Meny

Saera Khan sier nei

NEI: Saera Khan har havnet i trøbbel etter skyhøye telefonregninger. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Saera Khan har gitt beskjed til Oslo Aps nominasjonskomité om at hun sier nei til å stå på partiets liste ved neste stortingsvalg.

Ti minutter før Oslo Arbeiderparti skulle holde pressekonferanse for å presentere nominasjonskomiteens forslag til stortingsliste, tok Saera Khan selv kontakt med nominasjonskomiteens leder Geir Axelsen.

Khan ga da beskjed om at hun ikke ønsker å stille til gjenvalg. Sent onsdag kveld innrømmet Khan at hun har brukt store summer på å ringe såkalte klarsynte fra sin stortingstelefon.

– Hun understreket at hun ikke har gjort noe ulovlig, men at hun opplever den situasjonen hun er kommet i, som veldig vanskelig personlig. Hun sa at det derfor er best for henne, og også for Oslo Arbeiderparti, at hun trekker seg fra lista, sier Axelsen til NTB.

Ville granske saken

Onsdag kveld, før Khan kom med sin innrømmelse, innstilte nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti Khan på sjetteplass på sin stortingsliste. Komiteen varslet torsdag at den ville granske saken.

– Hvis hun ikke hadde trukket seg, ville jeg ønsket at nominasjonskomiteen satte seg bedre inn i saken for å få en oversikt over hva dette dreier seg om, og så vurdert hennes kandidatur ut ifra dette. Nå har vi ikke fått muligheten til å gjøre det, og det må vi respektere, sier Axelsen.

Axelsen vil ikke si at han ble lettet da Khan trakk seg, og han understreker at han håper Khan vil fortsette som aktivt medlem i Oslo Arbeiderparti.

– Dette er først og fremst trist for Saera, og jeg tror de aller fleste i Oslo Arbeiderparti føler med henne i den situasjonen hun er kommet opp i. Jeg mener hun har veldig mange gode kvaliteter som politiker, sier Axelsen til NTB.

Minoriteter

Dersom de fem øverste kandidatene på lista blir stående, må det komme en ny kvinne inn på sjetteplassen for at lista skal være i overensstemmelse med partiets vedtekter. Oslo Arbeiderparti kan likevel ikke garantere at sjetteplassen går til en person med minoritetsbakgrunn.

– Jeg tror ikke jeg skal gå inn nå og spekulere på eller legge noen føringer på hvem som skal inn på sjetteplassen. Nå står lokallagene fritt til å komme med sine synspunkter, og vi i nominasjonskomiteen vil vurdere dette i ro og mak fram til neste listeforslag sendes ut, sier Axelsen.

Partisekretær Rune Tokle i Oslo Arbeiderparti sier at nominasjonskomiteen har ambisjoner om å få personer med minoritetsbakgrunn høyt opp på lista.

Neste kvinne på nominasjonslista som har minoritetsbakgrunn, er Karima Abd-Daif, som i dag er ført opp på 16. plass. Foruten Saera Khan er Khalid Mahmood den personen med minoritetsbakgrunn som rager høyest på nominasjonskomiteens listeforslag. Han står på 11. plass.

Kritikk

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Hill-Marta Solberg sier at tilliten til Khan er svekket fordi hun har løyet om mobilregningene.

– Det er helt klart at når sannheten holdes tilbake, så gjør det noe med tillitsforholdet. Khan har ikke fortalt hele sannheten, selv om hun fra første dag har fått klare råd om å gjøre det. Det er det vondt å forholde seg til. Jeg veldig skuffet, og jeg er lei meg for at saken er blitt som den er blitt, sier Solberg.

VG avslørte for to uker siden at Khans mobilregninger lå høyt over andre stortingsrepresentanter. Avisen skrev også at Ap-representanten har ringt spåkoner, noe Khan hele tiden har nektet for. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus