Meny

Stråler for Kommune-Norge

Lett med lupe: - Har KrF funnet noe å kritisere her, må de ha lett med lupe! mener kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag får du meg ikke til å klage på noen ting, smiler Magnhild Meltveit Kleppa.

304.918.000.000 kroner. Eller 304,9 milliarder.

Det blir kommuners og fylkeskommuners samlede inntekter i 2009, et byks på 7,2 prosent fra i år.

Kanskje ikke rart at Senterpartiets kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa betrakter seg som en av de seirende i årets budsjett-dragkamp innad i regjeringen.

Mer enn Bondevik II

Kommuner og fylkeskommuner får en realvekst på 8,4 milliarder kroner. Dermed blir den reelle veksten, fratrukket prisstigning, 28,6 milliarder kroner i de rødgrønnes regjeringsperiode fra 2005-2009 - mot 19,5 i forrige stortingsperiode. Alt dette ifølge finansminister Kristin Halvorsen.

Samtidig har kommunenes utgifter til lønn, pensjoner og renter økt bare på halvåret siden regjeringen la fram Kommuneproposisjonen - dokumentet som fastlegger kommunenes rammer for neste år. Der ble rammene lagt til 7,5 milliarder. Et tall som altså justeres opp.

Kleppas hemmelige drøm

- Etter alle de hyggelige pressmeldingene fra ditt departement, hva var det du ønsket deg, men ikke fikk gjennom i dette budsjettet?

- I dag får du meg ikke til å klage på noen ting. I dag gleder jeg meg først og fremst over at kommunebudsjetter er så bra, at det gir både verdig eldreomsorg og ungene våre en bedre skole, sier Kleppa til ABC Nyheter.

Hun påpeker at kommunene i tillegg til økte inntekter på 8,4 milliarder kroner, får igjen ordningen med rentefrie lån til oppussing av skoler, svømmebasseng og kirker.

Og det har virkning utover offentlig sektor:

- Det vil bety mye for bygg-næringa, understreker statsråden.

Bygg- og anleggsnæringa regnes som det området som først merker nedgangstidene, og der faren for økt arbeidsløshet er mest overhengende.

Fattige får bolig

Med i budsjettet er også en utvidelse av bostøtteordningen.

- Det gjør at 50.000 husstander kan sette nøkkelen i døra til et hjem, sier Kleppa om ordningen, som Husbanken vil sette i kraft fra 1. juli neste år.

- Avviser du kritikken fra KrF om sviktende innsats for de eldre?

- Den stiller jeg meg helt uforstående til. KrF må ha lett med lupe for å finne noe å være uenig i. Økningen i kommunenes inntekter gir rom for flere årsverk i pleie- og omsorgssektoren og styrking av demens-omsorgen, svarer Kleppa.

Økte kostnader spiser av lasset

Hun får oppbakking av lederen for kommunenes interesseorganisasjon KS, Halvdan Skard:

- Regjeringen leverer velferd her. Dette er en helt nødvendig økning som gir rom for flere barnehageplasser, mer omsorg og andre lokalte tjenester sier Skard.

- Jeg er bekymret for vedlikehold, sier han likevel.

Ifølge KS-lederen blir økningen i kommunenes inntekter i forhold til kommuneproposisjonen for 2009 som regjeringen la fram i vår, i det store og hele spist opp av økte kostnader.


Les mer om statsbudsjettet på Startsiden.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus