Reiten «frikjent» fordi han ikke visste

GÅR FRI: Eivind Reiten i StatoilHydro. Foto: Scanpix.
GÅR FRI: Eivind Reiten i StatoilHydro. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p«En liten krets» innenfor Hydros tidligere olje- og gassdivisjon fikk tirsdag ansvaret for korrupsjonssaken i Libya.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsernsjef Eivind Reiten ble «frikjent» både av sjefgransker Jan Fougner og selskapets styreleder, Terje Vareberg.

De to tidligere Hydro-toppene, Tore Torvund og Morten Ruud, måtte noen timer tidligere gå fra sine nye lederstillinger i det fusjonerte selskapet StatoilHydro.

På direkte spørsmål under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag ville Reiten ikke si noe om hvilke personer «den lille krets» besto av. Han ville ikke engang bekrefte at den besto av de to som fikk sparken av den tidligere Statoil-ledelsen som heretter er helt dominerende i det fusjonerte StatoilHydro.

Reiten erkjenner feil

– Eivind Reiten fortalte meg i fjor høst at han ikke kunne erindre å ha hørt om det forhold som omtales som Hydros mulige korrupsjon. En gruppe advokater har brukt et år på å saumfare store mengder dokumenter, og de har kommet til samme konklusjon, nemlig at Reiten ikke visste, sa styreleder Vareberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reiten selv gjentok at han først ble kjent med Libya-saken i fjor høst.

– Da var min første innskytelse og reaksjon at dette er forhold som vi må kaste maksimalt lys over, sa Reiten. Han tok initiativet til at det skulle iverksettes gransking, og gikk av som styreleder i StatoilHydro etter at saken ble kjent.

– Vi må erkjenne at det ble gjort feil i Libya. Vi burde ha unngått de feilvurderingene, vi må ta kritikk for dem, og vi må ta lærdom av dem, sa Reiten.

Presset konsernsjef

Selv om både styrelederen og Reiten selv ikke så noen grunn til at konsernsjefen i dagens Hydro skulle trekke seg på grunn av Libya-saken, fortsetter presset mot Reiten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro ga på sin pressekonferanse tydelig uttrykk for at han var kritisk til at Hydro ikke hadde opplyst om de tvilsomme avtalene da de to selskapene Statoil og Hydro var i sluttfasen av fusjonsdrøftingene. Han mente Hydro på bakgrunn av Statoils forpliktelser overfor amerikanske myndigheter etter sin egen korrupsjonsskandale, burde forstått at slik informasjon var livsviktig for Statoil å få fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reiten på sin side var medlem av konsernledelsen i Hydro, men ikke konsernsjef, da de tvilsomme avtalene og utbetalingene ble foretatt i 2000 og 2001.

Under pressekonferansen svarte han konsekvent unnvikende på provoserende spørsmål om hva en konsernsjef skal vite.

Økokrim og USA

Rapportene om avtalene med libyeren Khalifa Gammudi ble tirsdag overlevert Økokrim. Samtidig fikk både det amerikanske justisdepartementet og det amerikanske Kredittilsynet de to rapportene.

Økokrim skal nå vurdere om det er grunnlag for å treffe rettslige skritt, men i StatoilHydro er det primært de amerikanske myndighetene man frykter.

Etter Horton-skandalen måtte Statoil akseptere en ydmykende rolle i forhold til disse myndighetene som også reagerte langt strengere på Horton-affæren i samband med investeringer i Iran, enn Økokrim gjorde. (©NTB)