Meny

Inviterer til historisk fredskonferanse

Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk fikk i 1993 Nobels Fredspris. Sørafrikanske myndigheter, og landets fotballaktører, inviterte i dag norske myndigheter til en fredskonferanse hvor begge vil delta.(Arkivfoto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter fikk i dag en historisk invitasjon til en fredskonferanse i Sør-Afrika. Kjetil Siem har spilt en sentral rolle i arbeidet med konferansen.

Nordmannen Kjetil Siem har vært sentral i arbeidet med fredskonferansen. (Foto: Scanpix)Nordmannen Kjetil Siem har vært sentral i arbeidet med fredskonferansen. (Foto: Scanpix)

I dag overrakte en delegasjon fra Sør-Afrika en offisiell invitasjon til en fredskonferanse i landet som er vertskap for fotball-VM 2010. Fredsprisvinnerne Nelson Mandela, Frederik Willem de Klerk og Desmond Tutu har alle sagt ja til å delta på konferansen.

- Nelson Mandelas barnebarn, Chief Mandela, vil overrekke invitasjonen til Nobelinstituttet, den norske regjering og det norske Stortinget. Den er allerede signert av fredsprisvinnerne, sa Kjetil Siem til ABC Nyheter før overrekkelsen fant sted på Nobelinstituttet i dag.

90-årige Nelson Mandela har overlevd alle sine sønner, og Chief Mandela er i dag eldste etterkommer av den verdenskjente fredsaktivisten.

Samarbeid

Kjetil Siem er leder av den sørafrikanske fotballigaen PSL, og har vært sentral i arbeidet med fredskonferansen. 28. mars neste år møtes Norge og Sør-Afrika til privatlandskamp i fotball i Rustenburg utenfor Johannesburg, og det er i den forbindelse den tre dager lange konferansen skal avholdes. En rekke sentrale personer har i lang tid jobbet med prosjektet.

- Alt sammen er et samarbeid mellom Nelson Mandela Children Fund, det sørafrikanske fotballforbundet, VM-organisasjonen for mesterskapet i 2010 og den hjemlige fotballigaen, forsetter Siem. Han var selv tilstede på seansen i Oslo sentrum i dag.

Afrika-hjelp

Fredsprisvinner Desmond Tutu er også med på invitasjonen. (foto: Scanpix)Fredsprisvinner Desmond Tutu er også med på invitasjonen. (foto: Scanpix)

Siem, som har jobbet i den sørafrikanske ligaen siden august 2007, sier konferansen tar sikte på å sette søkelyset på interne forhold på kontinentet. Han mener fotballen fungerer som en brobygger i spørsmål knyttet til menneskerettigheter.

- Det er flere saker som vil blir tatt opp og i hovedtrekk forhold knyttet til det afrikanske kontinentet. Blant annet antirasistsik arbeid. Tidligere har vi sett at fotballen har en positiv effekt i slike spørsmål. Den er med på å hemme og minske en del holdninger som eksisterer, sier Siem til ABC Nyheter.

I forbindelse med konferansen vil også et aldersbestemt lag fra Norge bli invitert til Sør-Afrika. De skal spille en oppvisningskamp mot et sammensatt sørafrikansk lag - et såkalt regnbuelag.

Henrykt

Siem, og personene bak konferansen, har i lang tid vært i dialog med norske myndigheter om konferansen. Ifølge den tidligere direktøren i Norsk Toppfotball og Vålerenga Fotball har responsen vært overveldende.

- Alle de signaler vi har mottatt har utelukkende vært positive. Dette er noe norske myndigheter ønsker å støtte i en eller annen form.

Da ABC Nyheter snakket med Siem var han på vei til et møte med Miljø-og utviklingsminister Erik Solheim.

Det har foreløpig ikke vært snakk om hvordan norske myndigheter vil støtte konferansen.

- Vi har for eksempel ikke diskutert om det kan være aktuelt med økonomisk støtte, sier Siem.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus