Brustad krever opprydning

<p class="hidden">ANSVAR: Næringsministeren sier hun kun forholder seg til styret i Hydro. Foto: Scanpix. </p>
ANSVAR: Næringsministeren sier hun kun forholder seg til styret i Hydro. Foto: Scanpix.

<pNæringsminister Sylvia Brustad (Ap) ber styrene i StatoilHydro og Hydro ordne opp i rotet omkring granskingsrapportene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsråden betegner det onsdag som «uheldig» at konklusjonene spriker.

Brustad fikk onsdag en orientering av Hydros styreleder Terje Vareberg, men ville i etterkant ikke svare på spørsmålet om hvorvidt staten, som stor andelseier i Hydro, fortsatt har tillit til konsernsjef Eivind Reiten.

– Det er ikke opp til meg å mene noe om tillit. Jeg forholder meg til styret i Hydro. Men det vi ser nå, er ikke bra for omdømmet til styret i noen av selskapene. De må nå følge opp denne saken grundig og få alle faktiske forhold på bordet. De har noe å snakke om, for å si det slik, sier næringsministeren.

De to granskingsrapportene viser at Hydro i 2000 og 2001 foretok «korrupsjonslignende» utbetalinger på 60 millioner kroner i Libya. Praksisen foregikk mange år før fusjonen mellom Statoil og olje- og gassvirksomheten til Norsk Hydro.

To departementer

I regjeringen er det slik at Hydro, som industriselskap, sorterer under Brustad, mens StatoilHydro ligger innenfor ansvarsområdet til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Brustad sa hun fikk en god orientering av Vareberg. Hun ville imidlertid ikke utdype nærmere hva hun synes om handlingene i Libya, eller de sprikende konklusjonene fra de to selskapene om hvor mye konsernledelsen i Hydro visste om hva som foregikk.

Avtalene med en libysk mellommann ble inngått før Reiten ble konsernsjef i Norsk Hydro i mai 2001. Han insisterer på at han ikke kjente til denne virksomheten og får full støtte i styret.

Under en improvisert pressekonferanse i resepsjonen til Næringsdepartementet framførte Brustad gang på gang sitt budskap om at situasjonen er «uheldig» og at styrene må «ordne opp». Hun viste også til Økokrims varslede gjennomgang.

Økokrim

Økokrim fikk det svært omfangsrike materialet som ligger bak de to rapportene onsdag. Ifølge DN er det snakk om over 30 millioner dokumenter. Førstestatsadvokat Trond Eirik Schea sier at gjennomgangen vil avgjøre om det er grunnlag for ordinær etterforskning.

– Jeg kan ikke gi noen annen vurdering nå enn at det er et svært omfattende materiale. Det er ikke mulig å si hvor lang tid vi trenger for å gjennomgå det, sier Schea.

Brustad forsikrer at hun gjerne kommer til Stortinget for å orientere om departementets rolle i denne saken. Men det er ikke fastsatt noen dag. Fremskrittspartiet sendte onsdag brev til Brustad med krav om en slik redegjørelse. Også KrF har mange spørsmål å stille næringsministeren.

– Selskaper der staten er en dominerende eier, skal være best i klassen på etikk, troverdighet, tillit og ryddighet. I Hydro-saken er det mange ubesvarte spørsmål. Utgangen på denne saken avhenger av de svarene næringsministeren kan levere, sier KrFs næringspolitiske talsmann, Ingebrigt Sørfonn, til NTB.

Arrogant

Fremskrittspartiets representant i næringskomiteen, Øyvind Korsberg, etterlyser en orientering fra Brustad.

– Saken er stor og viktig, og staten er en betydelig aksjonær. Men til nå er Stortinget kun blitt holdt orientert om utviklingen gjennom mediene. Det vitner om en arrogant holdning fra statsråden, sier Korsberg til NTB.

Næringspolitiker Torbjørn Hansen fra Høyre mener at saken ikke hører hjemme i Stortinget.

– Denne saken håndteres av styrene i selskapene som igjen kontrolleres av generalforsamlingene. Det blir galt å trekke alle mulige saker i bedrifter der staten er eier, inn for Stortinget. Det overrasker meg at Frp står i spissen for en slik sosialistisk linje, sier Hansen til NTB.

Heller ikke næringskomiteens leder, Ola Borten Moe (Sp), mener at det er naturlig å kreve noen redegjørelse fra Brustad i Stortinget. Han sier til E24 at saken er død, med mindre det dukker opp nye opplysninger. (©NTB)

Personvernpolicy