Meny

– Beatles var kapitalister, ikke ungdomshelter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Beatles var ikke ledere av 1960-tallets ungdomsopprør, men kyniske kapitalister som utnyttet ungdom for å selge plater, hevder en britisk historiker.

For mange er The Beatles regnet som lederstjerner for ungdomsopprøret på 60-tallet og talsmenn for den tids nye verdier.

Det bestrider imidlertid historiker David Fowler ved universitetet i Cambridge, skriver den britiske avisen The Guardian. I avhandlingen «Ungdomskultur i det moderne Storbritannia» prøver han å slå beina under oppfatningen av The Beatles som ledere av en generasjon.

– De var unge kapitalister som langt ifra sto i bresjen for noen ungdomskultur. I stedet utnyttet de ungdommen ved å fremme dyrkingen av seg selv og utviklingen av den passive ungdomskonsumenten, hevder historikeren som påpeker at firerbanden stadig var å finne i familievennlige TV-program i beste sendetid.

Fowler setter the Rolling Stones i samme bås.

– Mick Jagger sa det rett ut i et intervju mist på 60-tallet. De var bare interessert i å selge plater, forteller Fowler.

Han hevder at store deler av The Beatles’ tilhengerskare forsvant da gruppen sluttet å turnere i Storbritannia i 1965. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus