Meny

Vil måle snittfarten

SUSER FORBI: Nå kan det i teorien bli mulig å suse forbi fotoboksen uten å bli bøtelagt. Regjeringen vil nemlig gå fra punktmåling til å måle snittfart mellom to bokser. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil bruke gjennomsnittsfart mellom to bokser for å få ned ulykkestallene.

Det betyr i praksis at du kan kjøre for fort forbi fotoboksen uten å bli tatt. Men dersom snittfarten fram til neste fotoboks er for stor, vil du bli bøtelagt.

Avstanden mellom to fotobokser som måler farten din vil være rundt to til tre kilometer.

Det kommer fram i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009.

«Fra 2009 tar departementet sikte på også å bruke ATK (fotobokser, journ.anm) til å måle gjennomsnittsfart mellom to punter (streknings-ATK) for å øke etterlevelsen av fartsgrenser over lenger vegstrekninger,» heter det i budsjettet.

150.000 bøter

I følge samferdselsdepartementet finnes det i dag rundt 370 fotobokser (ATK) på det norske veinettet. I 2007 ble det utstedt 150.000 forenklede forelegg basert på ATK-målinger.

Boksene fører til en nedgang på 17 prosent i antall personskadeulykker. Regjeringen håper snittmålinger vil redusere ulykkene ytterligere.

Metoden vil kun bøtelegge bilister som holder for stor fart gjennom hele strekningen.

Telemark og Gudbrandsdalen

«Bare de som har hatt en gjennomsnittsfart over fartsgrensenvil bli sanksjonert, og ikke de som har overtrådt fartsgrensen ved ett av målepunktene,» heter det videre.

I teorien vil du dermed kunne kjøre så fort du ønsker forbi selve fotoboksen uten å bli bøtelagt, så lenge du reduserer farten kraftig før neste boks.

En slik strategi vil imidlertid være risikabel. Regjeringen er nemlig ikke særlig konkret om hvor de vil benytte strekningsmåling.

I budsjettet går det fram at metoden skal brukes på særlige ulykkesutsatte strekninger, og i tunneler. Som eksempler bruker regjeringen E18 gjennom Telemark og E6 gjennom Gudbrandsdalen.

 
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus