- Luftforurensning kan øke risikoen for blindtarmbetennelse

FORURENSNING: Cirka 10 prosent av befolkningen rammes av blindtarmbetennelse. Nå mener canadiske forskere at det kan være en sammenheng mellom luftforurensning og betennelse i blindtarmen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
FORURENSNING: Cirka 10 prosent av befolkningen rammes av blindtarmbetennelse. Nå mener canadiske forskere at det kan være en sammenheng mellom luftforurensning og betennelse i blindtarmen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pCanadiske forskere mener å ha funnet en sammenheng mellom luftforurensning og forekomst av blindtarmbetennelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blindtarmen
Blindtarmen er en blindt endende del av tykktarmen som vanligvis befinner seg til høyre i nedre del av magen.
Man kjenner ikke blindtarmens funksjon, og det regnes ikke som skadelig å fjerne den.

Dersom blindtarmen blir betent må den opereres bort. Dette gjør man for å unngå at den skal sprekke, noe som i verste fall kan koste pasienten livet.

Nå viser en studie gjennomført av forskere ved University of Calgary i Canada, at det er flere som legges inn med blindtarmbetennelse på dager med høye nivåer av luftforurensning.

Forskerne mener at det kan være en sammenheng mellom forurensning og fare for betennelse i vev i kroppen, melder BBC.

Vanlig i Norge

Blindtarmbetennelse er en vanlig tilstand, og den forekommer som regel i aldersgruppen 10-30 år. 10 prosent av befolkningen blir rammet av denne sykdommen i løpet av livet, og årlig får vel 100 personer per 100.000 akutt blindtarmbetennelse i Norge. På verdensbasis har man sett en nedgang i antall tilfeller, uten at man vet hva dette skyldes.

Blindtarmbetennelse kan forårsakes av en tilstopping av det trange hulrommet i blindtarmen, men ofte er det ikke noen åpenbar årsak til at problemet oppstår.

Ozon

De canadiske forskerne tok for seg 45.000 tilfeller av blindtarmbetennelse i perioden 1999 til 2006. De fant ut at pasientene hadde cirka 15 prosent større sjanse for å legges inn på dager da man så de høyeste nivåene av ozon, sammenlignet med de dagene da det var lite ozon i lufta.

Man så lignende tendenser for andre stoffer, som for eksempel svoveldioksid og nitrogendioksid, men effekten var da ikke like markant.

Effekten av luftforurensning er dessuten mest tydelig om sommeren, når folk oppholder seg mer utendørs.

Også tidligere studier har sett en sammenheng mellom luftforurensning og betennelsestilstander.

- Hvis sammenhengen mellom luftforurensning og blindtarmbetennelse bekreftes, så kan det bety at forbedret luftkvalitet kan forhindre forekomsten av blindtarmbetennelse hos noen individer, sier forsker Gilaad Kaplan, som er studiens hovedforfatter.

For å slå fast om det virkelig er en sammenheng mellom luftforurensning og blindtarmbetennelse kreves videre forskning.

Kilder: BBC og Pasienthandboka.no


Korreksjon: Dioksid er korrigert til svoveldioksid. (14.42)

Personvernpolicy