Meny

Krise for McCain

Presidentkandidat McCain får støtte av sin kone etter nattens debatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

McCains tapte nattens debatt, samtidig gjør han det dårlig i meningsmålingene.

USAs oppmerksomhet i natt var rettet mot den republikanske presidentkandidaten John McCain. Han trengte å gjøre en god figur i debatten for å rette opp en del andre hendelser som viser at hans kandidatur er svekket.

Forsprang for Obama

Bare noen timer før debatten startet i Belmont University i Nashville, Tennessee, klokka 03 norsk tid, ble det offentliggjort målinger som viser at McCain er svekket i viktige delstater hvor han tidligere hadde håp om å vinne. Samtidig er Obamas forsprang i nasjonale meningsmålinger økende. Nattens debatt ble holdt i format som var antatt å favorisere McCain, og han trengte å vinne denne debatten for å knipe igjen på forspranget. Det gjorde han ikke. Obama befestet sin ledelse – og økte forspranget.

Disiplinerte debatten

Som ventet var USAs økonomiske problemer hovedsaken i debatten, der det var publikum og debattlederen Tom Brokaw fra NBC som stilte spørsmålene og kandidatene hadde relativt kort tid til rådighet for sine svar. Dette ga kandidatene muligheter for å svare direkte til den enkelte velger, representert ved dem som stilte spørsmålene. Samtidig tok formatet bort muligheten for at kandidatene kunne engasjere hverandre i frisk debatt over temaene. Begge forsøkte å kritisere sin motpart, men ingen av dem slapp til med den type skittkasting som valgkampen de siste ukene har vært så full av.

Tydelig aldersforskjell

Debatten viste kontrasten mellom de to kandidatene ved siden av hverandre på scenen. McCain er 72 år gammel, og dersom han skulle bli valgt, vil han bli den eldste president i USAs historie. Og i løpet av debattens mer enn 90 minutter, viste McCain tydelig sin høye alder. Obama, en sprek 47 åring som holder seg i form ved å spille basketball, sykle og jogge, viste seg som en langt mer avslappet, dynamisk og etter kroppsspråket å dømme, en mer handlekraftig kandidat. I natt var det Obama som representerte framtiden for Amerika, ikke McCain.

Obama har store summer

Obamas kampanje har betydelig mer penger å bruke enn det McCain har, etter at Obama fortsetter å samle inn store summer i små gaver fra millioner av givere over Internett. Svekkelsen i delstater som McCain hadde regnet med å vinne, gjør at McCain må bruke mer penger enn han har for å kjøre kostbare kampanjer med politisk reklame på TV i delstater hvor han ikke hadde planlagt å gjøre det.

Pengemangel er en av grunnene til at McCain for få dager siden kunngjorde at han trekker sine ressurser ut av kampanjen i delstaten Michigan, som han dermed anser som tapt. Det er en delstat med mye tradisjonell industri, ikke minst bilindustrien i Detroit, som er blitt sterkt rammet av den økonomiske krisen. Å oppgi delstaten Michigan vil utvilsomt skape konsekvenser for kampanjene i andre, nærliggende delstater som Ohio, Pennsylvania og kanskje Indiana. Det er samtidig meldt at Obama gjør framgang i Ohio.

Langt fra avgjort

Likevel er valgkampen på langt nær over. For det første er det nok en debatt kandidaten skal igjennom, og den kan få et annet utfall. For det andre kan det skje ting i den måneden som er igjen før valget den 4. november. I Det hvite hus sitter de politiske strategene som planla den overraskende seieren Bush fikk i 2004, og i det republikanske partiets hovedkvarter sitter dem som nå må gripe til kriseplanen for å gjenerobre initiativet i kampanjen. De har spilt ut kortet med Sarah Palin som visepresidentkandidat, uten at det har fått noen avgjørende betydning. Og de lanserte McCain som en aktiv presidentkandidat som avbrøt som kampanje for å bidra til å få vedtatt redningsplanen for USAs finanser, uten at noen oppfattet McCains bidrag som vesentlig.

Utenfor både parti og regjering opererer de uavhengige gruppene som sympatiserer med McCain og gjerne vil hjelpe ham. De har egne økonomiske ressurser og er ikke bundet av regler og forpliktelser som gjelder partiet og dets kandidat. De uavhengige gruppene har grepet inn i tidligere valgkamper på vegne av de republikanske kandidatene med sterkt vinklede, ofte skittkastende propaganda med marginal tilknytning til virkeligheten, men som kan slå sterkt i en kritisk fase i valgkampen.

Hva de nå kan finne på i kampanjens siste fase er uklart. Men, følg med, tiden for en ”oktober-overraskelse” er ennå ikke over.

Hudfargen kan spille en rolle

Dessuten må begge kandidatene fortsatt ta i betraktning at Obama er den første afroamerikanske kandidaten som har vært kandidat for ett av de to store politiske partiene i amerikansk politikk, med en reell mulighet for å bli den første svarte president i Det hvite hus. Hva det tause, hvite, middelaldrende flertall, bestående av arbeiderklassens kvinner og menn, tenker i det avgjørende øyeblikk i det de skal avgi sin stemme, er det umulig å sette seg inn i. Obama selv er klar over at hans hudfarge kan spille en rolle, ennå i vår tid.

Det vi ser, er at i denne fasen av valgkampen ser den ikke ut til å spille noen betydelig rolle i velgernes tillit til Barack Obama.

Best om økonomi

Når det gjelder de konkrete valgkampsakene som ble berørt i debatten, var Obama som ventet best i diskusjonen om landets finansielle krise og de økonomiske konsekvensene denne har fått over hele landet og i mange andre land. TV-selskapet CNNs meningsmåling blant seere like etter debatten viste at hele 59 prosent av de spurte mente at Obama ville være en bedre leder til å bringe landet ut av dets økonomiske problemer, mens bare 47 prosent mente at McCain ville være best. Obama hadde klarere svar på hvordan regjeringen skulle løse krisen, baserte på en tett oppfølging av den vedtatte krisepakken for å sikre at det ikke bare var finansoperatørene i Wall Street som ville bli reddet, men også det Obama kaller ”Main Street”, hvor vanlige amerikanske borgere over hele landet, i byer og bygder, holder til.

McCains forklaring på hvorfor krisen hadde oppstått, var at de store låneinstitusjonene på boligmarkedet hadde vært for lettvinte med å gi lån, og at lederne i Wall Street hadde vært både grådige og korrupte. Obama ville gå lengre tilbake og gjentok sine påstander om at hovedårsaken til finanskrisen var satsingen på at det frie markedet skulle korrigere alle problemer. Dette er ifølge Obama en ideologi som kom inn i Det hvite hus med George Bush for åtte år siden, og som John McCain hadde støttet. Men nå, mente Obama, viser dette seg å være feil politikk, og at finansinstitusjonene og markedene må underlegges sterkere folkevalgt, politisk styring.

Også når det gjaldt trygd og helsepolitikk var Obama mest troverdig, samtidig som han hadde en klarere visjon om å satse sterkere på overgangen til ny energi. Som en del av denne satsingen vil Obama gjøre USA uavhengig av utenlandsk olje i løpet av 10 år, og han vil satse 15 milliarder dollar pr år på å overgangen til ny energi – blant annet ved en storstilt satsing på å bygge biler som bruker ikke-fossilt drivstoff. Dette sees naturlig nok av velgerne som en del av den økonomiske gjenoppbyggingen og etablering av nye arbeidsplasser.

McCains styrke

McCain hadde også i natt sin styrke når det gjaldt utenriks- og sikkerhetspolitikk. Overraskende var det imidlertid at meningsmålingen som CNN gjennomførte viste at de spurte mente at Obama hadde vist seg som dyktigere enn McCain også på utenrikspolitikk, mens McCain fortsatt har en klar ledelse i tillit når det gjelder sikkerhetspolitikk og forhold til terrorisme. Her sa imidlertid Obama det velgerne gjerne vil høre, før de gir Obama topp karakter innen dette området:

- Vi vil drepe bin Laden, og vi vil knuse al Qaeda. Det må være vår høyest prioriterte oppgave, sa Obama. De ble også bedt om å definere sin prinsipielle holdning til utenrikspolitikk, kall det gjerne en ”Obama-doktrine” og en ”McCain-doktrine”. Obama la vekt på å drøfte problemstillinger ikke bare med sine diplomatiske venner, og også sine motstandere. Og, mente Obama, det er like viktig å vite når USA ikke skal engasjere seg militært i utlandet, som når USA skal engasjere seg. Der er det klar forskjell mellom de to kandidatene, fordi McCain ikke ønsker å føre samtaler på høyt nivå uten at betingelsene er klargjort på forhånd. I meningsmålingen etterpå viste det seg at Obama har styrket sin posisjon som leder, fordi de spurte svarte nå at de stoler like mye på Obama som på McCain når det gjelder ledelse, trygghet og nasjonal sikkerhet.


Mer om Presidentvalg i USA finner du på Startsiden

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Dette skjedde i natt05:25 Pompeo fordømmer angrep mot sivile i Venezuela05:01 Seier til Skarpnord04:47 17 evakuert etter brann i bygård i Oslo04:29 Zuccarello klar for ny klubb04:02 Ap vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:01 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15 Oslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45 Høyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31 Saudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01 Mann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43 Colombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22 Boeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10 Gravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05 Avføring smurt på bygninger i Halden22:52 Minst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47 Roma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27 Kausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25 Fraktfly styrtet i Texas21:59 Tolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Maduro bryter med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold
Siste nytt
05:30NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenPompeo fordømmer angrep mot sivile i Venezuela05:01SportSeier til Skarpnord04:47Norge17 evakuert etter brann i bygård i Oslo04:29SportZuccarello klar for ny klubb04:02NorgeAp vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:01NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15NorgeOslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45NorgeHøyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31VerdenSaudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01NorgeMann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43VerdenColombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22VerdenBoeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10VerdenGravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05NorgeAvføring smurt på bygninger i Halden22:52VerdenMinst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47SportRoma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27VerdenKausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25VerdenFraktfly styrtet i Texas21:59NorgeTolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenMaduro bryter med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus