Ønsker mer Nato-støtte

MER SLAGKRAFT: Litauen vil ha et sterkere og mer synlig Nato i Litauen, sier Andrius Krivas i Forsvarsdepartementet til ABC Nyheter. Bildet viser et belgisk F16-fly som patruljerer baltisk luftrom. Foto: Scanpix/Lars Inge Staveland
MER SLAGKRAFT: Litauen vil ha et sterkere og mer synlig Nato i Litauen, sier Andrius Krivas i Forsvarsdepartementet til ABC Nyheter. Bildet viser et belgisk F16-fly som patruljerer baltisk luftrom. Foto: Scanpix/Lars Inge Staveland

Litauen krever en opptrapping av Natos styrker i Baltikum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VILNIUS/RIGA (ABC Nyheter): Flere Nato-øvelser i Baltikum, mer flypatruljering og et større fokus på forsvar av Natos ytre grenser.

Dette er Litauens ønsker fra Nato og kommer som følge av Russlands invasjon av Georgia i august.

Nå stiller de tre baltiske landene seg spørsmål ved om Natos garanti er tilstrekkelig for å verne regionen mot det mektige nabolandet.

Overfor ABC Nyheter gir den litauske regjeringen klart uttrykk for behov for en mer offensiv respons fra Nato.

- Krigen i Georgia har vært et stort politisk sjokk for oss alle i regionen. Etter krigen begynte vi å spørre hva som ville skje dersom noe tilsvarende inntraff i våre naboland, eller til og med Litauen, sier Andrius Krivas, statsekretær for internasjonale forbindelser i det litauiske forsvarsdepartementet.

Vil ha tydeligere garanti

ABC Nyheter treffer ham på kontoret i hovedstaden Vilnius. Her har det vært hektisk aktivitet i månedene som har gått siden Russlands invasjon under Beijing-OL.

For Nato har det vært viktig å signalisere til sine øst-europeiske medlemmer at Natos sikkerhetsgaranti er absolutt.

De største Nato-landene prøver nå å balansere mellom å stå sammen mot en mulig trussel, samtidig som de vil unngå å provosere Russland.

Denne uka er USA-toppene samlet i Ungarns hovedstad Budapest.

Last og brast med Georgia

For de baltiske landene var Georgia-krisen et vannskille i forholdet til Russland – for første gang var en tidligere sovjetrepublikk blitt direkte angrepet av Russland.

Bare dager etter krisen dro statsministrene i de tre baltiske landene til Georgia for å uttrykke støtte til det invaderte landet.

Andrius Krivas sier invasjonen har ført til at hele Nato må se forholdet til Russland på nytt.

- Dersom det som skjedde var en isolert hendelse, ville det vært mulig å håndtere dette på en diplomatisk måte, men problemet er langt større. Dette er bare en del av en lang serie av hendelser når det gjelder Russland, sier Krivas.

Som eksempler nevner han Russlands beslutning om å trekke seg fra CFE-avtalen om konvensjonelle styrker i Europa, samt Russlands intensivering av millitærflygninger i Atlanterhavet.

Avhengig av Nato

Russland hevder på sin side at Georgia startet krigen ved å invadere Sør-Ossetia. USAs planer om et rakettskjold i tidligere Warszawa-paktland har også provsert Russland og delt Europa.

Gjennom Nato-medlemskapet har de baltiske landene en garanti Georgia ikke hadde da Russland invaderte.

Artikkel 5 i Nato-pakten garanterer at et angrep på en nasjon er å anse som et angrep på alle. Eventuell russisk aggresjon overfor Baltikum ville dermed fått langt mer alvorlige konsekvenser enn invasjonen av Georgia.

Men Litauen og de andre baltiske landene er fullstendig avhengig av Natos militære kapasitet for å kunne avskrekke den mektige naboen i øst.

Først i 1994 trakk de siste russiske styrkene seg ut av Baltikum.

Siden den gang har de baltiske landene jobbet for å bygge opp et eget forsvar. Nå deltar alle tre landene i Afghanistan, og Litauen har også hatt styrker i Irak.

Vil forlenge luftpatruljering

Det norske forsvaret har deltatt aktivt i trening av spesielt latviske styrker.

Samarbeidet var bakgrunnen for at latviske soldater er stasjonert i den norsk-ledede stabiliseringstyrken i Meymaneh, Afghanistan.

På hjemmebane har de baltiske landene behov for bistand.

Siden 2004 har jagerfly fra Nato patruljert luftrommet over de tre landene. Norge har bistått i to kontingenter.

Ifølge planen skal Natos overflygningsprogram ta slutt innen 2011.

Nå kjemper de baltiske landene for å utsette mandatet.
- Det nåværende programmet er i kraft fram til 2011. Men vi håper å kunne forlenge det fram til 2018, sier Krivas.

Litauen ønsker også et mer robust mandat bak luftpatruljeringen.

- Er dette tilstrekkelig?

- Luftpatruljering er veldig viktig for oss, og også svært populær her. Nå har krigen i Georgia tvunget oss til å stille nye spørsmål. Er dette tilstrekkelig? I framtida ønsker vi oss en mer robust styrke, med et mer omfattende mandat. Det vil kanskje bli behov for å definere hva som er mandatet bak patruljeringen i tilfelle vi får en stor krise, sier Krivas.

De siste åra har Nato hatt et sterkt fokus på Isaf-styrken i Afghanistan, noe de baltiske landene støtter. Men Russlands handlinger i Georgia påtvinger en ny fokus på Natos rolle som garantist for medlemmenes sikkerhet, mener Krivas.


- Vi mener det er viktig for Nato å ikke glemme kollektivt forsvar i sin planlegging. Dette har alltid vært vårt ønske, og de gjeldende internasjonale omstendighetene har understreket behovet for at alliansen reflekterer over hva som kan gjøres. Her kan vi nevne økt luftpatruljering, og økt tilstedeværelse i regionen gjennom øvelser og flere anløp av militærfartøyer, sier Krivas.

- Naturlig ønske

Den norske regjeringen følger de baltiske landene nøye, og jobber aktivt for å hindre en splittelse i Nato som følge av forholdet til Russland.

Militærattaché Svein Ruderaas har base i Latvias hovedstad Riga, men er attaché for alle de tre baltiske landene.

- Jeg vil si at Georgia-krigen forsterker den oppfatningen de har hatt her hele tida, nemlig at Russland utgjør en mulig trussel. Det er klart at dette forsterker et ønske om et mer synlig Nato-nærvær i nabolandene, sier Ruderaas.

Han skjønner godt at bekymringen for Russland har dukket opp igjen i Baltikum etter Georgia-krigen.

- Det er klart at det ikke er lenge siden 1991. Det er ingen av de baltiske landene som kan sies å ha et særdels godt forhold til Russland, sier Ruderaas.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen
Siste nytt
23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus