- Hjelper ikke mot eksem

Hjelper ikke: En analyse av 12 studier viser at produkter med probiotiske bakterier ikke virker som behandling mot eksem. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Hjelper ikke: En analyse av 12 studier viser at produkter med probiotiske bakterier ikke virker som behandling mot eksem. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pProdukter med såkalte «gode bakterier» har ikke noen behandlende effekt på eksem. For noen mennesker kan produktene være skadelige, viser forskning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Probiotika

Rundt 15 prosent av norske barn er rammet av eksem. Årsakene til at man utvikler eksem er komplekse, men studier har vist at mennesker med eksem har en annen bakterieflora i tarmene enn friske mennesker.

Dette har ført til at noen leger har anbefalt probiotiske bakterier, som blant annet finnes i enkelte yoghurter, for å behandle hudproblemet.

Men nå sier forskere fra Imperial College London at dette er meningsløst.

De britiske forskerne har gjennomgått 12 studier, som til sammen har involvert nærmere 800 barn med eksem, har kommet fram til at probiotiske bakterier ikke hadde noen lindrende effekt på kløe eller utslett, melder BBC.

- Det er ikke noe bevis for at probiotiske bakterier egner seg som behandling mot eksem, sier Robert Boyle fra Imperial College London, som står bak studien.

Forskeren presiserer likevel at det finnes nye former for probiotika som enda ikke er studert, og som kan vise seg å ha en gunstig effekt mot eksem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For gravide?

Det har også i senere tid vært studier som antyder at probiotika kan forebygge eksem hos barn dersom det tas av mor under svangerskapet.

Denne effekten har Tine, som produserer probiotiske produkter i Biola-serien, annonsert på sine nettsider. Der det står skrevet at Biola både kan behandle og forebygge eksem.

Marianne Hope Abel, ernæringsrådgiver for merverdimat i Tine, sier til ABC Nyheter at artikkelen der dette står nevnt skulle vært fjernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Biola for oss handler mer om mage, vi kommuniserer nå effekten på mage og har ikke samme fokus på immunforsvar som vi hadde tidligere. Biolabakteriene, særlig LGG, er studert i cirka 380 vitenskapelige artikler, og hovedtyngden av dokumentasjon går på effekt på mage og fordøyelse. Det er også denne effekten forbrukerne har fokus på. Derfor har Biola-kommunikasjonen blitt endret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tine som produserer Biola-serien, fjerner informasjon fra sine nettsider om at produktene virker mot eksem. (Foto: Biola.no)Tine som produserer Biola-serien, fjerner informasjon fra sine nettsider om at produktene virker mot eksem. (Foto: Biola.no)

Hun forklarer at det også har kommet et nytt regelverk som gjør at det ikke lenger er lov til å reklamere med at matvarer forebygger sykdommer.

- Sånn sett skal ikke vi gå ut i reklame og si at Biola har forebyggende effekt. Tidligere har det ikke vært noe regelverk på det, man har selv vurdert om det har vært nok dokumentasjon til å underbygge påstanden.

Ernæringsrådgiveren forteller videre at Biola nå er med i en stor studie (PACT-studien) som ser på årsakene til allergi. Der tester man resultatene fra en finsk studie som hadde lovende resultater, men som var for liten til at man kunne trekke konklusjoner:

- Når bakterien (som finnes i Biola red.anm.) ble gitt til moren i siste del av graviditeten og de første månedene av ammeperioden, forebygget det allergi hos barn ved to- og syvårs alderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den finske studien gikk bare på den ene bakterien, men vi vil se om de tre Biola-bakteriene sammen har den effekten, sier Abel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bivirkninger

I sin analyse av studier kom de britiske forskerne også fram til at probiotika kan være skadelig for enkelte grupper mennesker, som spedbarn og andre som er spesielt mottakelige for infeksjoner.

I hele 46 studier hadde pasienter meldt om bivirkninger etter å ha brukt produkter med disse bakteriene, deriblant infeksjon og tarmproblemer.

- Probiotiske produkter er regnet som trygge for alle, med mindre de har store skader på tarmen, sier Tines ernæringsrådgiver, Marianne Hope Abel.

- Det er et produkt med levende bakterier, men det er bakterier som naturlig hører hjemme i magen, så det er ikke noe som tilsier at det skal være skadelig. Vi følger veldig nøye med på sikkerheten ved bruk av disse bakteriene, sier hun til ABC Nyheter.