Meny

Krise for McCain

Presidentkandidat McCain får støtte av sin kone etter nattens debatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

McCains tapte nattens debatt, samtidig gjør han det dårlig i meningsmålingene.

USAs oppmerksomhet i natt var rettet mot den republikanske presidentkandidaten John McCain. Han trengte å gjøre en god figur i debatten for å rette opp en del andre hendelser som viser at hans kandidatur er svekket.

Forsprang for Obama

Bare noen timer før debatten startet i Belmont University i Nashville, Tennessee, klokka 03 norsk tid, ble det offentliggjort målinger som viser at McCain er svekket i viktige delstater hvor han tidligere hadde håp om å vinne. Samtidig er Obamas forsprang i nasjonale meningsmålinger økende. Nattens debatt ble holdt i format som var antatt å favorisere McCain, og han trengte å vinne denne debatten for å knipe igjen på forspranget. Det gjorde han ikke. Obama befestet sin ledelse – og økte forspranget.

Disiplinerte debatten

Som ventet var USAs økonomiske problemer hovedsaken i debatten, der det var publikum og debattlederen Tom Brokaw fra NBC som stilte spørsmålene og kandidatene hadde relativt kort tid til rådighet for sine svar. Dette ga kandidatene muligheter for å svare direkte til den enkelte velger, representert ved dem som stilte spørsmålene. Samtidig tok formatet bort muligheten for at kandidatene kunne engasjere hverandre i frisk debatt over temaene. Begge forsøkte å kritisere sin motpart, men ingen av dem slapp til med den type skittkasting som valgkampen de siste ukene har vært så full av.

Tydelig aldersforskjell

Debatten viste kontrasten mellom de to kandidatene ved siden av hverandre på scenen. McCain er 72 år gammel, og dersom han skulle bli valgt, vil han bli den eldste president i USAs historie. Og i løpet av debattens mer enn 90 minutter, viste McCain tydelig sin høye alder. Obama, en sprek 47 åring som holder seg i form ved å spille basketball, sykle og jogge, viste seg som en langt mer avslappet, dynamisk og etter kroppsspråket å dømme, en mer handlekraftig kandidat. I natt var det Obama som representerte framtiden for Amerika, ikke McCain.

Obama har store summer

Obamas kampanje har betydelig mer penger å bruke enn det McCain har, etter at Obama fortsetter å samle inn store summer i små gaver fra millioner av givere over Internett. Svekkelsen i delstater som McCain hadde regnet med å vinne, gjør at McCain må bruke mer penger enn han har for å kjøre kostbare kampanjer med politisk reklame på TV i delstater hvor han ikke hadde planlagt å gjøre det.

Pengemangel er en av grunnene til at McCain for få dager siden kunngjorde at han trekker sine ressurser ut av kampanjen i delstaten Michigan, som han dermed anser som tapt. Det er en delstat med mye tradisjonell industri, ikke minst bilindustrien i Detroit, som er blitt sterkt rammet av den økonomiske krisen. Å oppgi delstaten Michigan vil utvilsomt skape konsekvenser for kampanjene i andre, nærliggende delstater som Ohio, Pennsylvania og kanskje Indiana. Det er samtidig meldt at Obama gjør framgang i Ohio.

Langt fra avgjort

Likevel er valgkampen på langt nær over. For det første er det nok en debatt kandidaten skal igjennom, og den kan få et annet utfall. For det andre kan det skje ting i den måneden som er igjen før valget den 4. november. I Det hvite hus sitter de politiske strategene som planla den overraskende seieren Bush fikk i 2004, og i det republikanske partiets hovedkvarter sitter dem som nå må gripe til kriseplanen for å gjenerobre initiativet i kampanjen. De har spilt ut kortet med Sarah Palin som visepresidentkandidat, uten at det har fått noen avgjørende betydning. Og de lanserte McCain som en aktiv presidentkandidat som avbrøt som kampanje for å bidra til å få vedtatt redningsplanen for USAs finanser, uten at noen oppfattet McCains bidrag som vesentlig.

Utenfor både parti og regjering opererer de uavhengige gruppene som sympatiserer med McCain og gjerne vil hjelpe ham. De har egne økonomiske ressurser og er ikke bundet av regler og forpliktelser som gjelder partiet og dets kandidat. De uavhengige gruppene har grepet inn i tidligere valgkamper på vegne av de republikanske kandidatene med sterkt vinklede, ofte skittkastende propaganda med marginal tilknytning til virkeligheten, men som kan slå sterkt i en kritisk fase i valgkampen.

Hva de nå kan finne på i kampanjens siste fase er uklart. Men, følg med, tiden for en ”oktober-overraskelse” er ennå ikke over.

Hudfargen kan spille en rolle

Dessuten må begge kandidatene fortsatt ta i betraktning at Obama er den første afroamerikanske kandidaten som har vært kandidat for ett av de to store politiske partiene i amerikansk politikk, med en reell mulighet for å bli den første svarte president i Det hvite hus. Hva det tause, hvite, middelaldrende flertall, bestående av arbeiderklassens kvinner og menn, tenker i det avgjørende øyeblikk i det de skal avgi sin stemme, er det umulig å sette seg inn i. Obama selv er klar over at hans hudfarge kan spille en rolle, ennå i vår tid.

Det vi ser, er at i denne fasen av valgkampen ser den ikke ut til å spille noen betydelig rolle i velgernes tillit til Barack Obama.

Best om økonomi

Når det gjelder de konkrete valgkampsakene som ble berørt i debatten, var Obama som ventet best i diskusjonen om landets finansielle krise og de økonomiske konsekvensene denne har fått over hele landet og i mange andre land. TV-selskapet CNNs meningsmåling blant seere like etter debatten viste at hele 59 prosent av de spurte mente at Obama ville være en bedre leder til å bringe landet ut av dets økonomiske problemer, mens bare 47 prosent mente at McCain ville være best. Obama hadde klarere svar på hvordan regjeringen skulle løse krisen, baserte på en tett oppfølging av den vedtatte krisepakken for å sikre at det ikke bare var finansoperatørene i Wall Street som ville bli reddet, men også det Obama kaller ”Main Street”, hvor vanlige amerikanske borgere over hele landet, i byer og bygder, holder til.

McCains forklaring på hvorfor krisen hadde oppstått, var at de store låneinstitusjonene på boligmarkedet hadde vært for lettvinte med å gi lån, og at lederne i Wall Street hadde vært både grådige og korrupte. Obama ville gå lengre tilbake og gjentok sine påstander om at hovedårsaken til finanskrisen var satsingen på at det frie markedet skulle korrigere alle problemer. Dette er ifølge Obama en ideologi som kom inn i Det hvite hus med George Bush for åtte år siden, og som John McCain hadde støttet. Men nå, mente Obama, viser dette seg å være feil politikk, og at finansinstitusjonene og markedene må underlegges sterkere folkevalgt, politisk styring.

Også når det gjaldt trygd og helsepolitikk var Obama mest troverdig, samtidig som han hadde en klarere visjon om å satse sterkere på overgangen til ny energi. Som en del av denne satsingen vil Obama gjøre USA uavhengig av utenlandsk olje i løpet av 10 år, og han vil satse 15 milliarder dollar pr år på å overgangen til ny energi – blant annet ved en storstilt satsing på å bygge biler som bruker ikke-fossilt drivstoff. Dette sees naturlig nok av velgerne som en del av den økonomiske gjenoppbyggingen og etablering av nye arbeidsplasser.

McCains styrke

McCain hadde også i natt sin styrke når det gjaldt utenriks- og sikkerhetspolitikk. Overraskende var det imidlertid at meningsmålingen som CNN gjennomførte viste at de spurte mente at Obama hadde vist seg som dyktigere enn McCain også på utenrikspolitikk, mens McCain fortsatt har en klar ledelse i tillit når det gjelder sikkerhetspolitikk og forhold til terrorisme. Her sa imidlertid Obama det velgerne gjerne vil høre, før de gir Obama topp karakter innen dette området:

- Vi vil drepe bin Laden, og vi vil knuse al Qaeda. Det må være vår høyest prioriterte oppgave, sa Obama. De ble også bedt om å definere sin prinsipielle holdning til utenrikspolitikk, kall det gjerne en ”Obama-doktrine” og en ”McCain-doktrine”. Obama la vekt på å drøfte problemstillinger ikke bare med sine diplomatiske venner, og også sine motstandere. Og, mente Obama, det er like viktig å vite når USA ikke skal engasjere seg militært i utlandet, som når USA skal engasjere seg. Der er det klar forskjell mellom de to kandidatene, fordi McCain ikke ønsker å føre samtaler på høyt nivå uten at betingelsene er klargjort på forhånd. I meningsmålingen etterpå viste det seg at Obama har styrket sin posisjon som leder, fordi de spurte svarte nå at de stoler like mye på Obama som på McCain når det gjelder ledelse, trygghet og nasjonal sikkerhet.


Mer om Presidentvalg i USA finner du på Startsiden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus