Trontaledebatt om Frps «uansvarlighet»

<p class="hidden">KRASS: Jens Stoltenberg sparer ikke på kruttet. Foto: Scanpix. </p>
KRASS: Jens Stoltenberg sparer ikke på kruttet. Foto: Scanpix.

<pJens Stoltenberg gikk rett i strupen på Frp mandag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres leder Erna Solberg fastslår at Frps økonomiske politikk er det største hinderet for at de to partiene kan danne regjering. Påstander om Frps tøylesløse markedsliberalisme dominerte trontaledebatten mandag.

Stortinget startet høstsesjonen med en maratondebatt som ble ført med den internasjonale finanskrisen som bakteppe. Den artet seg tidvis som en uthenging av Frps «ultraliberalistiske markedsøkonomi».

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slo an tonen. Han gikk rett i strupen på Frp og beskyldte partiet for å angripe den norske velferdsmodellen. Statsministeren brukte hele innlegget sitt på den økonomiske krisen og regjeringens anstrengelser for å dempe virkningene i Norge.

Fallitt

– Frps politikk har spilt fallitt. Svaret er ikke mindre regulering og kontroll, slik Frp går inn for. Problemet er for mye uregulert marked. Frp åpner for et gedigent politisk og økonomisk eksperiment som er alt annet enn det landet trenger. Selv president George Bush har gitt opp troen på at markedet kan løse egne problemer. I Norge derimot stoler Frp blindt på et utilstrekkelig marked, sa statsministeren.

Frp-formann Siv Jensen svarte på tiltale og etterlyste konkret handling fra regjeringen for å skjerme Norge mest mulig for ringvirkningene av finanskrisen. Hun avviste blankt beskyldningene fra Stoltenberg om at Frp er motstander av regulering og kontroll av markedet.

– Det er bred enighet om reguleringer og tilsyn i Norge. Det ytre rammeverket må fungere. Statsministeren bør bidra til ro, ikke skape mer usikkerhet ved å mane fram skremselsbilder av Frp. Og det er altså ikke godt nok å si at man bare skal holde orden i økonomien, sa Jensen.

Eksperiment

Hun fnyste av Stoltenbergs beskrivelse av Frps liberalistiske politikk som «et eksperiment» og avviste deretter Jan Tore Sanners (H) invitt til å moderere den økonomiske politikken for å komme Høyre i møte.

Sanner utfordret Frp til å gjennomgå sin egen økonomiske politikk.

– Dette er ikke tiden for eksperimenter, og jeg er overrasket over at Siv Jensen holder seg for øynene og bare fortsetter som før. Det er underlig at ikke Frp trekker lærdom av det skjer, sier Sanner til NTB.

Han mener Frps programformulering om at markedet fungerer best uten regulering, er uholdbar i dagens situasjon, det samme gjelder partiets utsvevende pengebruk og «TV-milliarder».

Mange hadde problemer med å plassere Frps form for liberalisme, også Høyres fremste finanspolitikere.

Der Sanner var ironisk, inntok Per-Kristian Foss en atskillig mer imøtekommende holdning og fant det positivt at Jensen så sterkt understreket nødvendigheten av regulering. Dette til forskjell fra nestleder Per Sandberg, som leder programkomiteen og som sterkest er blitt klistret til formuleringene om at markedet fungerer best når staten holder fingrene unna.

Uenige

Solberg var lei av å bli avkrevd forklaringer om forholdet til Frp ved hver eneste korsvei.

– Det er en lite oppsiktsvekkende nyhet at Høyre og Frp er uenig i den økonomiske politikken. Det har jeg sagt til det kjedsommelige. Høyre har andre svar enn Frp og vil aldri gå inn i en regjering som legger opp til en uansvarlig politikk, sier Solberg.

Under trontaledebatten forsøkte flere representanter for Venstre og KrF å få Høyre til å distansere seg fra Frp og forplikte seg mer til en kopi av Bondevik-II-regjeringen.

Venstres leder Lars Sponheim sa fortrøstningsfullt at Høyre er i ferd med å rydde opp i «gråsonen» mot Frp. Under debatten fastholdt både han og KrF-leder Dagfinn Høybråten sin bastante motstand mot å sitte i regjering med Frp. Begge kjørte fram en mindretallsregjering sammen med Høyre som det beste og mest sannsynlige alternativet til dagens regjering.

Personvernpolicy