- Slik bør krisen møtes

Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner. Foto: Scanpix
Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner. Foto: Scanpix

Frp og Rødt er enige om at det bør investeres mer i offentlige byggeprosjekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skredet på verdens børser fortsatte onsdag, og flere land spyttet krisemidler inn i sine banker.

ABC Nyheter har spurt de finanspolitiske frontfigurene hos opposisjonen hvordan de ville håndtert den rådende krisen dersom de var finansministre.

- Jeg hadde lagt frem et litt annet statsbudsjett. For det første ville vi investere mer både i vei og jernbane, men også offentlige bygg. Det virker som om bygg- og anleggsbransjen får en såpass stor trøkk at det som er lagt opp til i dette budsjettet ikke er nok, sier FrPs finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein.

Han mener slike motkonjunkturtiltak er fullt i tråd med FrPs politikk, som jo ellers er kjent for en restriktiv holdning til statlig innblanding.

- Vi har alltid ment at der er et enormt etterslep på jernbane, veier og offentlige bygg. Så selv om det fungerer som motkonjunkturtiltak nå er dette helt i tråd med det vi har sagt i årevis.

Ulf Leirstein, finanspolitisk talsmann for FrP. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXUlf Leirstein, finanspolitisk talsmann for FrP. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

- Siden vi er i en situasjon der mange mennesker kommer til å slite med å betale regninger ville vi også kuttet noen skatter og avgifter for å gi folk en bedre økonomi, sier Leirstein.

Støtte fra Rødt

På punktet om å bruke penger på offentlige bygg får han støtte fra den motsatte enden av den politiske skalaen.

- Statsbudsjettet får først virkning fra januar 2009, denne krisen utvikler seg raskere enn som så. Derfor ville jeg som finansminister fremmet en proposisjon for Stortinget med maks tempo på kommunale byggingsprosjekter. Alt dette burde gjøres nå, ikke når krisen er over oss, sier partileder i Rødt, Torstein Dahle.

Onsdag tilbød den britiske regjeringen landets banker delvis nasjonalisering og opptil 50 milliarder pund i krisehjelp for å stabilisere økonomien. Bankene fikk også en kreditt på 200 milliarder pund (nær 2.200 milliarder kroner) for å hindre at de bryter sammen, melder NTB. Dahle anbefaler å følge andre lands myndigheter.

- Jeg ville allerede i dag ha overført mellom 20 og 30 milliarder kroner til norske kommuner og fylkeskommuners bankkontoer. Dette ville ha bidratt til bankenes likviditet. Jeg ville ha gitt føringer på bruken, men kommunene skulle fått eiendom over midlene. Det er etter min mening viktig at når staten begynner å pøse inn penger, slik de blir nødt til å gjøre, at det gjøres for positive sosiale formål, og ikke bare blir bistand til finanskapitalen, sier Dahle.

- Renta må ned

 Rødts leder Torstein Dahle. Foto Morten Holm / SCANPIX. Rødts leder Torstein Dahle. Foto Morten Holm / SCANPIX.

Sentralbanker på begge sider av Atlanterhavet kunngjorde onsdag at de senker renten som følge av finanskrisen som sprer seg. Partileder Dahle truer med at han som finansminister ville gått fysisk til verks overfor sentralbanksjefen.

- Som finansminister ville jeg satt meg på Svein Gjedrem, og fått ham til å sette renten ned. Hvis han ikke gjorde det ville jeg rett og slett gitt regjeringsdirektiv om det. Norges Bank er alt for passive når det gjelder styringsrenten. Det var en stor tabbe å ikke sette renten ned ved forrige rentemøte, sier han.

Dahle kan bli bønnhørt. Norges Bank signaliserer at styringsrenten skal opp til ny vurdering allerede 15. oktober, to uker før det planlagte rentemøtet skulle finne sted. Finansminister Kristin Halvorsen ville ikke kommentere overfor NTB om hun har instruert sentralbanksjefen om å senke renten.

- Finansministeren og sentralbanksjefen er farlig på etterskudd i forhold til å dempe effektene i krisen. Den vil velte innover Norge med stort kraft og alvor. Det garanterer jeg, advarer Dahle.

- Utbygging gir press

Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, sier seg enig i at renten må ned, men advarer om at ekspansive offentlige budsjetter kan være til hinder for dette.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXHøyres nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

- Det viktigste nå er å skape trygghet for hjem og jobb. Det betyr at budsjettet burde hjelpe Norges Bank til å kunne sette renten raskere ned. Jeg tror renten i Norge kommer til å bli senket uansett, men flere økonomer har vært inne på at budsjettet som nå er lagt frem reduserer behovet for rentenedsettelse, fordi det er så ekspansivt, sier Sanner.

Han avviser likevel ikke den økte bruken av oljemidler i regjeringens forslag til statsbudsjett, som ble lagt frem tirsdag denne uken.

- Jeg ville ikke nødvendigvis brukt mindre oljepenger, men brukt det på en måte som gir mindre press på økonomien. Noe av det økte handlingsrommet ville jeg brukt til å senke skatten for små og familieide bedrifter, samt folk med lave og vanlige lønnsinntekter, sier han.

Høring om krisen

Venstre-leder Lars Sponheim slutter seg til kravet om rentenedgang.

 Venstre-leder Lars Sponheim. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX. Venstre-leder Lars Sponheim. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.

- Dersom jeg var finansminister i dag ville jeg nok ha lagt frem et statsbudsjett som var enda tydeligere innrettet på at renten må ned. Jeg ville nok ha holdt igjen noen få milliarder, for å kunne bruke dem senere på områder der man ser at krisen er i ferd med å få virkninger i realøkonomien, sier han.

- I den dagsaktuelle situasjonen handler det også om å gi sentralbanken det handlingsrommet den trenger for å håndtere krisen fortløpende.

Stortingets finanskomiteen skal ha en åpen høring neste uke, med sikte på å vurdere alternativer og virkemidler som kan bli aktuelle å sette i verk mot krisen.

- Jeg vil for eksempel gjerne høre noen argumenter for og mot det flere land rundt oss nå gjør, med å gi statlige garantier for alle innskudd, sier Sponheim.

I dag garanterer staten for bankinnskudd inntil to millioner kroner.

Også Krfs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, er opptatt av å sikre norske banker likviditet og å få ned renten.

- Budsjettet bør få renten ned, samtidig som man bruker det til å få «hjulene i gang» i de områder der aktiviteten nå tørker inn og hvor det raskt kan bli mange arbeidsledige, skriver han i en e-post til ABC Nyheter.


- Det bør også komme forebyggende tiltak for å hindre at vi får en ny bølge med gjeldsofre, blant annet ved at forbrukerne må gis en tenkepause i forhold til «strakslån» med svært høy rente og der kreditt gis uten sikkerhet.


Mer om Økonomi og Næringsliv finner du på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal
Siste nytt
04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35NorgeRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus