Panikk og tvil herjer markedene

MAKTESLØS: Meglerne blir tilskuere mens børsene verden over faller ubarmhjertig, som her i London. Foto: Scanpix/AP Photo.
MAKTESLØS: Meglerne blir tilskuere mens børsene verden over faller ubarmhjertig, som her i London. Foto: Scanpix/AP Photo.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPanikken herjer på aksjemarkedene, mens Europas regjeringer sliter med å finne en redningsplanke for kriserammede banker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvilen om finanssektoren i USA lar seg redde sender børskursene ned. På Wall Street-børsen i New York falt Dow Jones-indeksen mandag til under det psykologisk viktige nivået på 10.000 poeng. Europeiske børser opplevde samlet sett sitt verste kursras noensinne, med store fall både i London, Frankfurt og Paris.

– Panikken har tatt fullstendig overhånd. Alle hadde håpet at politikernes godkjenning av krisepakken i USA og redningsaksjonene for europeiske banker skulle roe forholdene ned. Men vi ser fortsatt en dominoeffekt der brikke etter brikke faller, sa en analytiker.

Tillitskrise

– Tillitskrisen får folk til å selge unna. Det vi ser, er ganske enkelt motvilje mot å tro på at planen om å redde finansnæringen i USA vil føre til en rask løsning på problemene, mener Patrick O’Hare i analyseselskapet briefing.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark og Island fulgte mandag Tysklands eksempel og garanterte for innskudd i landets banker.

Ifølge avtalen mellom de danske bankene og regjeringen, skal bankene skyte inn 35 milliarder danske kroner i et fond som skal hjelpe kriserammede banker.

Tirsdag kveld sa Islands statsminister Geir Haarde at staten står klar til å nasjonalisere alle de islandske bankene om det skulle være nødvendig.

Også Irland, Frankrike og Hellas har gitt tilsvarende garantier, men av ulik klarhet og omfang.

Europeiske politikere drives fra skanse til skanse i kampen for å redde tilliten til det kriserammede banksystemet. Tirsdag samles EUs finansministre for å diskutere bankkrisen, som en opptakt til EU-ledernes toppmøte i neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakkeløsning?

Trolig vil spørsmålet om en europeisk redningspakke for banksektoren komme opp igjen, bare fire dager etter at de fire største EU-landene la ideen død på et krisemøte i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Italias statsminister Silvio Berlusconi, som sier Italia vil gjenopplive tanken, skal flere ha skiftet mening.

Tysklands statsminister Angela Merkel har sagt at hun nå vil gå med på en slik redningspakke. Frankrike kommer også til å slutte seg til, tror Berlusconi.

Angela Merkel sa så sent som lørdag at bankkrisen må løses fra sak til sak. Dagen etter gjorde hun regelrett helomvending og gikk ut med statsgarantien for de om lag 568 milliarder euroene som private har stående på bok hos tyske banker. Garantien for innskuddene var nødvendig for å hindre at bankkunder bidro til likviditetskrisen i systemet ved å ta ut sparepenger, understreket hun.

«Plan B»

– Vi ønsker å fortelle folk at sparepengene deres er trygge, sa Merkel.

Merkels finansminister, Peer Steinbrück, gjorde det senere på dagen klart at tilnærmingen Europas største økonomi hittil har hatt til krisen nå er endret

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han antydet også at regjeringen arbeidet med en «plan B» og hintet om en «paraplyløsning» for å sikre hele banksektoren i landet.

På et møte med partifeller i Berlin passet sosialdemokraten Steinbrück på å refse ledelsen i banken Hypo Real Estate, som tyske myndigheter måtte redde for annen gang på en uke søndag kveld, for ikke å ha lagt alle opplysninger på bordet underveis i prosessen.

EU-godkjenning

Tyskland var blant kritikerne da Irland, som første EU-land, gikk ut med en lignende garanti overfor sine seks største banker i forrige uke.

EU-kommisjonen gjorde det imidlertid klart at den tyske garantien er av en annen karakter enn den irske og derfor sannsynligvis kan klareres.

– Den tyske garantien ser ut til å begrense seg til private innskudd. Det kan være en passende reaksjon fra politikerne side, sa en talsmann for EUs kommissær for konkurransespørsmål Neelie Kroes. Med den tyske helomvendingen øker presset om lignende tiltak i andre store EU-økonomier, som Storbritannias. (©NTB)