Meny

Risikerer utestenging fra Champions League

Advarer klubbene: UEFA Generalsekretær David Taylor (t.h) sammen med UEFA President Michel Platini.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UEFAs generalsekretær David Taylor rasler med sablene mot storklubber som Manchester United og Chelsea, dersom de ikke får økonomien i balanse.

Taylor sier dette i en tale til fotballedere under en konferanse i England. Han har sett seg lei på at storklubbene graver seg stadig lengre ned i gjeldsgjørmen, og truer nå med den ultimate straff - utkastelse fra Champions League.

- Vi kan ikke la ting være slik de er nå. Det ville vært en form for kommunikasjon, advarsler og reprimander før vi noenvinne ville fått en situasjon med ekskludering, men det er absolutt mulig, sier han, ifølge engelske the Guardian.

Enorm gjeld

Manchester United har en gjeld på over 7600 millioner kroner (764 millioner pund), mens Roman Abramovich og Chelsea har skutt seg inn i verdenstoppen med en gjeld på over 7400 millioner (736 millioner pund).

De to andre klubbene som er en del av det ypperste firkløveret i engelsk toppfotball, Liverpool og Arsenal, har også store røde tall i regnskapet. Liverpool har rundt 3500 millioner, og Arsenal har rundt 3200 millioner kroner i gjeld.

Førstnevnte har også sett seg nødt til å utsette planene om å bygge et nytt stadion.

Advarslene kommer ett døgn etter at lederen for FA, Lord Triesman, kritiserte Premier League-klubbene for å ha en gjeld på rundt 30 milliarder kroner.

Ønsker fair play

Nå truer altså UEFAs generalsekretær med den ultimate straffen.

En straff som denne hadde nok fått de hardtsatsende engelske gigantene til å skjelve i buksene. Manchester United og Chelsea møttes i finalen i den prestisjetunge turneringen i mai i år, og en seier her betyr uendelig mye for begge lag.

- Vi prøver å se på måter å forsterke de finansielle minimumskravene, og andre former for selvregulering for klubber som ønsker å konkurrere i europeiske turneringer, sier David Taylor.

Han kaller det hele finansielt fair play.

- Finansielt fair play betyr ikke at det vil være noen finansiell likestilling i Europa, det har aldri vært tilfelle i fotball, men klubbene må operere innenfor deres egne evner og ressurser.

Møtes neste uke

Taylor avviser at dette var en måte å prøve å begrense styrkene til de engelske klubbene.

- Dette er ikke et forsøk på å trekke engelsk fotball ned. Det er et forsøk på å introdusere større finansiell stabilitet i spillet, sier han og legger til at han ikke tror det finnes en bedre tid for dette enn nå, med verdens finansielle situasjon.

- Regjeringer kan redde banker, men de kommer ikke til å redde fotballklubber.

Neste mandag vil Taylor samle en arbeidsgruppe som skal grensesette finansielle aspekter for europeiske klubber.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus