Trekker OL-søknaden

<p class="hidden">Idrettspresident Tove Paule informerer om at NIF ikke lenger støtter en søknad om statsgaranti for OL 2018. (Foto. Scanpix)</p>
Idrettspresident Tove Paule informerer om at NIF ikke lenger støtter en søknad om statsgaranti for OL 2018. (Foto. Scanpix)

<pIdretten valgte i dag å trekke søknaden om statsgaranti for Tromsø 2018. Hovedgrunnen er at det ble mye dyrere å arrangere lekene enn opprinnelig planlagt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idrettsstyret i Norges Idrettsforbund valgte i dag å trekke søknaden om statsgaranti for vinter-OL i Tromsø 2018.

Med ni mot tre stemmer valgte styret å trekke søknaden.

Slik formulerte styret sin offisielle beslutning:

«Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) vil ikke søke Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Den internasjonale paralympiske komité (IPC) om at Norge skal arrangere de olympiske og paralympiske vinterleker i 2018.

Som en følge av dette trekker NIF tilbake søknaden om statsgaranti til KKD avgitt 10.05.2008»

Les også: Heiberg skuffet

Se ABCTV: Svært skuffet i Tromsø

For dyrt

Hovedgrunnen til at idretten nå ikke lenger ønsker å søke om vinter-OL i Tromsø 2018 er i hovedsak fordi det ble mye dyrere enn først planlagt.

Veritasrapporten, som ble fremlagt forrige uke, konkluderte med at Tromsø-OL blir dobbelt så dyrt som først antatt. Paule sa at styret har gått grundig gjennom rapporten fra de eksterne kvalitetssikrerne (Veritas).

Les kommentaren: OL-surr i Regjeringen

Ifølge Paule forelå det to forslag til som var oppe til avstemning. Den ene var å fortsette med den opprinnelige søknaden som ble fremmet 10. mai 2007.

Det andre var et kompromissforslag, som til slutt fikk tre stemmer, framsatt av Geir Knutsen. Det gikk ut på at idretten skulle sette 625 millioner kroner som grense for bruk av tippemidler, og gå videre med søknaden med den forutsetning at resten av anleggsmidlene staten krever skulle finansieres med tilskudd fra nordnorsk næringsliv.

– Det er mye ros til jobben Tromsø 2018 har gjort, men også en del annet. Vi har sett på kostnader, anleggssituasjonen, og ikke minst vurderingen av konseptet og gjennomføringsverdien, sa hun.

– Vi har vurdert prosjektets robusthet. Mye er robust, men det er også mange utfordringer.

Hun gjorde det også klart at styret i forkant av møtet fikk klare signaler fra særforbundene og idrettskretsene om at søknaden burde trekkes.

Oslo søker ikke

Da Tromsø ble valgt som norsk kandidat var det på bekostning av både Oslo og Trondheim. Byrådsleder i hovedstaden, Erling Lae (H), sier i en pressemelding at det ikke er aktuelt for Oslo å søke på nytt.

– Oslo har ingen planer om å søke et OL i overskuelig framtid. Skulle en søknad bli vurdert måtte det være et resultat av sterke oppfordringer fra idretten og staten. I dag er dette ingen aktuell problemstilling og heller ikke sannsynlig, sier Lae i pressemeldingen.

Oslo har stilt seg lojalt bak Tromsøs OL-søknad etter at Tromsø vant den innledende runden i mars 2007. Oslo tar også Idrettsstyrets vedtak mandag til etterretning.

Personvernpolicy