Kina advarer mot fredspris til «kriminell»

Kina gikk til og med til det skritt å advare mot å gi den kinesiske dissidenten Hu Jia prisen. Men inntil klokken elleve fredag holder Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, tett.
Kina gikk til og med til det skritt å advare mot å gi den kinesiske dissidenten Hu Jia prisen. Men inntil klokken elleve fredag holder Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, tett.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Spekulasjonene går som vanlig høyt bare timer før Den Norske Nobelkomite kunngjør årets fredspris. Kina advarer komiteen mot å gi prisen til en «kriminell».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gao ZhishengGao Zhisheng

Magefølelsen hos mange forståsegpåere er at prisen i år går til en menneskerettighetsaktivist. 19 år etter at Dalai Lama fikk fredsprisen, rettes derfor mange øyne mot de kinesiske dissidentene Hu Jia og Gao Zhisheng.

Blant andre direktøren for fredsforskningsinstituttet PRIO, Stein Tønnesson, har de to kineserne høyt oppe på sin liste.

Kina advarer


En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet gikk torsdag like godt ut med en advarsel mot å gi prisen til Hu Jia, som han stemplet som en kriminell som ikke er verdig en fredspris.

– Utallige kinesere fortjener å bli vurdert som prisvinnere, men det gjelder ikke Hu Jia, uttalte Qin Gang, som understreket at Beijing vil være svært lite fornøyd hvis så skulle skje.

En domstol i Beijing dømte Hu til over tre år i fengsel i april i år.

Hu har i mange år utrettelig registrert arrestasjoner og trakassering av andre aktivister før han selv ble arrestert uten forklaring i desember i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle vet hva slag person Hu Jia er. Han er dømt for forsøk på å velte regimet, uttalte Qin.

– Hvis prisen gis til en slik person, vil det være ren innblanding i Kinas indre anliggende, la Qin til.

Arrestasjonen av Hu Jia førte til massiv fordømming fra USA, Europa og menneskerettsorganisasjoner.

Frykter konsekvenser

Hu JiaHu Jia

Selv om Hu Jia ligger høyt på spekulasjonslisten over mulige prisvinnere, mener flere observatører at Nobelkomiteen nettopp vil være redd for uheldige reaksjoner i Kina og derfor vil styre unna et slikt valg. Det samme gjelder for den tsjetsjenske juristen og menneskerettsaktivisten Lidija Jusupova.

Nils A. Butenschøn, direktør ved Institutt for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, mener at en pris til de nevnte kineserne eller Jusupova kan utløse motsatt effekt av den ønskede.

Nobelkomiteens sekretær og direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad, registrerte tidligere denne uka at «løse rykter» allerede har vakt reaksjoner i Kina. Men Lundestad ville ikke engang røpe om komiteen har diskutert konsekvensene av å gi prisen til en kinesisk dissident.

Uansett spekulasjoner – eller trusler – inntil fredag klokken 11 holder Lundestad tett. (©NTB)