Frykter at landet skal gå konkurs

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEnda en islandsk bank tatt over av staten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tråd med en kriselov som ble vedtatt kvelden før, satte myndighetene tirsdag landets nest største bank under administrasjon, sikret seg et lån på 4 milliarder euro fra Russland og bandt islandske kroner til en fast kurs.

Tiltakene ble iverksatt dagen etter at handelen i aksjer fra de største bankene ble stanset og den islandske kronen tapte nesten en tredel av sin verdi.

I en alvorlig tale til nasjonen varslet statsminister Geir Haarde at landet kunne gå konkurs om ikke regjeringen straks fikk kontroll ved å få fullmakt til å gripe inn, blant annet ved å nasjonalisere bankene om nødvendig.

– Det er reell fare for at Islands økonomi med alle sine banker i verste fall kan bli tatt i dragsuget, og at resultatet kan bli nasjonal konkurs, sa han og la til at mange mennesker kommer til å tape penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsbanki overtatt

Tirsdag formiddag kunngjorde handelsminister Bjørgvin Sigurdsson at regjeringen har avsatt styret i Landsbanki, landets nest største bank, og tatt over styringen av banken.

Holdingselskapet Samson, som eier 41 prosent av aksjene i Landsbanki, søker samtidig om midlertidig beskyttelse mot sine kreditorer.

Sigurdsson forsikrer at banken skal drives som vanlig og at kundene ikke vil merke forandringen, siden regjeringen har garantert for alle innskudd i islandske banker. Alle filialer, minibanker og internettbanken vil fortsette å fungere som vanlig, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaupthing, Islands største bank, mottok tirsdag 500 millioner euro i støtte fra sentralbanken Sedlabanki, men banken blir foreløpig ikke overtatt.

Allerede i forrige uke ble den tredje største banken, Glitnir, nasjonalisert da den fikk problemer med å skaffe seg kreditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russisk milliardlån

Den russiske ambassadøren i Reykjavik informerte tirsdag morgen Sedlabanki om at Russland har godkjent lånet på fire milliarder euro, og at statsminister Vladimir Putin selv bekreftet beslutningen.

Lånet tjener til å styrke Islands valutareserver i en kritisk situasjon og dermed støtte opp under den islandske kronen.

Island kan også hente inn likviditet i Norden etter at de nordiske sentralbankene i mai undertegnet en såkalt swap-avtale som gir Sedlabanki rett til å veksle inn islandske kroner for opptil 500 millioner euro om nødvendig.

Kjøret mot den islandske valutaen førte til at Sedlabanki tirsdag fastsatte kursen til 131 kroner per euro for å hindre videre fall.

Overdimensjonert

Island betaler nå prisen for den økonomiske boomen de siste årene som åpnet for at islandske selskaper som var stinne av penger, la ut på lånefinansierte oppkjøpsraid over hele Europa, inkludert i Norden og Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet er derfor spesielt utsatt for den omseggripende globale finanskrisen, og staten har lite å stille opp med om det går galt siden bankene nå rår over ni ganger så mye penger som hele det islandske bruttonasjonalproduktet.

– Island befinner seg midt i den globale finansielle turbulensen og har et banksystem som er overdimensjonert for økonomien, sier den svenske banken SEBs sjeføkonom Robert Bergqvist.

Et sammenbrudd på Island ville få ringvirkninger over hele Europa fordi de islandske bankene har investert tungt i banker og andre bedrifter i mange land.

Et av landets største selskaper, investeringsgruppa Baugur, eier store andeler i flere titall europeiske forretninger, nok til å ha blitt den største private bedriften i Storbritannia med blant annet leketøysforretningen Hamley’s. (©NTB)