Meny

Disponert for dårlige venner

Dårlige venner er sterkt forbundet med asosial oppførsel. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes faktisk en genvariant som ser ut til å henge sammen med sannsynligheten for å havne i dårlig selskap, hvis vi skal tro amerikanske forskere.

Den evige debatten om det er genene eller miljøet som har skylden for at poden blir kriminell fortsetter. Nå har forskere på Florida State University, Iowa State University og University of Cincinnati funnet ut at det uansett er foreldrenes skyld, ifølge forskning.no.

Gutter som arver spesielle gener fra mor og far, ser nemlig ut til å ha større risiko for å få kriminelle venner. Men bare hvis de vokser opp i hjem der foreldrene ikke bryr seg.

Og det er som kjent kort vei mellom dårlige venner og eget skråplan. Dårlige venner er sterkt forbundet med antisosial oppførsel, stoffmisbruk og kriminell atferd.

Det å ha forbryterske venner er den faktoren som henger tettest sammen med risikoen for selv å begå kriminelle handlinger, skriver forskerne.

Deres resultater viser en markant sammenheng mellom dårlige venner og en spesiell variant av dopamintransport-genet (DAT1).

Det betyr imidlertid ikke at alle som har denne gen-varianten ender opp som kriminelle. For det første må man ha det fra både mor og far. For det andre gjelder det bare gutter. Og for det tredje så kan foreldrene gjøre opp for sine dårlige gener ved å bry seg om poden.

Forholdene i familien var helt avgjørende for hvordan den genetiske disposisjonen skulle slå ut, sier forskerne ifølge ei pressemelding fra Florida State University.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus