Meny

Stoltenberg beroliger innskyterne

MØTTES: Alle de parlamentariske lederne på Stortinget ble i dag kalt inn til krisemøte med blant andre Kristin Halvorsen (SV) og Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) beroliger norske bankkunder og forsikrer at alle innskudd er trygge.

Han går langt i retning av å love at Norges Bank vil sette ned renten til uken.

– Vi har i dag sett at Banksikringsfondet ikke bare støtter norske banker, men også en filial av den islandske banken Kaupthing. Dette er et eksempel på at vi kan håndtere en vanskelig situasjon med virkemidler som er blitt utviklet og forbedret etter vår egen bankkrise på 90-tallet, sier Stoltenberg.

Sammen med SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen og Sps partileder og samferdselsminister, Liv Signe Navarsete, tok han torsdag imot de parlamentariske lederne i opposisjonen på sitt kontor i høyblokken. Til møtet kom også sentralbanksjef Svein Gjedrem og lederen av Kredittilsynet, Bjørn Skogstad Aamo.

– Norske banker har god inntjening og små tap. Men de påvirkes selvsagt av det som skjer internasjonalt. Likevel skal vi merke oss at ingen tapte sine innskudd i bankkrisen for 15 år siden, og da var situasjonen langt mer alvorlig enn den er i dag. Vi ser at virkemidlene fungerer, understreker statsministeren.

Fornøyd opposisjon

Hensikten med møtet var å gi en redegjørelse om krisens følger for Norge og de tiltak myndighetene setter i verk. Opposisjonen er godt fornøyd med redegjørelsen om regjeringens håndtering av finanskrisen.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner har vært en av regjeringens sterkeste kritikere de siste dagene. Han har flere ganger beskyldt Stoltenberg og Halvorsen for ikke å ha skjønt alvoret i situasjonen.

Nå har han endret oppfatning.

– Jeg er glad for at dette møtet ble holdt. Det er viktig at regjeringen har en god dialog med Stortinget. Vi fikk forsikringer om at Norges Bank har virkemidler som kan settes inn dersom krisen forverrer seg, sier Sanner til NTB.

Han legger til at alle parter må anstrenge seg for ikke å gjøre krisebekjempelsen til et partipolitisk spill.

Aamo i Kredittilsynet sier at norske banker står sterkt og at Norge har noen av de beste sikringsordningene i verden.

– Likevel må vi belage oss på å leve med ettervirkningene av denne krisen kanskje et års tid, sier han.

Utvidet garanti?

Høyre mener at innskuddsgarantien, som i dag sikrer privatpersoners innskudd opp til to millioner kroner, bør favne videre. Også små og mellomstore bedrifter må få denne tryggheten.

– Regjeringen må sikre alle innskudd og helst utvide den garantien som er i dag, sier Sanner.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem betegner en slik generell og ubegrenset innskuddsgaranti som et svært vidtgående grep, som han ikke finner behov for i dagens situasjon.

Venstres leder Lars Sponheim sier det er «veldig viktig og veldig riktig» at regjeringen holder god kontakt med Stortinget. Han føler seg trygg på at Norges Bank har kontroll over situasjonen og har de nødvendige virkemidler.

– Regjeringen og Stortinget har en felles forståelse av krisens omfang. Jeg er beroliget av at regjeringen og sentralbanken er på alerten og at ingen ønsker å score partipolitisk gevinst. Det er også klart at regjeringen er innforstått med at forholdene kan bli alvorligere. Den lettvinte kriseretorikken er blitt borte, sier Sponheim.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus