Krise for McCain

<p class="hidden"> Presidentkandidat McCain får støtte av sin kone etter nattens debatt. </p>
Presidentkandidat McCain får støtte av sin kone etter nattens debatt.

McCains tapte nattens debatt, samtidig gjør han det dårlig i meningsmålingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs oppmerksomhet i natt var rettet mot den republikanske presidentkandidaten John McCain. Han trengte å gjøre en god figur i debatten for å rette opp en del andre hendelser som viser at hans kandidatur er svekket.

Forsprang for Obama

Bare noen timer før debatten startet i Belmont University i Nashville, Tennessee, klokka 03 norsk tid, ble det offentliggjort målinger som viser at McCain er svekket i viktige delstater hvor han tidligere hadde håp om å vinne. Samtidig er Obamas forsprang i nasjonale meningsmålinger økende. Nattens debatt ble holdt i format som var antatt å favorisere McCain, og han trengte å vinne denne debatten for å knipe igjen på forspranget. Det gjorde han ikke. Obama befestet sin ledelse – og økte forspranget.

Disiplinerte debatten

Som ventet var USAs økonomiske problemer hovedsaken i debatten, der det var publikum og debattlederen Tom Brokaw fra NBC som stilte spørsmålene og kandidatene hadde relativt kort tid til rådighet for sine svar. Dette ga kandidatene muligheter for å svare direkte til den enkelte velger, representert ved dem som stilte spørsmålene. Samtidig tok formatet bort muligheten for at kandidatene kunne engasjere hverandre i frisk debatt over temaene. Begge forsøkte å kritisere sin motpart, men ingen av dem slapp til med den type skittkasting som valgkampen de siste ukene har vært så full av.

Tydelig aldersforskjell

Debatten viste kontrasten mellom de to kandidatene ved siden av hverandre på scenen. McCain er 72 år gammel, og dersom han skulle bli valgt, vil han bli den eldste president i USAs historie. Og i løpet av debattens mer enn 90 minutter, viste McCain tydelig sin høye alder. Obama, en sprek 47 åring som holder seg i form ved å spille basketball, sykle og jogge, viste seg som en langt mer avslappet, dynamisk og etter kroppsspråket å dømme, en mer handlekraftig kandidat. I natt var det Obama som representerte framtiden for Amerika, ikke McCain.

Obama har store summer

Obamas kampanje har betydelig mer penger å bruke enn det McCain har, etter at Obama fortsetter å samle inn store summer i små gaver fra millioner av givere over Internett. Svekkelsen i delstater som McCain hadde regnet med å vinne, gjør at McCain må bruke mer penger enn han har for å kjøre kostbare kampanjer med politisk reklame på TV i delstater hvor han ikke hadde planlagt å gjøre det.

Pengemangel er en av grunnene til at McCain for få dager siden kunngjorde at han trekker sine ressurser ut av kampanjen i delstaten Michigan, som han dermed anser som tapt. Det er en delstat med mye tradisjonell industri, ikke minst bilindustrien i Detroit, som er blitt sterkt rammet av den økonomiske krisen. Å oppgi delstaten Michigan vil utvilsomt skape konsekvenser for kampanjene i andre, nærliggende delstater som Ohio, Pennsylvania og kanskje Indiana. Det er samtidig meldt at Obama gjør framgang i Ohio.

Langt fra avgjort

Likevel er valgkampen på langt nær over. For det første er det nok en debatt kandidaten skal igjennom, og den kan få et annet utfall. For det andre kan det skje ting i den måneden som er igjen før valget den 4. november. I Det hvite hus sitter de politiske strategene som planla den overraskende seieren Bush fikk i 2004, og i det republikanske partiets hovedkvarter sitter dem som nå må gripe til kriseplanen for å gjenerobre initiativet i kampanjen. De har spilt ut kortet med Sarah Palin som visepresidentkandidat, uten at det har fått noen avgjørende betydning. Og de lanserte McCain som en aktiv presidentkandidat som avbrøt som kampanje for å bidra til å få vedtatt redningsplanen for USAs finanser, uten at noen oppfattet McCains bidrag som vesentlig.

Utenfor både parti og regjering opererer de uavhengige gruppene som sympatiserer med McCain og gjerne vil hjelpe ham. De har egne økonomiske ressurser og er ikke bundet av regler og forpliktelser som gjelder partiet og dets kandidat. De uavhengige gruppene har grepet inn i tidligere valgkamper på vegne av de republikanske kandidatene med sterkt vinklede, ofte skittkastende propaganda med marginal tilknytning til virkeligheten, men som kan slå sterkt i en kritisk fase i valgkampen.

Hva de nå kan finne på i kampanjens siste fase er uklart. Men, følg med, tiden for en ”oktober-overraskelse” er ennå ikke over.

Hudfargen kan spille en rolle

Dessuten må begge kandidatene fortsatt ta i betraktning at Obama er den første afroamerikanske kandidaten som har vært kandidat for ett av de to store politiske partiene i amerikansk politikk, med en reell mulighet for å bli den første svarte president i Det hvite hus. Hva det tause, hvite, middelaldrende flertall, bestående av arbeiderklassens kvinner og menn, tenker i det avgjørende øyeblikk i det de skal avgi sin stemme, er det umulig å sette seg inn i. Obama selv er klar over at hans hudfarge kan spille en rolle, ennå i vår tid.

Det vi ser, er at i denne fasen av valgkampen ser den ikke ut til å spille noen betydelig rolle i velgernes tillit til Barack Obama.

Best om økonomi

Når det gjelder de konkrete valgkampsakene som ble berørt i debatten, var Obama som ventet best i diskusjonen om landets finansielle krise og de økonomiske konsekvensene denne har fått over hele landet og i mange andre land. TV-selskapet CNNs meningsmåling blant seere like etter debatten viste at hele 59 prosent av de spurte mente at Obama ville være en bedre leder til å bringe landet ut av dets økonomiske problemer, mens bare 47 prosent mente at McCain ville være best. Obama hadde klarere svar på hvordan regjeringen skulle løse krisen, baserte på en tett oppfølging av den vedtatte krisepakken for å sikre at det ikke bare var finansoperatørene i Wall Street som ville bli reddet, men også det Obama kaller ”Main Street”, hvor vanlige amerikanske borgere over hele landet, i byer og bygder, holder til.

McCains forklaring på hvorfor krisen hadde oppstått, var at de store låneinstitusjonene på boligmarkedet hadde vært for lettvinte med å gi lån, og at lederne i Wall Street hadde vært både grådige og korrupte. Obama ville gå lengre tilbake og gjentok sine påstander om at hovedårsaken til finanskrisen var satsingen på at det frie markedet skulle korrigere alle problemer. Dette er ifølge Obama en ideologi som kom inn i Det hvite hus med George Bush for åtte år siden, og som John McCain hadde støttet. Men nå, mente Obama, viser dette seg å være feil politikk, og at finansinstitusjonene og markedene må underlegges sterkere folkevalgt, politisk styring.

Også når det gjaldt trygd og helsepolitikk var Obama mest troverdig, samtidig som han hadde en klarere visjon om å satse sterkere på overgangen til ny energi. Som en del av denne satsingen vil Obama gjøre USA uavhengig av utenlandsk olje i løpet av 10 år, og han vil satse 15 milliarder dollar pr år på å overgangen til ny energi – blant annet ved en storstilt satsing på å bygge biler som bruker ikke-fossilt drivstoff. Dette sees naturlig nok av velgerne som en del av den økonomiske gjenoppbyggingen og etablering av nye arbeidsplasser.

McCains styrke

McCain hadde også i natt sin styrke når det gjaldt utenriks- og sikkerhetspolitikk. Overraskende var det imidlertid at meningsmålingen som CNN gjennomførte viste at de spurte mente at Obama hadde vist seg som dyktigere enn McCain også på utenrikspolitikk, mens McCain fortsatt har en klar ledelse i tillit når det gjelder sikkerhetspolitikk og forhold til terrorisme. Her sa imidlertid Obama det velgerne gjerne vil høre, før de gir Obama topp karakter innen dette området:

- Vi vil drepe bin Laden, og vi vil knuse al Qaeda. Det må være vår høyest prioriterte oppgave, sa Obama. De ble også bedt om å definere sin prinsipielle holdning til utenrikspolitikk, kall det gjerne en ”Obama-doktrine” og en ”McCain-doktrine”. Obama la vekt på å drøfte problemstillinger ikke bare med sine diplomatiske venner, og også sine motstandere. Og, mente Obama, det er like viktig å vite når USA ikke skal engasjere seg militært i utlandet, som når USA skal engasjere seg. Der er det klar forskjell mellom de to kandidatene, fordi McCain ikke ønsker å føre samtaler på høyt nivå uten at betingelsene er klargjort på forhånd. I meningsmålingen etterpå viste det seg at Obama har styrket sin posisjon som leder, fordi de spurte svarte nå at de stoler like mye på Obama som på McCain når det gjelder ledelse, trygghet og nasjonal sikkerhet.


Mer om Presidentvalg i USA finner du på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria
Siste nytt
01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus