- Legger opp til bråk i nord

<p class="hidden"> Illustrasjonsfoto: Colourbox.</p>
 Illustrasjonsfoto: Colourbox.

<pEtter en storsatsning på seismikk gjør miljøorganisasjonene seg klare til kamp om olje i nord.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energidepartementet har i sommer drevet seismikkskyting utenfor Lofoten og Vesterålen. Det har ført til redusert fangst for fiskerne i området som har sendt inn erstatningskrav til staten. Det har også ført til stor misnøye hos miljøorganisasjonene, blant annet fordi den miljøforskningen som skulle følge etter skytingen ble avlyst.

200 millioner

Arbeidet med geologisk kartlegging fortsetter i 2009 med en bevilgning på 200 millioner kroner til videre kartlegging av Nordland VII og Troms II.

- Vi forundrer oss over det hastverket som departementet tydeligvis har med dette, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til ABC Nyheter.

På det rekordstore miljøbudsjettet for 2009 er det bevilget 51,5 millioner kroner til Mareano-programmet, en økning på vel 18 millioner fra 2008. Det står i sterk kontrast til den økningen på 60 millioner som kom til seismikkskytingen.

Forskningsprogrammet Mareano kartlegger havbunnen i nordområdene, og skal legge det miljøfaglige grunnlaget for en revidering av Forvaltningsplanen for Lofoten, Vesterålen og Barentshavet i 2010.

Mareano-programmet får totalt 51,5 millioner kroner på årets statsbudsjett. Dette er ikke nok for å fullføre programmet, ifølge organisasjonene.

Les alt om miljøbudsjettet her: Rekordøkning til miljø

- Her blir det bråk

- Her legger de opp til mye bråk. Dette er helt bak mål, sier leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum til ABC Nyheter.

De mener at forvaltningsplanen som skal opp i 2010 må utsettes dersom kartleggingen ikke blir ferdig.

I perioden 2008 til 2009 planlegges det boret ti brønner i Barentshavet. Så langt er fire av boringene gjennomført, det har resultert i to funn. Det gjenstår da å bore seks brønner i resten av 2008. Det vil føre til større sikkerhetsrisikoer jo lenger ut på året man kommer på grunn av økt risiko for dårlig vær.

Det er nå betydelig interesse og optimisme knyttet til petroleumsvirksomhet i Barentshavet sør, står det i statsbudsjettet. Les alt om statsbudsjettet her: Her er statsbudsjettet

Miljøfeiring

Erik Solheim feiret budsjettet med kake i dag, men var helt klar på olje i nord.

- Her er absolutt alle bremser på fra vår side, sa han til ABC Nyheter.

Han understreker imidlertid at de mener at jo større beslutningsgrunnlag man har i 2010, jo bedre.

- Dersom det fortsatt er uklarheter når vi skal ta den beslutningen, må usikkerheten veie negativt inn for oljeboringen, mener han.

At det er store forskjeller i bevilgningene til miljø- i forhold til olje-kartlegging, mener han er helt naturlig, fordi det ifølge ham er mer krevende med petroleumsleting.

OED antar det vil bli båret mellom 35 og 40 brønner i løpet av 2008. Det er det høyeste antallet brønner de siste ti år.

Personvernpolicy