Terrorfrykt for Støre

<p class="hidden">TERRORVARSEL: Jonas Gahr Støre bor hos president Hamid Karzai mens han besøker Kabul. Foto: Heiko Junge/Scanpix. </p>
TERRORVARSEL: Jonas Gahr Støre bor hos president Hamid Karzai mens han besøker Kabul. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

<pUtenriksminister Jonas Gahr Støre kommer ikke til å besøke Serena Hotel under sitt opphold i Kabul, av frykt for nye terroraksjoner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Støre besøkte Kabul i januar, angrep væpnede menn i politiuniform Serena Hotel kort tid etter at han hadde ankommet. Den 38 år gamle norske journalisten Carsten Thomassen og seks andre ble drept i terrorangrepet, og flere ble såret, blant dem UDs kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svennungsen.

– Dette er en spesiell tur. Det er reisen tilbake til det mest dramatiske øyeblikket i mitt liv, sa Støre kort tid før flyet landet på en nattsvart flyplass i den afghanske hovedstaden.

– Jeg har tenkt på dette besøket helt siden jeg måtte dra fra Kabul i januar, men det er ikke den typen reiser man gleder seg til, sier han til NTB.

Frykt for terroranslag

Kort tid etter at utenriksministeren hadde klatret ut av flyet, ble han orientert om sikkerhetssituasjonen og valgte deretter å takke ja til en invitasjon fra president Hamid Karzai om å bo i hans palass.

De øvrige i delegasjonen og medfølgende pressefolk ble rådet til å unngå Serena Hotel, og fikk i stedet tilbud om innkvartering i den norske ambassaden.

Frykt for større terroranslag mot høyt profilerte mål, først og fremst steder der utlendinger oppholder seg, ligger etter det NTB erfarer bak advarslene, uten at noen ønsker å si noe konkret om hvilken etterretningsinformasjon som foreligger.

Detaljene om Støres program blir av samme grunn holdt hemmelig for offentligheten, men det bekreftes at han blant annet skal besøke de norske styrkene i Maimana.

Fra vondt til verre

Sikkerhetssituasjonen i den afghanske hovedstaden har gått fra vondt til verre siden angrepet mot Serena Hotel 14. januar, og sikkerhetsopplegget i forbindelse med Støres besøk er trolig et av de strengeste som noensinne er gjennomført i forbindelse med et statsrådsbesøk i utlandet.

Både Utenriksdepartementet, Politiets sikkerhetstjeneste og Forsvaret har i lengre tid arbeidet med forberedelsene, og utvalgte medier er orientert underveis.

Utenriksdepartementet måtte tåle skarp kritikk etter terrorangrepet mot Serena og flere departementer måtte i ettertid redegjøre for hendelsesforløpet og sin håndtering av krisen. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt også to åpne høringer.

Nye rutiner

Støres departement har siden utarbeidet nye rutiner for krisehåndtering og sendt en rekke medarbeidere på kurs i førstehjelp, stressmestring og sikkerhet.

Flere norske mediebedrifter har gjort det samme, og Norges Presseforbund har kommet med innspill til regjeringens arbeid med å utarbeide nye rutiner for statsrådsreiser til urolige områder.

Norske medier har også fulgt henstillingen om ikke å omtale Støres Afghanistan-besøk på forhånd, og programmet for oppholdet var knapt nok kjent da utenriksministeren steg ut av flyet i Kabul tirsdag.

Høy risiko

Selvmordsaksjonister og veibomber utgjør en høyst reell fare i Afghanistan, og risikoen for å bli rammet av et målrettet eller av mer tilfeldige angrep, er ifølge sikkerhetseksperter høy.

– Det kan være fare for alt fra veibomber, bilbomber, motorsykkelbomber, selvmordsbombere, angrep med håndvåpen, kidnappinger og rakettangrep, fikk Støre høre ved ankomst.

Oppgaven til Støres livvakter blir ikke enklere av at den NATO-ledede ISAF-styrken i august overlot ansvaret for sikkerheten i Kabul til afghanske sikkerhetsstyrker, og at de derfor i stor grad er prisgitt deres opplegg.

At det samtidig advares mot å stole på afghanere i uniform, ettersom opprørere flere ganger har opptrådt i politi- eller soldatforkledning, gjør utfordringen enda større. (©NTB)


Les flere nyheter fra Midtøsten på Startsiden.

Personvernpolicy