Meny

Island kan låne 4 milliarder av Norge

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et Island i økonomisk krise kan låne 500 millioner euro av Norge.

Tirsdag snakket statsminister Jens Stoltenberg (Ap) med sin islandske kollega, som ikke vil gripe sjansen ennå.

Island sliter med alvorlige økonomiske problemer. Mandag sa statsminister Geir Haarde at han fryktet at hele landet kan gå konkurs. Men før det går så ille kan Island låne penger av Norge.

– Allerede i mai snakket vi om den krevende situasjonen på Island. I etterkant av dette ble den islandske og norske sentralbanken enige om at Norges Bank skulle stille en låneadgang på 500 millioner euro (i overkant av 4 milliarder kroner), sier Stoltenberg til aftenposten.no.

– Dette er en adgang til å låne penger, framforhandlet av sentralbankene, men støttet av regjeringene. Så langt er den ikke benyttet, og Haarde ga ikke uttrykk for at det er mer aktuelt å bruke pengene nå, sier Stoltenberg.

Geir Haarde mener imidlertid det gir Island en trygghet i låneadgangen, selv om den ikke benyttes.

De to statsministrene har samarbeidet i en årrekke, og Stoltenberg framhevet den store norske interessen for islandsk økonomi da han snakket med Haarde tirsdag kveld.

– Det er et uttrykk for de nære forhold og historiske bånd det er mellom Island og Norge, sier Stoltenberg. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus