanske politiet.

– Det er helt kritisk. En oppbygging av en politistyrke med tillit i befolkningen vil ha vidtrekkende konsekvenser for en rekke andre problemer, sier Eide, som også deltok på møtene i Budapest torsdag.

Strøm-Erichsen er enig i Eides analyse, men mener narkotikaproduksjonen må slås ned på av ISAF.

– Det går ikke an å skyve foran seg et problem som man vet vil eksplodere på et tidspunkt, sier hun.

– Fornuftig militært

Forsvarssjef Sverre Diesen mener det militærfaglig er svært fornuftig å slå til mot opiumsproduksjonen.

– Det er en direkte militær hensikt. Det Taliban tjener på narkotika, bruker de på våpen. Det er få måter vi kan bruke styrkene våre mer fornuftig i kampen mot Taliban, sier Diesen.

Begge mener samtidig at det ikke er brenning av bøndenes opiumsmarker som bør være hovedmålet, men heller ledd høyere opp i kjeden.

– Der rammer det Taliban hardest, sier Diesen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus