Norske diplomater knuser Karzai

KRITISERES: Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: Scanpix/Reuters.
KRITISERES: Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPresident Hamid Karzai snarere forsinker enn fremmer statsbyggingen i Afghanistan, mener norske diplomater i landet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Norges støtte til Karzai
* Norge har siden 2002 støttet president Hamid Karzais regime i Afghanistan med minst 5 milliarder kroner.
* Norges bidrar i dag til den NATO-ledede ISAF-styrken i landet, som ble opprettet av FN for å bistå Karzais regjering. Norge bidro også til USAs Operasjon Enduring Freedom i 2005.
* Norge har også gitt rundt 2,5 milliarder kroner i bistand og nødhjelp til Afghanistan siden 2002.
* President Hamid Karzai var på offisielt besøk i Norge i 2002, og han har siden hatt besøk av statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og utviklingsminister Erik Solheim.
* Norske diplomater, politirådgivere og offiserer i landet gir uttrykk for frustrasjon over måten Karzai styrer på, og flere anklager ham for å være mer opptatt av kortsiktig politisk vinning enn varige resultater.
* Norske myndigheter er også frustrert over at volden og korrupsjonen i Afghanistan er økende. (NTB)

I et hemmeligstemplet notat fra den norske ambassaden i Kabul anklages den afghanske presidenten for å ha brukt liten eller ingen tid på å bygge opp et fungerende statsapparat.

– Fokuset er fortsatt sentrert mot kortsiktig stabilitet, herunder gjenoppbygging ved hjelp av krefter som ikke har faglig bakgrunn fra statsforvaltning, men som henter sin sosiale status enten i form av mujahedinerfaring eller lokal innflytelse og makt, heter det i notatet som NTB har fått tilgang til.

Møter Støre

Karzai, som onsdag hadde samtaler med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Kabul, anklages også for å ha «en patrimoniell lederstil» og for å være mer opptatt av sjarmoffensiver enn godt styresett.

– I stedet for å komme opp med konkrete løsningsforslag og stake ut en operasjonell strategi for å komme ut av krisen, spiller Karzai som vanlig på emosjonelle strenger og ber om personlig støtte i den vanskelige situasjonen, mener de norske diplomatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hans lederstil kan hevdes å forsinke snarere enn fremme formell og langsiktig statsbygging, slås det videre fast.

– Benektende

De norske diplomatene mener videre den afghanske presidenten er «av den benektende typen stilt overfor egne mangler og svakheter som leder».

De referer til taler og intervjuer Karzai har gitt, der han blant annet har avvist alle anklager om korrupsjon innen egne rekker.

– Karzai avviser at det finnes korrupte byråkrater i det afghanske statsapparatet og sier at ingen i høyere stillinger er involvert i narkotikaøkonomien, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske diplomatene er av en helt annen oppfatning, viser flere notater NTB har fått tilgang til.

– Korrupsjon finnes på alle nivåer og i alle sektorer. Særlig kritisk er den omfattende korrupsjonen innen sikkerhets- og justissektoren, mener de.

Landets gruveminister Ibrahim Adel, som nylig møtte ambassadør Kåre R. Aas for å diskutere den norske støtten til oljesektoren, får ikke de beste skussmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kilder antyder at Adel har benyttet sin posisjon til å opptjene betydelige beløp til private formål, heter det i referatet fra møtet.

– Slike beskyldninger vil kunne ha betydning for forvaltningen av norske bistandsmidler, og vil sette krav til bedre kontroll, legges det til.

Skarp kontrast

Diplomatenes vurdering av Karzai og hans manglende vilje til å slå ned på korrupsjon, står i skarp kontrast til uttalelser fra FNs ferske spesialutsending Kai Eide.

Eide mener at den afghanske presidenten nå har snudd og viser klar vilje til å ta de nødvendige skritt, blant annet innenfor korrupsjonsbekjempelse. Dette orienterte han tirsdag kveld Støre om.

Støre ønsker heller ikke å kritisere Karzai, som har sittet ved makten siden 2001 og som håper på forlenget mandat etter valget neste år.

– Vi må ta inn over oss hvilke ekstremt kompliserte oppgaver denne mannen har. Det finnes trolig ingen lederoppgave som er mer komplisert enn den Hamid Karzai har, sier Støre til NTB.

– Han har stått opp i dette i snart åtte år, med den belastningen det er, og vår oppgave som venn av Afghanistan må være å støtte de demokratisk valgte myndighetene her i landet, sier han. (©NTB)


Les flere nyheter fra Midtøsten på Startsiden.