– Beatles var kapitalister, ikke ungdomshelter

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pThe Beatles var ikke ledere av 1960-tallets ungdomsopprør, men kyniske kapitalister som utnyttet ungdom for å selge plater, hevder en britisk historiker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange er The Beatles regnet som lederstjerner for ungdomsopprøret på 60-tallet og talsmenn for den tids nye verdier.

Det bestrider imidlertid historiker David Fowler ved universitetet i Cambridge, skriver den britiske avisen The Guardian. I avhandlingen «Ungdomskultur i det moderne Storbritannia» prøver han å slå beina under oppfatningen av The Beatles som ledere av en generasjon.

– De var unge kapitalister som langt ifra sto i bresjen for noen ungdomskultur. I stedet utnyttet de ungdommen ved å fremme dyrkingen av seg selv og utviklingen av den passive ungdomskonsumenten, hevder historikeren som påpeker at firerbanden stadig var å finne i familievennlige TV-program i beste sendetid.

Fowler setter the Rolling Stones i samme bås.

– Mick Jagger sa det rett ut i et intervju mist på 60-tallet. De var bare interessert i å selge plater, forteller Fowler.

Han hevder at store deler av The Beatles’ tilhengerskare forsvant da gruppen sluttet å turnere i Storbritannia i 1965. (©NTB)