Meny

Nazismens rengjøringshjelp

David Irving i det han ankommer rettsalen i Wien, der han i 2006 ble dømt til tre års fengsel for å fornekte Holocaust. Han ble løslatt og utvist fra Østerrike 21. desember samme år. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Litteraturfestival har invitert verdens mest kjente løgner til å snakke om sannhet.

Det vakte vantro da det ble kjent at Norsk Litteraturfestival 2009 har invitert David Irving - den internasjonale høyreekstremismens største helt og verdenskjent løgner - til å snakke om sannhet. Irving er så kjent at det kan ikke være tale om uvitenhet hos arrangørene, men heller å være bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Irving er ikke bare en løgnhals, men også en svært viktig mann for nynazister over hele verden.

Nazismen ble grundig diskreditert som politisk ideologi etter 2. verdenskrig, og nazismen er for alltid uløselig knyttet til Holocaust. Den kjente tyske nazisten Bela Ewald Althans sa det slik: "Auschwitz. Det er problemet. Auschwitz må falle før vi kan bli akseptert." Den mannen som har arbeidet hardest for dette er David Irving, som er den ledende kraft i det miljøet som kalles Holocaust-fornektere. Irving har reist rundt i det høyrekstreme landskapet i mange år og benektet Holocaust og latterliggjort og fornektet de overlevendes beretninger.

Fra litteraturfestivalens egen presentasjon av Irving heter det at han har "blitt anklaget for å være en Holocaust-fornekter, noe han selv avviser." Det er en fascinerende måte å si det på.

Hvordan kan Litteraturfestivalen tro at de ikke bidrar til legitimisering av Holocaust-benektelse ved å invitere Irving opp på podiet?

11. april 2000 falt en knusende dom i retten i London. Irving hadde anlagt injuriesøksmål mot professor Deborah Lipstadt, som hadde plukket Irvings Holocaustbenektelse i småbiter i boken "Denying the Holocaust - The Growing Assault on Truth and Memory". Hva Irving tenkte på da han gikk til sak vet ikke jeg, men det kunne jo ikke gå bra og han ble da også dømt så det sang.

Dommeren konkluderte med at Irving var en «right-wing pro-Nazi polemicist» - eller «en høyrevridd polemiserende nazi-sympatisør» og at han «når han finner det nødvendig, manipulerer historien for å tilpasse den til hans politiske syn».

Norsk Litteraturfestival 2009 forteller at de har «utfordret Irving til å snakke om sitt begrep om sannhet, og om krigshistorien som en pågående kamp om troverdighet, basert på hans egne erfaringer fra stridssonen. Det vil bli anledning for publikum å stille spørsmål.»

De er nok svært fornøyde i Norsk Litteraturfestival over å ha fått en så «spennende» mann som Irving til å komme, en som tør å være «ubehagelig» og ikke politisk korrekt. Det blir nok kontroversielt, høy temperatur, fortvilte Holocaust-overlevende, og kanskje kommer det blitzere for å demonstrere også?

Det vil nok hjelpe lite å legge fram tonnevis av dokumentasjon om mannens nazist-kontakter, for det gjør det enda mere gøyalt for arrangørene. Det er veldig viktig for ytringsfriheten at upopulære meninger kommer fram i lyset, og en nazisympatiserende, holocaustbenektende løgnhals er foreløpig ganske upopulær.

Det blir sikkert en festlig kveld på Lillehammer og så får vi politisk korrekte gammeldagse antirasister heller minnes Benjamin Hermansen for oss selv, mens Irving ler hele veien til banken.

Jeg kan spørre allerede nå hvordan Litteraturfestivalen kan tro at de ikke bidrar til legitimisering av Holocaust-benektelse ved å invitere Irving opp på podiet?

Synes du Litteraturfestivalen skulle invitert en dømt Holocaust-fornekter til sitt arrangement? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor.

ABC Nyheter overvåker debatten.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus