Kastet ut norsk firma

<p class="hidden"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument>  <w:View>Normal</w:View>  <w:Zoom>0</w:Zoom>  <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>  <w:PunctuationKerning/>  <w:ValidateAgainstSchemas/>  <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>  <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>  <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>  <w:Compatibility>  <w:BreakWrappedTables/>  <w:SnapToGridInCell/>  <w:WrapTextWithPunct/>  <w:UseAsianBreakRules/>  <w:DontGrowAutofit/>  </w:Compatibility>  <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml>&#60;![endif]--> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:12.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 	{size:612.0pt 792.0pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} --> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]--> </p><p class="MsoNormal">GA BESKJED: President Alan Garcia (t.v.) og energiminister Juan Valdivia i Peru. Foto: Scanpix.</p>  <p> </p>
GA BESKJED: President Alan Garcia (t.v.) og energiminister Juan Valdivia i Peru. Foto: Scanpix.   

<pPerus president Alan Garcia har kastet ut det norske selskapet Discover Petroleum av landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske selskapet Discover Petroleum (DPI) er kastet ut av Peru etter anklager om grov korrupsjon. Selskapet nekter for anklagene.

Discover Petroleum fikk i september en oljekontrakt i Peru, men ble søndag kastet ut av landet etter anklager om korrupsjon, skriver Norwatch.no.

DPIs administrerende direktør, Jostein Kjerstad, bedyrer at selskapet ikke har vært innblandet i korrupsjon.

– Vi har aldri kjent til eller stått bak noen form for slike utbetalinger som det her snakkes om. Og vi avviser disse påstandene på det sterkeste, sier han.

Knyttet til to mistenkte

I en pressemelding hevder selskapet at det er to personer mistenkt for korrupsjon, som kan knyttes til DPI. En av disse, en advokat, skal ha blitt engasjert av selskapets advokatfirma i Peru.

Den andre personen ble knyttet til selskapet av en mexicansk forbindelse. Han skulle bistå med tilrettelegging av prekvalifisering til søknad om lisens til oljeboring.

Kjerstad sier at selskapet to ganger er blitt bedt om å utbetale en sum dersom oppdraget i Peru ble vellykket.

– Dette er blitt kategorisk avvist av oss, sier han.

Direktøren mener selskapet er ført bak lyset.

– Anbudsprosessen har i tillegg vært helt åpen og transparent, og ville ikke ha kunnet blitt påvirket av bestikkelser. Det at disse personene åpenbart har vært i søkelyset for korrupsjon allerede før vi i det hele tatt var inne i bildet i Peru, indikerer at det her er vi som er blitt ført bak lyset, sier han.

Kontaktet Økokrim

DPI har nå kontaktet Økokrim for å få råd om hvordan det skal håndtere saken. Det skal også ta kontakt med uavhengig ekspertise for å gjennomgå transaksjonene i Peru.

Styreleder i Discover Petroleum, Jan Wennesland, sier selskapet ser svært alvorlig på saken. Han ledet mandag et krisemøte i selskapet i Stavanger.

– Vi har bare fått en kort melding fra Peru foreløpig. Dette er en sak vi nå må drøfte nøye, sier Wennesland.

Saken startet med en avsløring på peruansk fjernsyn. Ifølge innslaget skal representanter fra det norske selskapet ha betalt penger under bordet til enkelte av direktørene i Perus oljedirektorat, PeruPetro.

Perus president Alan García, sammen med statsminister og energiminister, innkalte søndag til en pressekonferanse der de erklærte at en av direktørene samt styrelederen i Perus oljetilsyn, PeruPetro, sparkes på grunn av saken.

Pengene skal ifølge TV-programmet ha blitt gitt i forbindelse med at det lille norske oljeselskapet fikk fem offshorekontrakter og én kontrakt i uberørt peruansk regnskog i september.

Selskapet opplyser at det har utbetalt rundt 50.000 kroner i måneden til et advokatfirma i Peru, for juridisk bistand. I tillegg har det utbetalt i underkant av 400.000 kroner til mannen som skulle bistå med tilrettelegging, for bistand i forbindelse med planlegging av møter. (©NTB)

Personvernpolicy