Meny

Advarer mot norsk boligboble

BEKYMRET: Professor i økonomi og tidligere statsråd Victor Norman ser likhetstrekk mellom boligmarkedet i Norge og USA. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Victor Norman mener Norge har en boligboble av amerikanske dimensjoner. - Hva skjer med bankene når den norske boligboblen sprekker? spør professoren.

- Helt frem til igår uttalte både statsministeren og finansministeren kategorisk at man så på Norge som et fullstendig unntaksland, som har problemer med finanskrisen, men ikke et ord om at vi er en del av den, sier professor Victor D. Norman på Norges Handelshøyskoles (NHH) statsbudsjettseminar i Oslo torsdag.

Norman er uenig, og mener at Norge i høyeste grad er en del av finanskrisen. Grunnen er at norske banker henter sin kortiktige funding i internasjonale banker, i tillegg til at norske investorer både er i stand til og har lyst til å plassere penger i andre land.

- Så lenge vi er det, er det også fare for at vi spesielt i den situasjonen vi er i nå, vil oppleve at et avslappet forhold til Norges standpunkt kan forsterke nedgangen her hjemme, sier Norman.

Han mener Norge har en boligboble som nesten er av amerikanske dimensjoner.

- En av forskjellene er at nordmenn er flinkere til å betale gjeld, og holder på boligen lengre. Registrerte prisfall og utslag kommer senere, sier Normann.

- Dette er skremmende

- En del av krisen
Han peker på at krisen har vært tydelig i mer enn ett år og at vi har hatt god tid til å se på det. Vi har levd med store problemer i pengemarkedet, som riktignok har svingt i størrelse, men effekten har i perioder vært høyere renter i pengemarkedet enn styringsrenten.

- Fint, da slipper vi å sette opp renten, har vært vår reaksjon, mener Norman.

- Men hva skjer med norske finansinstitusjoner når den norske boligboblen sprekker? spør Norman.

Han peker på at Norges Banks analyser viser at norske banker er bunnsolide.

- Men bankene er ikke bunnsolide den dagen tilliten er borte, sier Normann.

Han mener at norske banker så langt har vært i en særstilling siden de ikke har hatt tap fordi Norge fortsatt er i en høykonjunktur.

- Renten ned til 4 prosent

Arbeidsmarkedet er nøkkelen

- Vi kan ikke regne med at boligboblen brister før arbeidsmarkedet blir slakkere. Det er først når folk mister jobben at de må selge huset, sier NHH-professoren.

Han mener vi her til lands har et forhold mellom boligpriser, privat forbruk og arbeidsledighet som gir en enda sterkere indre dynamikk i markedet.

- Jeg er redd for at vi ihvertfall står i fare for å undervurdere den interaksjonen, sier Norman.

Solid dag på Børsen

- Men vi bør tenke på dette: Krisen i USA ble ikke skapt av finanssektoren og så spilte over i boligmarkedet. Krisen ble skapt i boligmarkedet og fikk siden konsekvenser i finanssektoren, sier Norman.

- Vi er ikke en gang i startfasen for årsaken til krisen i Storbritannia og USA, minner Norman om.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus