Meny

Norske soldater skyter Taliban-ledere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske skarpskyttere har drept Taliban-ledere under oppdrag i Afghanistan.

Det er VG-journalist og forfatter Tom Bakkeli som offentliggjør disse opplysningene for første gang i en ny bok.

– Norske skarpskyttere har gjort sin jobb ved å observere, lokalisere, målangi og skyte Talibans nøkkelpersonell fra langt hold. Det er deres oppgave i første rekke å ta ut trusler mot de norske styrkene, det vil si skyte ledere blant de fiendtlige styrkene, hevder Bakkeli overfor NRK.

Ifølge boken har norske styrker flere ganger tatt liv det siste året. Personene er plukket ut med kikkertsikte og skutt fra avstander på over 1 kilometer, skriver VG.

«Delt i to»

I angrep mot Taliban skal soldatene ha brukt omstridt ammunisjon som i utgangspunktet er beregnet mot harde mål som kjøretøy og materiell. Det har blant annet blitt skutt med såkalt 12,7 mm «multi-purpose»-ammunisjon i en såkalt «materiellødeleggelsesrifle». Disse to sammen har en voldsom effekt. En skarpskytter som er intervjuet i boken forteller at «kroppen blir delt i to når du treffer magen».

Denne ammunisjonen ble blant annet brukt under en skuddveksling knyttet til en offensiv i Badghis-provinsen i november i fjor. Under skuddvekslingen ble totalt 25 Taliban-opprørere drept, og de norske skarpskytterne sto for minst halvparten av dem.

En intern undersøkelse i etterkant av offensiven førte til at skarpskytternes bruk av ammunisjonen er blitt stoppet.

– Kun i selvforsvar

General Roar Sundseth, nestkommanderende ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter (FOHK), sier i en kommentar at ifølge retningslinjene skal denne type ammunisjon kun brukes mot harde og semiharde mål, ikke mot mennesker.

– Unntaket er ved rent selvforsvar der andre våpen og annen ammunisjon er tilgjengelig, sier Sundseth til VG.

Det samme sier forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen.

– Slik ammunisjon er i utgangspunktet kun for harde mål. Men i nødssituasjoner kan det finnes unntak, der man er nødt til å handle offensivt for å beskytte seg selv eller medsoldater, sier Strøm-Erichsen.


Les flere nyheter fra Asia på Startsiden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus