Meny

Lasteskip på grunn

Lastebåten Federal Kivalina fra Hong Kong gikk mandag morgen på grunn ved innløpet til Freifjorden øst for Kristiansund. Foto: Redningsskøyta Det Norske Veritas / SCANPIX HANDOUT

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et 200 meter langt lasteskip gikk natt til mandag på grunn ved innløpet til Freifjorden øst for Kristiansund. 35.000 tonn aluminiumsoksid skal nødlosses fra skipet.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge fikk beskjed om grunnstøtingen litt over klokka 5 natt til mandag.

– Vi fikk beskjed at et lasteskip på rundt 200 meters lengde hadde gått på grunn ved Årsundøya ved utløpet av Freifjorden. Det er sterk kuling i området, men skipet står støtt på grunn, opplyser pressesjef Anders Bang Andersen ved Hovedredningssentralen på Sola til NTB.

Skipet var på vei til Sunndalsøra.

Mannskapet trygt

Det ble slått hull på tre ballasttanker i grunnstøtingen, og båten tar inn mer vann enn mannskapet klarer å pumpe ut mandag morgen. Losfartøy, redningsskøyte, kystvaktskip og et par supplybåter ligger i beredskap rundt havaristen.

– Vi har en sleper med 5 tonns trekk i lasteskipet for å sikre at den ikke dreier seg mer opp mot land. Den står nå med baugen opp, forteller styrmann Bjørn Vidar Evjen i redningsskøyta Det Norske Veritas.

I morgentimene sto også et redningshelikopter i beredskap på Sola lufthavn, men det ble i 10-tiden besluttet dirigert tilbake til basen på Ørlandet.

– Situasjonen er stabil, og det ser ikke ut til å være noe behov for å evakuere mannskapet. Men helikopteret kan tilbakekalles på kort varsel dersom situasjonen endrer seg, sier redningsleder Ola Vaage.

Ingen miljøtrussel

Skipet Federal Kivalina er fra Hongkong, og de fleste om bord er asiatiske.

Skipet er lastet med 35.000 tonn aluminiumsoksid, men ifølge Hovedredningssentralen skal lasten ikke utgjøre noen trussel for miljøet.

Skipets diesel har imidlertid blitt pumpet til akter del av fartøyet, fordi denne delen er hel. Kystvakten forbereder også nødlossing av lasten, men dette blir gjort for å gjøre skipet så lett som mulig før man skal dra skipet av land, ikke fordi den utgjør noe fare for miljøet.

Nødlossingen kan tidligst skje om ti timer, opplyser Hovedredningssentralen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus