Meny

– Rwanda planlegger angrep på Kongo

Den tidligere kongolesiske generalen Laurent Nkunda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongo frykter at nabolandet Rwanda skal gå til angrep. I den voldsherjede regionen Nord-Kivu nordøst i landet er det allerede full krig, sier Leger Uten Grenser.

Kongos FN-utsending hevder at nabolandet Rwanda når som helst kan komme til å angripe byen Goma, provinshovedstad i Nord-Kivu øst i landet.

– Våre myndigheter har observert store konsentrasjoner av rwandiske soldater ved grensebyen Gisenyi. Dette betyr at et angrep er nært forestående, sier FN-utsending Atoki Ileka.

Nye kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker brøt ut 28. august og har pågått siden.

– Vi har bedt FNs sikkerhetsråd om å legge nødvendig press på Rwanda for å hindre rwandisk aggresjon mot Kongo, forteller Ileka.

Anonyme militærkilder i Kongo opplyser at det allerede har brutt ut kamper forskjellige steder i Nord-Kivu.

Avfeier anklagene

Rwandas FN-utsending avviser beskyldningene fra Kongo.

– Det er ikke første gang Kongos myndigheter kommer slike anklager, kommenterer Joseph Nsengimana.

Krigen i Kongo var offisielt over i 2003, men kampene har fortsatt i provinsene Nord-Kivu og Sør-Kivu helt øst i det sentralafrikanske landet.

En fredsbevarende FN-styrke på 17.000 soldater, den største i verden, er utplassert i Kongo, men heller ikke denne har klart å stabilisere situasjonen i øst.

Den tidligere kongolesiske generalen Laurent Nkunda har siden 2004 drevet et opprør i Nord-Kivu. Nkunda hevder han forsvarer Kongos tutsiminoritet mot angrep fra hutuopprørere i nabolandet Rwanda.

– Lever i frykt

Kongo beskylder den tutsidominerte regjeringen i Rwanda for å støtte Nkunda. I forrige uke ba Nkunda alle kongolesere om å ta opp kampen mot regjeringen i Kinshasa.

Onsdag advarte Leger Uten Grenser mot at situasjonen for sivilbefolkningen i området er i ferd med å bli uutholdelig.

– Siden krigsutbruddet i august er hundretusener tvunget til å flykte, og store befolkningsgrupper lever nå i konstant frykt. Flere sliter også med å dekke helt elementære behov, forteller programansvarlig Dag Horntvedt i Leger Uten Grenser i Norge.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus