Proteinfunn gir håp for tunghørte

HVA? Mange mennesker har problemer med å skille mellom lyder, særlig når de er i bråkete omgivelser. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
HVA? Mange mennesker har problemer med å skille mellom lyder, særlig når de er i bråkete omgivelser. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFranske forskere har funnet et protein i det indre øret som hjelper til med å skille mellom lyder og forstå tale. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Helse

Noen mennesker har problemer med å skille lyder fra hverandre, og dermed kunne følge med på for eksempel en samtale, når de befinner seg på steder med mye bakgrunnsstøy.

Franske forskere har nå oppdaget et protein som har en viktig rolle nettopp i denne prosessen. Funnet kan være viktig for behandling av tunghørte, melder Reuters.

- Dette vil ikke hjelpe oss med å kurere døvhet, men vil hjelpe oss med å diagnostisere hvorfor noen har hørselsproblemer, spesielt i bråket omgivelser, sier Paul Avan, forsker ved Universitetet i Auvergne i Frankrike, til Reuters.

Dette vil ikke hjelpe oss med å kurere døvhet, men vil hjelpe oss med å diagnostisere hvorfor noen har hørselsproblemer, spesielt i bråket omgivelser. Studien som brukte genetisk konstruerte mus, så på sneglegangen i det indre øret, som inneholder to typer sanseceller som plukker opp lyd. Mus benyttes ofte i forsøk på grunn av dyrets genetiske likhet til mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordreining av lyd

Til nå har man trodd at det var ionekanaler i cellene – som virker som mikrofoner, og transformerer lyd til elektriske beskjeder i hjernen – som var ansvarlig for å fordreie lyd i det indre øret.

Avan forklarer at fordreining er viktig fordi det lar en plukke ut riktige lyder fra en blanding av støy, det være seg fra samtaler som pågår samtidig eller annet bakgrunnsstøy.

Men studien viste at det er et protein som kalles stereocilin, og altså ikke ionekanalene, som gjør at det indre øret klarer å fordreie lyden på riktig måte.

Forskeren mener at funnet kan gjøre det enklere å diagnostisere visse former for hørselsproblemer og utstyre mennesker som har disse problemene med spesielle høreapparater.

- Til nå har man trodd at så lenge ionekanalene har fungert, så har alt vært i orden. Vi har vist at dette ikke er tilfellet, sier Avan.