Snipp, snapp, snute...

<p class="hidden">SKUFFET: Tromsø-ordfører Arild Hausberg og OL-general Petter Rønningen. Foto: scanpix. </p>
SKUFFET: Tromsø-ordfører Arild Hausberg og OL-general Petter Rønningen. Foto: scanpix.

<pDe var ikke uforberedt, men likevel uendelig skuffet da drømmen om vinter-OL i Tromsø brast.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var stinn brakke på 2018-kontoret da en direktesendt Tove Paule kom med dommen.

Skuffelsen var allerede preget inn i ansiktene til ordfører Arild Hausberg og Tromsø 2018s administrerende direktør Petter Rønningen før Paule annonserte stemmegivningen i Idrettsstyret der ni av 12 ikke gikk inn for å fremme søknaden.

– Jeg trenger litt tid på å fordøye den avgjørelsen der. Det var en sterk og klar avgjørelse. Jeg synes det er leit, var Rønningens umiddelbare kommentar.

Tap for nasjonen

Men mye tid til fordøyelse fikk han ikke. Sammen med Tromsø-ordfører Arild Hausberg måtte Rønningen umiddelbart gi sine kommentarer til beskjeden fra Gardermoen.

Begge understreket at dette ikke bare var et tap for Tromsø, men et tap for «hele nasjonen».

– Hele landsdelen har tapt et arrangement som man kunne jobbe mot i ti år. Det ville løftet landsdelen i en posisjon som man skal lete lenge etter å finne muligheter som kan kompenser det man her går glipp av. Det er ikke bare landsdelen, men hele nasjonen har tapt noe her, sier Petter Rønningen til NTB.

Lyst å være med

Han mener det er «litt underlig» at Idrettsforbundet vedtar å sende søknad om olympiske leker og lar kostnadene bli årsaken til at man likevel ikke ønsker et OL.

– Når man går inn i disse kostnadene, blir ikke forståelsen bedre av den grunn. Jeg hadde faktisk tro på at dette skulle gå. Jeg hadde lyst å være med og dra dette litt lengre, sa Rønningen før han gikk inn i sitt tyngste styremøte i OL-organisasjonen der «nedriggingen av 2018» skulle starte.

Slått til jorden

Tromsø-ordfører Arild Hausberg kaller vedtaket «et slag for Norge».

– Nå er vi slått til jorden. Men vi skal reise oss igjen. Plan B kommer ganske snart. Der skal vi be om kompensasjon. Hva det går ut på, skal vi komme tilbake til, sier Tromsø-ordføreren til NTB.

De organiserte OL-motstanderne mener derimot at dette er en gledens dag for folk i Tromsø. Talsmann Ulf E. Hansen mener det var kostnadene og manglende oppslutning i idretten og folket som ble OL-prosjektets bane.

– Nå kan byens ordfører og politikere starte å gjøre den jobben de er satt til, og slutte å spise kirsebær med de store, sier Ulf E. Hansen.

Lyssky

En bitter ordfører mener at spillet rundt Tromsø-OL den siste uken inneholder elementer som ikke tåler dagens lys. Rønningen ville ikke kommentere spillet. Begge roser den desperate sluttspurten som OL-tilhengerne i nord satte inn. De fikk løfte om 200 millioner kroner til å dekke gapet mellom idrettens smertegrense og tallknusernes anslag på hva 22,3 prosent av anleggsmidlene utgjør.

– Jeg er imponert av hvordan landsdelen har mobilisert de siste dagene. Jeg sa før avgjørelsen at det kanskje var det som skulle til for å gå videre. Det viste seg ikke å være nok, og det er trist, sier Petter Rønningen. (©NTB)

Personvernpolicy