Meny

Barns fordommer avslørt:

- Kvinner og fargede ikke flinke nok

Amerikansk forsker tror utfallet av neste måneds presidentvalg vil ha mye å si for barns fremtidige holdninger. Kanskje får landet sin første fargede president i Barack Obama. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av tre amerikanske barn tror bare hvite menn er dyktige nok til å være president i landet, viser undersøkelse.

Blant de 43 presidentene som har styrt USA, finnes det kun hvite menn. Det har amerikanske barn fått med seg, og de har flere teorier om hvorfor det er sånn.

I 2006 intervjuet forskere fra University of Texas og University of Kansas 205 barneskoleelever, som alle var mellom fem og ti år. Hensikten var å undersøke hva barna mente var årsaken til at det kun er hvite menn som har hatt den prestisjetung jobben, melder Forskning.no.

- Alle bør få lov

De aller fleste barna mente at mennesker av begge kjønn og alle raser burde kunne styre landet, men de hadde flere teorier om hvorfor det ikke hadde vært slik i praksis:

  • * En av fire trodde det var ulovlig å sette inn damer og fargede som presidenter.

  • * En av tre mente det måtte henge sammen med diskriminerende eller rasistiske holdninger hos velgerne.

  • * En av tre trodde at mennesker fra de ekskluderte gruppene ikke var dyktige nok til å få stillingen.

Ekskludering

- Presidentvervet i USA er et høyprofilert eksempel på rasemessig og kjønnsmessig ekskludering. Fordi dette temaet ofte ikke blir diskutert med barna, ser de ut til å lage sine forklaringer på utelukkelsen, sier Rebecca Bigler, ved University of Texas, i en pressemelding.

Forskeren tror at det kommende valget ha mye å si for barnas framtidige holdninger. Hvis Barack Obama taper, kan amerikanske barn bli mer overbeviste om at de amerikanske velgerne har rasistiske fordommer.

- Dersom Obama derimot vinner, vil barna kanskje tro at ekskluderende lover og rasisme ikke lenger avgjør resultatet av presidentvalget, sier Bigler i pressemeldingen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus