Meny

- Ikke oppkall flere gater etter meg!

Vladimir Putin hevder å være motstander av den omfattende persondyrkingen han opplever. Søndag ble en gate oppkalt etter ham i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj (høyre), samme by som han beordret bombing av i 1999. Foto: Reuters / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands statsminister Vladimir Putin hevder å være grundig lei alle gatene som bærer hans navn.

Nå maner Vladimir Putin folk til å styre seg for å forhindre at det dukker opp enda flere gater oppkalt etter ham selv. Han ønsker også at det skal bli slutt på alle Putin-statuene som reises rundt om i Russland.

– Putin har sagt at han verken har rett eller anledning til å sette press på noen, men han gir tydelig uttrykk for at han ønsker at dette vil ta slutt, fortalte Dmitrij Peskov, en talsmann for den russiske statsministeren mandag ifølge BBC.

Utspillet kommer etter at Vladimir Putin søndag fikk nok en gate oppkalt etter seg, da myndighetene i Tsjetsjenia ga en gate i hovedstaden Groznyj navnet Putin Avenue.

Ifølge Tsjetsjenias statsminister Tamzan Kadyrov, skal navneendringen skyldes et ønske om å hedre Putin for sin rolle «som en av verdens største fredsforkjempere».

– Avenyen skal bære Vladimir Vladimirovich Putins navn fordi han er det tsjetsjenske folkets redningsmann. Han reddet oss fra folkemord, og jeg er sikker på at 99 prosent av tsjetsjenerne støtter meg i at han fortjener å få hovedgaten oppkalt etter seg, sa Kadyrov i sin begrunnelse.

Ikke alle vil være enig i det. I 1999 beordret Vladimir Putin bombing av Groznyj. Ødeleggelsene var så kolossale at FN i 2003 kalte den tsjetsjenske hovedstaden den mest ødelagte byen i verden.

Personkulten rundt Russlands sterke mann er betydelig. I tillegg til gater og statuer, beundrer millioner av russere bilder av Putin på veggen. Barer blir oppkalt etter ham, Putin-kalendere går som varmt hvetebrød og han regnes som et sex-symbol. Det finnes tilogmed tomater som bærer Putins navn.

– I det store og det hele støtter ikke Putin dette, hevder talsmannen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus