Den avgjørende dialogen

Irans president Mahmoud Ahmadinejad og rabbi Moshe Ber Beck fra Neturei Karta, en ultra-ortodoks bevegelse som er motstandere av opprettelsen av staten Israel, under et møte i New York i september 2008. Foto: Scanpix
Irans president Mahmoud Ahmadinejad og rabbi Moshe Ber Beck fra Neturei Karta, en ultra-ortodoks bevegelse som er motstandere av opprettelsen av staten Israel, under et møte i New York i september 2008. Foto: Scanpix

Dialog mellom om den islamske verden og vestlige land viktigere enn noen gang for å redusere frykt og vrangforestillinger, skriver Kjell Magne Bondevik, leder av Oslosenteret for fred og menneskere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Magne Bondevik, leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheterKjell Magne Bondevik, leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter

Vi ser i dag en økende polarisering mellom den islamske verden og vesten. Dette skaper grobunn for dannelsen av fiendebilder og generaliseringer. Dialog mellom den islamske verden og vestlige land er derfor viktigere enn noen gang for å bekjempe stereotype forestillinger om hverandre, redusere frykt og skape tillit.

Den manglende forståelsen, og de stadige ydmykelsene som vesten påfører muslimske samfunn, har ført til dyp mistro til hvordan verdenspolitikken fungerer. Voldshandlinger mot vestlige samfunn fra mennesker eller grupper som sier de handler på vegne av Islam, bidrar til å øke polariseringen.

På begge sider finner man kompromissløse krefter som utnytter denne kløften og bruker konflikten for legitimere vold. Konfliktorientert retorikk som "ondskapens akse" og at man skal "utrydde hverandre fra kartet" bidrar sterkt til å øke spenningene. Enda større blir utfordringen når politiske ledere mener de har mer å tjene på en tøff og fordømmende retorikk overfor en ytre fiende når de snakker til offentligheten eller grasrota i eget land.

Oslosenteret mener det er viktig å innse at frykt kan underminere demokratiet og demokratiske institusjoner. Vi ser allerede at viktige rettsprinsipper er satt til side i kampen mot terror. Krigsretorikken og konfrontasjonslinjen som har utspilt seg mellom for eksempel Iran og USA over flere år, har ikke ført frem. Det er helt avgjørende å få i stand en dialog som kan bygge ned de spenningene som i dag bare blir større og større. En væpnet konflikt vil ha helt uforutsigbare konsekvenser.

Myter om dialog

I slutten av september skapte det sterke reaksjoner at jeg og en rekke andre religiøse ledere deltok i en dialog med Irans president Mahmoud Ahmadinejad i New York. Jødiske miljøer i USA fordømte denne dialogen på det sterkeste. De oppfattet dette som en omfavnelse og en hyllest av en ond statsleder som har til hensikt å utrydde Israel. Jeg er grunnleggende uenig i at det å gå inn i en dialog betyr det samme som at man er enig med noen, eller ikke tar avstand fra deres handlinger, holdninger eller utsagn.

Dialog er ikke noe man bare skal ha med dem man er enige med eller liker. Dialog er ikke noe man bare skal ha med dem man er enige med eller liker. Dialog gir mulighet til å ta opp kritikkverdige forhold ansikt til ansikt. Og man kan formidle sine egne synspunkter uten forstyrrende forvrengninger som mediene ofte bidrar til. Det er det viktig å understreke at dette på ingen måte krever en toleranse for alt. For eksempel skal det ikke være noen toleranse for vold, diskriminering eller brudd på menneskerettigheter.

Det er en myte at dialog bidrar til en behagelig omgåelse av virkeligheten. Tvert i mot er den tilrettelagte dialogen ofte ubekvem og tøff. Det er vanskelig å møte "den andre" direkte. Det er ubehagelig å høre den andre partens sak og hvordan den andre fortolker verden. Og det kan være svært ubehagelig å høre hvordan "den andre" oppfatter en selv. Like fullt er dette en nødvendig del av arbeidet for å finne fram til alternative løsninger. På kort sikt er det mer bekvemt å bedrive fordømmelse på avstand.

Jeg brukte anledningen i New York til å ta opp den svært problematiske menneskerettighetssituasjonen i Iran, og jeg holdt Irans myndigheter ansvarlig for denne. Likeledes understreket jeg Israels rett til å eksistere. Og jeg ga klar beskjed om at dagens krigsretorikk og konfrontasjonslinje mellom USA og Iran ikke vil føre frem og i verste fall vil være katastrofal. Jeg oppfordret til å legge seg på en ny linje for å opprette dialog og bygge ned de spenningene som øker dag for dag.

Religionens rolle

Det er ofte en religiøs dimensjon ved uroligheter og voldelige maktkamper. Det har vi sett både i Nord-Irland, Midtøsten, på Balkan og i Sudan og Somalia. Men jeg mener samtidig at religion ofte får for stor del av skylden for mange av dagens voldelige konflikter. Konflikter handler mest om makt, ideologier og ressurser. Men religion - eller misbruk av religion, for å være korrekt - kan bidra til å forsterke konflikter.

Jeg tror på det iboende gode i alle religioner. Men historien har vist oss at religion kan bli misbrukt for å skape konflikter og legitimere vold. Jeg vil hevde at når religion blir krig, så er det menneskeskapt - religion blir alltid tolket av noen.

Jeg har stor tro på at gjennom dialog kan religiøs tro bli en del av løsningen på konflikter, fremmedfrykt og ydmykelse. Vi kan mobilisere mot slike negative tolkninger av religioner. Det gjør vi
ved å øke forståelsen mellom mennesker. Det er svært viktig å bringe folk sammen - på tvers av geografiske, kulturelle og religiøse grenser - for å snakke åpent og ærlig om våre forskjeller. Og for å fokusere på felles verdier som en plattform for fred og fredlig sameksistens. Anerkjennelsen av troens betydning for et annet menneske, skaper ofte opplevelse av større forståelse og samhørighet enn det motsatte.

I tillegg til å leve med forskjeller, er det grunnlag for å i større grad erkjenne likheter mellom religionene. Jeg har identifisert fire verdier som er felles for de fleste religioner: respekten for det hellige, menneskeverdet, fredstanken
og rettferdighetstanken. Denne erkjennelsen kan bidra til å bryte ned religiøse
og kulturelle barrierer mellom mennesker.

Jeg har stor tro på at gjennom dialog kan religiøs tro bli en del av løsningen på konflikter, fremmedfrykt og ydmykelse - i stedet for å være en del av problemet. Vi må legge fra oss krigsretorikken, klatre opp av skyttergravene og snakke med dem vi er uenige med. Derfor må vi oppmuntre til, og styrke, interreligiøs og interkulturell dialog.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile
Siste nytt
08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40VerdenNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22NorgeFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus