Meny

Strengere skøyteregler

Skøyteforbundet innskjerper regelverket for kryssing av linjene. Her er Håvard Bøkko på rett side. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innskjerping av regelverket kan føre til flere diskvalifiseringer på skøytebanen i vinter.

Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) vedtok på sin kongress i Monaco tidligere i år en rekke endringer i de tekniske reglene for hurtigløp. Særlig kan endringene i den såkalte paragraf 256 få stor betydning for de aktive.

Lederen i THK (Teknisk komite hurtigløp) i Norges Skøyteforbund, Knut Ludahl, var med på utarbeidelsen av de nye reglene, og var også til stede i Monaco.

Uvaner

- Etter som mange løpere har uvaner som bryter med de nye reglene, kan dette få dramatiske konsekvenser, med flere diskvalifiseringer, sier Ludahl til ABC Nyheter.

I korte trekk innskjerper de nye reglene forbudet mot å gå over markeringslinjene mellom de to banene, og særlig gjelder det linjen innover i banen.

- Dette handler naturligvis først og fremst om svingene. Vi har ofte observert - til irritasjon for mange - at løpere i den første svingen etter start på 3000, 5000 og 10.000 meter krysser linja både to og tre ganger.

- Det var ikke lov før, heller. Samtidig så man mer gjennom fingrene med det, fordi man kanskje ikke så det som et forsøk på å forkorte distansen og samtidig skaffe seg en fordel. Men nå er reglene innskjerpet, sier Ludahl.

Diskes

THK-lederen forteller at dette er noe det har blitt syndet mot lenge.

- Ja, nesten i hvert eneste stevne, og spesielt fra løpere som har startet i ytre bane.

Nå vil løpere som ikke forholder seg til reglene bli disket.

- Men vi må være sikre i våre observasjoner, så dette vil også sette nye og strengere krav til skøytedommerne på banen. Særlig gjelder det overdommer.

Ifølge Ludahl vil man ta tak i de nye reglene allerede ved første konkurranse i høst. Her hjemme gjelder det Norges-cupen på Hamar neste helg, mens det internasjonalt blir world cup-løpene i Berlin 7.-9. november.

Nordmannen Tore Bernt Ramton er for øvrig overdommer under løpene i Berlin.

Det er foreløpig ikke kommet reaksjoner fra løperne på innskjerpingen av reglene.

Og det er heller ikke strid om dem, sier Ludahl til ABC Nyheter.

- Nei, det var ingen motforestillinger da de nye reglene ble behandlet på ISU-kongressen. Men så var også framleggelsen godt forberedt og godt begrunnet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus