- Tromsø ville uansett vært sjanseløs

Det er den manglende støtten i den norske befolkningen som hadde stoppet Tromsø, mener Kai Holm. Fot: Scanpix
 Det er den manglende støtten i den norske befolkningen som hadde stoppet Tromsø, mener Kai Holm. Fot: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTromsø ville uansett vært sjanseløs i kampen om å bli OL-vert i 2018, dersom ikke idrettsstyret hadde trukket søknaden om statsgaranti mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det danske medlemmet i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), Kai Holm som mener dette.

– Det er den manglende støtten i den norske befolkningen som hadde stoppet Tromsø. IOK krever at oppslutningen i befolkningen for et OL-arrangement skal være på minst 75 prosent. I Norge var det under 28 prosent av befolkningen som ga sin støtte til et OL i Tromsø. IOK under søker dette, og det ville uansett blitt Tromsøs bane, mener det danske IOK-medlemmet i et intervju med avisen BT.

Danske Kai Holm mener Tromsø uansett ville vært sjanseløs i kampen om å arrangere OL. Foto: ScanpixDanske Kai Holm mener Tromsø uansett ville vært sjanseløs i kampen om å arrangere OL. Foto: Scanpix

Han mener også at et OL på dansk jord er helt urealistisk.

– Et OL i Danmark er bare en drøm som aldri kommer til å bli virkelighet. Det er blitt luftet fra flere forskjellige hold å satse på OL i 2020 eller 2024, men det kommer aldri til å bli noe av. Teoretisk er det ingenting som sier at Danmark ikke kan arrangere OL, men i praksis går det ikke, mener Holm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ville kreve at politikerne i Folketinget og i Københavns rådhus ble enige om å satse på OL. Det kommer nok aldri til å skje, legger han til.

Kongress

Det nærmeste danskene kommer et OL og Den internasjonale olympiske komiteen er å være vertskap for IOK-kongressen neste år. Den skal foregå i København, og blant de sakene IOK-medlemmene skal ta stilling til er utvelgelsen av OL-vert for 2016.

Han var sammen med IOK-president Jacques Rogge og kronprins Frederik i tillegg til en rekke andre prominente gjester på omvisning i Tivoli og andre steder i den danske hovedstaden mandag. Det ble da markert at det var ett år til kongressen skulle åpnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder et eventuelt OL i Danmark sier Holm han tror danskene heller vil satse på velferd som utbygging av sykehjem og skoler, framfor en stor idrettsfest til et ukjent antall milliarder danske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungdoms-OL

– Det vi kan håpe på her i Danmark er å få arrangere et ungdoms-OL, mener Holm. Han får støtte av IOK-presidenten i den tanken, men Rogge vil ikke på noen måte torpedere den danske OL-drømmen helt.

– Det er ingen tvil om at det er fullt mulig å arrangere et ungdoms-OL her i Danmark. Når det gjelder et vanlig OL er det vanskelig for meg å svare på om det er en mulighet, for jeg kjenner ikke godt nok til forholdene med tanke på nødvendige fasiliteter i dette landet, sier Rogge diplomatisk.

Kai Holm får støtte for sitt syn i det danske idrettsforbundet. Presidenten Niels Nygaard mener, i likhet med Holm, at tankene om et OL er urealistiske.

Også Norge søker om å bli arrangør av ungdoms-OL. Lillehammer er kandidat til å kunne huse det første vinter-OL for ungdom i 2012. Den saken er foreløpig ikke avgjort, men OL i Tromsø i 2018 blir det ikke. Den saken avgjorde idrettsstyret i sitt møte mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lenge til Norge kan arrangere OL

Johann Olav Koss som vant tre OL-gull på Lillehammer i 1994, tror det blir lenge til vi får oppleve et nytt OL på norsk jord, skriver VG Nett.

Johann Olav Koss mener at Norge er ekskludert fra OL i mange år fremover. Foto: ScanpixJohann Olav Koss mener at Norge er ekskludert fra OL i mange år fremover. Foto: Scanpix

39-åringen som betegner seg selv som en forkjemper for OL i Norge, mener idrettsstyrets nei mandag får store konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette ekskluderer oss fra OL i mange, mange år. For dyrt vil det jo være å arrangere OL uansett. For 600 millioner kroner i potten skulle idretten fått noe for 28,5 milliarder kroner.

Det er jo en god deal.

– Nå må vi tilbake til tegnebrettet. Noen må analysere hva som har skjedd her, det er en alvorlig avgjørelse for idretten, sier Koss til VG Nett.

Han legger ikke skjul på at han synes det er trist for hele Norge, og ikke bare for idretten, at idrettsstyret vendte tommelen ned for et eventuelt OL i Tromsø. Han sier også at han hadde stor tro på et OL i Tromsø.

– Det kunne blitt et fantastisk OL, sier skøytehelten Johann Olav Koss.