St. Thomas/Diverse: «St. Thomas» (Racing Junior) [CD/DVD-boks]

En fin fyr

<p class="hidden"> </p>
 

<pThomas Hansen alias Saint Thomas hadde sine oppturer og nedturer. Men mer enn noe viser den nye omfattende boksen «St. Thomas» at han var en artist av sjeldent kaliber.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«St. Thomas»«St. Thomas»

På «St. Thomas» hylles artisten og musikeren, men også mennesket Thomas Hansen. Ikke minst kommer Thomas' personlihet frem på den tilhørende DVD-en, bestående av diverse TV-intervjuer, en Lydverket-dokumentar, turnédagbok og konsertopptak. Her holder ikke Thomas noe tilbake, og er åpen og ærlig om sine personlige problemer og hvor hans egne grenser gikk.

Men først og fremst er denne boksen en musikalsk samling som oppsummerer en brokete, dog imponerende karriere.

På den første dobbelt-CD-en, med den kledelige undertittelen «You May Find A Treasure Everywhere», får vi St. Thomas' egne innspillinger. Den første av de to diskene er en slags greatest hits, mens den andre inneholder alternative opptak og tidligere ikke-utgitt materiale. Noe som tildels viser at låtene hans har en dybde som ikke nødvendigvis alltid kom like godt frem på studioversjonene. Låtene fra det velproduserte Nashville-albumet «Hey Harmony» er et eksempel på det.

Låtutvalget ellers viser at St. Thomas samtidig kanskje var en mer habil komponist enn sanger, for de beste låtene her avduker en låtskriver av rang. Til tross for at hans engelskuttale og stemme ikke alltid fremstår som like stødig, kler den likevel St. Thomas' musikalske uttrykk usedvanlig godt og står som sjarmerende trekk på de mange naivistiske, men flotte låtene.

På den andre dobbelt-CD-en, med undertittelen «Walk With Me», får vi servert andre artisters tolkninger av St. Thomas' låter. Her kommer det kanskje enda tydeligere frem hvilket talent som bodde i den avdøde artisten.

Blant artistene som stiller opp finner vi internasjonale størrelser som Lambchop, Grasshopper & Steven Sellick (Mercury Rev) og Yaya Herman Dune (David-Ivar Herman Dune). I tillegg gjør blant andre Ane Brun, Ila Auto, The Captain & Me, Ai Phoenix, Poor Rich Ones og The Hyler Twins (Sivert Høyem & Cato Salsa) stor ære på Thomas' låtmateriale.

Om ikke det skulle være nok, så inneholder boksen også en fyldig booklet på hele 48 sider. Det i form av en personlig biografi fra Reidar A. Eik som kjente St. Thomas godt og utdyper historien om ham med sin rørende penn. Det hele krydret med vittige og dramatiske utdrag fra enkeltepisoder, illustrert med en rekke bilder.

Selv hadde jeg gleden av å møte Thomas ved en rekke anledninger, og selv om det er viden kjent at psyken hans ikke alltid spilte på lag med ham, sitter jeg tilbake med et minne om en fin fyr som ofte var positiv innstilt til sine omgivelser. Han fremsto som en åpen og selvsikker artist som ikke hadde til hensikt å skjule sine svake sider.

Boksen «St. Thomas» er med andre ord et flott dokument som viser de fleste sidene av St. Thomas' liv og virke. Overskuddet av platesalget går til Saint Thomas Minnefond, som skal bruke pengene på tiltak for barn og unge med psykiske problemer og/eller rusproblemer. Førstkommende fredag, 10. oktober, er for øvrig verdensdagen for psykisk helse, og i den anledning stiller noen av artistene som bidrar på samlingen opp og byr på gratiskonsert på Café Mono i Oslo for å spille St. Thomas' musikk.

Les også:
Til ære for en helgen

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy