Meny

Frp-strid om styring av markedene

FOR OG MOT: På Stortingets talerstol i dag var Siv Jensen for reguleringer av finansmarkedene. I programutkastet for stortingsperioden hun ønsker å bli statsminister i, er Frp mot all myndighetsregulering. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regulering av markedene bør være overflødig, heter det i utkast til nytt Frp-program. - Avvikling av ytre regulering er anarki, ikke liberalisme, sier Siv Jensen.

Reaksjonene har vært sterke etter at ABC Nyheter forrige uke avdekket at Fremskrittspartiet i utkast til handlingsprogram for neste stortingsperiode, kaster vrak på all regulering fra myndighetenes side.

Nå slår partileder Siv Jensen retrett på dette punktet.

- Fravær av reguleringer er anarki, det er ikke liberalisme.

Det sier Jensen til ABC Nyheter, etter at hun og partiet i dagens trontaledebatt ble knallhardt presset av statsminister Jens Stoltenberg og andre politikere i spørsmålet om å avregulere finansmarkedene.

Kraftig angrepet i Stortinget

I det ferske, andreutkastet til handlingsprogram går imidlertid programkomiteen under sin leder, nestleder Per Sandberg, inn for følgende:

«Regulering fra myndighetene burde i prisnippet være overflødig i en fri økonomi...»

Dette og Sandbergs uttalelser til ABC Nyheter om at finanskrisen i USA skyldes for mye, og ikke for lite regulering, og at Bush-administrasjonen fører en sosialistisk politikk, ble hovedtema i statsminister Stoltenberg innlegg i Stortinget i dag. Høyre-leder Erna Solberg gjorde på sin side klart at hun aldri vil være med i en regjering som ikke fører en ansvarlig økonomisk politikk.

Midt i finanskrise

- I en tid hvor konsekvensene av et finansmarked uten sterke og gjennomgripende reguleringer er overtydelige for en hel verden, så legger Fremskrittspartiet på nytt fram forslag hvor deregulering, svekkelse av kontrollinstitusjonene, frislipp og fravær av politisk styring er kravet, sa Jens Stoltenberg fra talerstolen.

- Det er Siv Jensens og Per Sandbergs liberalisme, der president George W. Bush omtales som sosialist, som nå står som alternativ til den velprøvde og trygge norske modellen vi har bygget samfunnsutviklingen på etter krigen, framholder Stoltenberg.

- Også vi vil regulere

Men Siv Jensen vil ikke være med på denne beskrivelsen av partiets politikk.

- Det er ganske fantastisk å høre landets statsminister stå her å si at de som ikke er enige med han, driver med uansvarlig eksperimentering.

I norsk finansliv har det vært bred enighet om regulering av kredittmarkedene.

Alle erkjenner at skal man få markedet til å fungere, må man ha et ytre regelverk til å regulere, sa Siv Jensen i stortingsdebatten.

- Frp opptatt av én ting

Etterpå spurte ABC Nyheter henne hvordan det rimer med programutkastet for kommende stortingsperiode, der Siv Jensen vil kjempe for å bli statsminister i en ny regjering.

- Ønsker du å gjennomføre fjerning av myndighetenes regulering i kommende stortingsperiode?

- Nei, det er nå debatt i Frp om kommende program og det skal først vedtas på vårt landsmøte om godt og vel et halvt år. Når det er sagt, er Frp veldig opptatt av én ting, nemlig at vi skal ha gode, ytre reguleringer på norsk finanssektor, rett og slett fordi det er nødvendig. Det vi har sett, er at man har mange feilreguleringer, eksempelvis i USA. Det betyr ikke at vi vil ha et samfunn uten reguleringer. Det er noe ganske annet, svarer Jensen

Motsatt av programutkast?

- Det lyder ikke som noe ganske annet når programutkastet slår fast at all regulering fra myndighetene burde være overflødig?

- Det Per Sandberg har tatt til orde for, er at man i prinsippet kunne ha tilnærmet seg dette på en annen måte. Men vi har altså skilt mellom prinsipper og handling. Og se hva Frp har gjort i hele denne og forrige periode: Vi har vært opptatt den samme penge- og kredittpolitikken som alle andre partier, kanskje med unntak av SV.

- Motstanden mot myndighetenes reguleringer kommer jo fram i utkastet til handlingsprogram, ikke prinsipprogram?

- Her prøver man å skape en konflikt som er ikke-eksisterende. At Frp ønsker reguleringer som er fornuftige, er ikke det samme som at Frp ønsker fravær av reguleringer. Det er anarki, det er ikke liberalisme. Fremskrittspartiet har alltid ment at markedet trenger ytre reguleringer.Det er slik jeg leser programutkastet også.

- At det skal være regulering?


- Jeg tolker utkastet slik at det ikke skal være politisk innblanding, men forutsigbarhet slik at markedsaktørene kan forholde seg til reglene uansett hvem som sitter i regjering til enhver tid.


- Vil du støtte formuleringen om at reguleringer er unødvendige?

- Hva jeg mener, skal jeg fortelle vårt landsmøte. Det velgerne skal forholde seg til, er det prorgrammet vi vedtar til våren, sier Siv Jensen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus