- Skuffet, skuffet, skuffet!

Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen mener regjeringens fattigdomssatsning er skammelig.
Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen mener regjeringens fattigdomssatsning er skammelig.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Dette budsjettet vil overhodet ikke bidra til å avskaffe fattigdommen, hevder lederen i Aleneforeldreforeningen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er enormt skuffet. Statsbudsjettet lever ikke opp til forventningene, og er reelt sett bare en videreføring av allerede eksisterende politikk. Jeg er skuffet, skuffet, skuffet, sier Stig Rusten, leder i Aleneforeldreforeningen til ABC Nyheter.

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for deg

Regjeringen vil øke bevilgningene til fattigdomstiltak med 1,25 milliarder kroner neste år. Den rødgrønne regjeringen mener at dette er den største bevilgningsøkningen til fattigdomstiltak siden Bondevik II-regjeringens tiltaksplan mot fattigdom ble lagt fram i 2002.

- De har ikke gjort noe med de store linjene. Barnetrygden og kontantstøtten går reelt sett ned, og barnetilleggene vil være uendret. Det betyr at man får mindre å rutte med, slår han fast.

Les også: Her er statsbudsjettet

- Skammelig fattigdomssatsing

Regjeringen sa tidlig at bekjempelse av fattigdom står høyt på dagsorden. Forbundsleder Randi Reese i LO-forbundet Fellesorganisasjonen sa til NTB før budsjettet ble lagt frem at «satsingen har vært for puslete, selv om det har vært klare forbedringer på enkelte områder. Ennå har vi ikke et nasjonalt minstenivå for sosialhjelpssatser.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De vil øke sosialstøtten med 5 prosent, men det tilsvarer stort sett ingenting. En enslig vi få 8 kroner mer å rutte med per dag. Hvis du korrigerer for prisvekst, ligger sosialhjelpen på samme nivå som i 1993. Samtidig har normallønnen økt med 50 prosent. Det er en skammelig fattigdomssatsing, sier Rusten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bostøtten ikke tilpasset leiemarkedet

Selv om Regjeringen vil øke bevilgningene til bostøtteordningen med 303 millioner kroner, er ikke Rusten fornøyd.

- De har skrytt av bostøtten, som de har sagt skal øke med 18 prosent. Men denne økningen kommer ikke før 1. juli. Samtidig signaliserer de at de vil øke antall mottakere med 40 til 50 prosent. Leieprisene i pressområdene har økt med 30 prosent på ett år. Det er skammelig at man ikke øker fra 1. januar, og vi frykter at veldig mange vil kunne få det mye verre. Bostøtten er ikke tilpasset dagens leiemarked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regn ut skatten din.

- Et gap på 1.700 kroner

Leder Georg Rønning i foreningen Fattignorge mener regjeringen har gjort en god jobb når det gjelder fattigdom.

- Vi ønsker alltid mer, men denne regjeringen har gjort mer enn foregående regjeringer.

- Det jeg er opptatt av, er sosialbiten - det vil si rus, sosialhjelp, bostøtte. I Soria Moria legger man opp til at mottakere av sosialhjelp skal sitte igjen med 6.800 kroner etter at boutgifter er betalt. Med prisøkningen vil de nye satsene gjøre at sosialhjelpsmottakere istedenfor vil sitte igjen med 5.000 kroner utenom boutgifter. Dette er penger som man skal leve for, og skal dekke mat, klær, tv og så videre. Det er altså et gap på 1.700 kroner der, som jeg hadde ønsket var dekket, sier Rønning.

- 24 millioner til noe som ikke fungerer

Rusfeltet styrket med 300 millioner gjennom Opptrappingsplanen for rusfeltet. Blant annet foreslår regjeringen å videreføre sprøyteromsloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Imidlertid blir det ikke øremerket midler til drift av sprøyterom. Istedenfor skal kommunene finansiere dette selv. Lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, er glad for satsingen, men skeptisk til at kommunene skal styre dette selv.

- Det er særlig hyggelig at det skal sendes ut på høring et forslag om en permanent sprøyteromsordning. Samtidig er jeg skeptisk til at hver kommune skal få bestemme om de skal ha sprøyterom eller ikke. De har en sterk vegring mot øremerking, og det blir veldig opp til kommunene. Når hver kommune har et sterkt selvstyre frykter vi at mye av pengene vil gå til kontorene, og lite til brukerne, sier han.

- Ellers så ser jeg at de bevilger 24 millioner til rusforebyggende arbeid. All forskning har vist at det norske rusforebyggende arbeidet ikke har fungert. Dette betyr 24 millioner til noe vi vet ikke fungerer, sier Knutsen.


Les mer om statsbudsjettet på Startsiden.