Ingen løsning i sikte på Island

<p class="hidden">RETT VEST: Bankkrisen på Island forverres. Foto: Scanpix. </p>
RETT VEST: Bankkrisen på Island forverres. Foto: Scanpix.

<pFinanskrisen på Island forverret seg onsdag da landets største bank måtte be om nødlån fra Sverige og staten tok full kontroll over enda en bank. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islandske kronekursen er igjen fri.

Den islandske sentralbanken Sedlabanki måtte onsdag oppgi forsøket på å knytte den islandske kronen til en fast kurs i forholdet til euroen, 131 islandske kroner mot én euro. Men kronen fortsatte likevel å falle i verdi onsdag.

– Det er blitt klart at kursen har utilstrekkelig støtte. Banken vil derfor ikke gjøre flere forsøk i denne omgang, het det i en uttalelse fra sentralbanken om forsøket på å opprettholde en fast kurs.

Stengte i Storbritannia

Islandske myndigheter prioriterer å beskytte sine egne innbyggere og deres sparepenger, noe som betyr at bankenes utenlandske forbindelser må forberede seg på tap.

Men statsminister Geir H. Haarde sa onsdag ettermiddag at han håper å finne en «gjensidig tilfredsstillende løsning» på problemene rundt en islandsk nettbank i Storbritannia. Britiske myndigheter varslet tidligere onsdag at de vil saksøke Island.

Tirsdag kunngjorde nettbanken Icesave i Storbritannia, som tilhører Landsbanki, at tusener av kunder ikke lenger kunne ta ut eller sette inn penger i banken. Rundt 300.000 britiske sparere har rundt 4 milliarder pund (over 40 milliarder kroner) på kontoer i Icesave. Den britiske regjeringen lover å beskytte sparerne, men kritikken mot Island var knallhard.

– Den islandske regjeringen har fortalt meg, tro det eller ei, at de ikke har til hensikt å oppfylle sine forpliktelser. Men vi har besluttet at vi vil stille oss bak sparerne, sa finansminister Alistair Darling til BBC onsdag.

Senere meldte den nederlandske nettbanken ING at den overtar innskudd for 3 milliarder pund fra Icesave og Kaupthings nettbank Kaupthing Edge.

Gir opp i Sverige

Aksjekursen til Kaupthing, Islands største bank, stupte 34 prosent på Stockholmsbørsen før handelen ble stanset og Kaupthing kunngjorde at den svenske avdelingen av banken skal selges.

Den islandske staten tok onsdag full kontroll over landets tredje største bank Glitnir, som staten allerede i forrige uke overtok en 75 prosents eierandel i. Tirsdag ble Landsbanki nasjonalisert.

Det islandske kredittilsynet understreker at Glitnir fortsetter som vanlig på Island og at alle hjemlige innskudd er fullt ut sikret av statens garantiordning.

Innskytere i den norske avdelingen av Glitnir, som er en selvstendig bank, er sikret gjennom Banksikringsfondet.

Taper pengene

Men bankens virksomhet i utlandet legges ut for salg, noe som etter alt å dømme betyr at Glitnirs datterselskaper i utlandet går konkurs og at investorene mister pengene sine. Den finske avdelingen av banken er lagt ut for salg.

Det har lenge vært klart at det islandske bankvesenet var blitt overdimensjonert i forhold til landets økonomi. Da boblen sprakk, hadde ikke staten noen mulighet for å ta på seg forpliktelsene til de tre store bankene.

Islandske foretak har i dag forpliktelser i utlandet tilsvarende ni ganger så mye som hele det islandske bruttonasjonalproduktet.

Statsminister Geir Haarde, som mandag sa at Island sto i fare for å gå regelrett konkurs om ikke staten grep inn, sier nå at faren er over. Men det er bare fordi Island ikke tar ansvar for bankenes enorme utenlandske virksomhet.

Russisk lån?

Islands regjering sender en delegasjon til Russland for å forhandle om betingelsene for en redningspakke på 4 milliarder euro, samtidig som den svenske sentralbanken åpner en kredittlinje på 5 milliarder kroner til Kaupthings svenske avdeling for å hindre at den går konkurs.

Den russiske finansministeren Aleksej Kudrin sier at lånesøknaden vil bli sett på med positive øyne. Pengene vil tjene til å støtte opp under den islandske valutaen. Island har avvist et tilbud om hjelp fra Det internasjonale pengefondet IMF. Myndighetene tror også de greier seg gjennom krisen uten å ta imot hjelp fra Norge. (©NTB)

Personvernpolicy