Meny

Le Clézio vant Nobelprisen

Prisvinner: Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jean-Marie Gustave Le Clézio fikk Nobelprisen i litteratur.

Han begynte å skrive allerede i syvårsalderen og fikk sin berømte debut da han var 23 med romanen Le Procès-Verbal. Her forsøkte han å ta språket fra det simple og hverdagslige til det kraftfulle og virkelighetsnære. Den eneste boken av Le Clèzio som nå er tilgjengelig på norsk er «Gullfisken», fra 2002, men mange av bøkene hans er utgitt på svensk.

Forfatter Ragnar Hovland oversatte «Gullfisken». Hovland sier til ABC Nyheter at han ikke føler seg kvalifisert til å bedømme om Le Clèzio var en verdig vinner.

- Jeg har bare lest to bøker av ham, og den ene boken har jeg oversatt. Oversettelsen var bare en jobb, og jeg har ikke noe forhold til forfatteren eller forfatterskapet hans. Jeg vet at han ble sett på som ung og pen og blond og et friluftsmenneske i sin ungdom, og at han var en slags globetrotter. Le Clezio har aldri vært noen favorittforfatter hos meg. Bøkene hans har ikke snakket til meg, men jeg håper prisen var fortjent, sier Hovland.

Jean-Marie Gustave Le Clézio er født i 1940. Han ble født i Frankrike, men hadde en oppvekst preget av mye reising rundt om i verden. Som barn bodde Le Clèzio en stund i Afrika, mens hans far var kirurg i den engelske hæren.

Økologisk bevisst

Siden sin debut har Le Clèzio gitt ut rundt 30 bøker. Han ses på som en vært økologisk bevisst forfatter. Gjennombruddet kom i 1980 med romanen «Desert» om den tapte kulturen i den Nord-Afrikanske ørkenen.

I løpet av de siste årene har Le Clèzios forfatterskap dreid seg mer om hans egen barndom og familiehistorie.

Hans siste verk «Ballaciner» er et personlig essay om forfatterens forhold til film.

- Morsomt valg

Nobelprisen i litteratur sin kommiteleder Horace Engdahl offentliggjorde prisvinneren i dag klokken ett.

- Jean-Marie Gustave Le Clézio er en forfatter av poetisk eventyr og sensuell ekstase. Han er en oppdager av menneskeheten forbi og under den rådende sivilisasjon, uttalte komiteen.

- Det var et morsomt valg. Det var morsomt å komme tilbake til Frankrike, som er en stor litterær nasjon. Le Clèzio er en forfatter vi har hatt på listene våre lenge, uttalte Horace Engdahl etter offentliggjøringen.

Nobels litteraturpris er verdens mest prestisjefulle litterære pris. Vinneren får ti millioner svenske kroner.

Les også:
Bokmeldingar i ABC Nyheter

ABC Nyheter Litteratur

ABC Nyheter Kultur


Les meir om litteratur på Startsiden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus