Militæret satt inn mot demonstranter i Thailand

Politiet brukte tåregass for å for å få fjernet demonstrantene i Bangkok. Foto: Scanpix
Politiet brukte tåregass for å for å få fjernet demonstrantene i Bangkok. Foto: Scanpix

<pGeneralene i Thailand har sendt soldater ut i gatene i hovedstaden Bangkok etter flere dager med gatekamper. Minst en person er drept og nesten 200 skadd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann ble drept da en bilbombe eksploderte utenfor nasjonalforsamlingen i Bangkok, opplyste politiet, som tilbakeviste tidligere meldinger om at bombeofferet var en kvinne. Thailands nytiltrådte statsminister Somchai Wongsawat nektet å gå av, men hans stedfortreder valgte å trekke seg.

Somchai ville heller ikke erklære unntakstilstand. Tirsdag ble avdelinger fra hæren sendt ut i Bangkoks gater for å gjenopprette ro og orden, men hærens talsmann, oberst Sunsern Kaewkumnerd, avviste rykter om et forestående militærkupp.

«Ubevæpnet»

– Politiet har bedt oss om å hjelpe til med å opprettholde lov og orden, men soldatene er ikke bevæpnet. De kommer fra alle de tre våpengrenene: Hæren, marinen og flyvåpenet, sa Kaewkumnert ifølge nyhetsbyrået AFP.

Visestatsminister Chavalit Yongchaiyudh tok tirsdag på seg ansvaret for urolighetene i Bangkok og gikk av. Chavalit, som har forsøkt å megle mellom demonstrantene og statsministeren, sa at han hadde bedt politiet om å opptre så forsiktig som mulig

Opptøyene startet mandag da demonstrantene barrikaderte veien for å hindre statsminister Somchai i å holde sin første tale i nasjonalforsamlingen. Åtte politifolk ble skadd da de prøvde å få demonstrantene til å trekke seg unna.

Tåregass

– Politiet måtte bruke tåregass for å spre demonstrantene slik at statsministeren kunne komme seg inn i nasjonalforsamlingen, sier generalmajor Anan Srihiran. Til tross for tåregassen klarte demonstrantene senere å kutte strømmen til bygningen.

Senere ble tåregass nok en gang benyttet da demonstrantene samlet seg rundt politiets hovedkvarter. Minst to demonstranter fikk foten revet av og en annen mistet en hånd da tåregassbeholderne kom for nært personene i mengden.

Demonstrantene tilhører opposisjonsbevegelsen Folkets allianse for demokrati (PAD). Flere tusen PAD-medlemmer har holdt en demonstrasjon utenfor nasjonalforsamlingen gående i snart fire måneder. (©NTB)

Personvernpolicy