Meny

Forbyr shorthandel

FORBUD: Kredittilsynet tar grep som kan gi børsen et løft. Foto: Scanpix/AFP Photo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kredittilsynet innfører forbud mot såkalt shorthandel med finansaksjer ved Oslo Børs.

Tilsynet mener at slik handel bidrar til en forverring av den finansielle uroen.

Seksjonssjef Eystein Kleven i Kredittilsynet sier at det er observert uvanlig store kursutslag på finansaksjer i det siste, noe som tyder på shorthandel i stor skala. Dette gjelder særlig aksjer utstedt av banker og forsikringsselskaper.

– Målsettingen er at dette skal virke stabiliserende på kursutviklingen, sier Kleven til NTB.

Bank og finans falt ytterligere på Oslo Børs onsdag. DnB NOR-aksjen ble 8,8 prosent mindre verdt, Sparebank SMN falt med 11,4 prosent og Storebrand med 9,4 prosent.

Spekulasjon

Shorthandel er kort fortalt en form for spekulasjon i kursfall, der en investor selger en lånt aksje og satser på verdifall. Aksjen kan så kjøpes tilbake til en lavere pris før levering. I Norge er det normalt bare lov å selge dekkede aksjer på denne måten.

Kredittilsynet bruker verdipapirhandelloven om forbud mot urimelige forretningsmetoder for å stansen virksomheten.

Norge kommer med dette på linje med de fleste land i Europa og med USA, der slik handel allerede er forbudt. Det er ofte store internasjonale hedgefond med klare shortsalgstrategier som forflytter seg fra land til land i takt med hva som er tillatt. Disse fondene kan være registrert i mange land.

Tiltrukket

Etter hvert som forbudene er kommet i andre land, har disse store finansinstitusjonene blitt tiltrukket av Norge. Men nå stanser Kredittilsynet denne virksomheten også her.

– Shorthandel er i utgangspunkt lovlig, men i denne spesielle situasjonen innfører vi et temporært forbud, sier Kleven.

Kredittilsynet vil følge nøye med på finansaksjene på Oslo Børs og gi beskjed når situasjonen igjen er slik at shortsalg vil bli tillatt.

Tilsynet håper at kursstabilisering vil få positive ringvirkninger for hele finanssektoren og økt tillit mellom bankene. Dette kan i sin tur også bidra til å få rentenivået ned. Da shortsalg ble forbudt i Storbritannia, steg aksjekursene markant. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus