Meny

Mener Nobelprisen misbrukes

Illustrasjon: Al Gore, Muhammad Yunus, Wangari Maathai, Mohamed ElBaradei og Alfred Nobel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny bok hevder fredsaktivisten Fredrik S. Heffermehl at de fleste fredsprisene som er tildelt er i strid med Alfred Nobels testamente.

Heffermehl, som er ærespresident i Norges fredsråd og visepresident i International Peace Bureau, utgir boken «Nobels vilje» mandag, og sparer ikke på kruttet mot Nobelkomiteen og dens sekretær.

Blant de mange som etter forfatterens mening har fått feil pris finner vi de siste års prisvinnere Al Gore og FNs klimapanel, Muhammad Yunus, Wangari Maathai, Shirin Ebadi, Mohamed ElBaradei og Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, skriver Aftenposten.

– Ikke fredspris

I boken går Heffermehl igjennom samtlige 118 fredspriser fra perioden 1901 til 2007. Frem til 1940 var 85 prosent av pristildelingene i overensstemmelse med Nobels kriterier. I årene etter krigen er det bare 45 prosent av prisene som får «godkjent».

I de siste syv år har bare én pris vært innenfor testamentet, heter det.

– Nobel ga ikke en fredspris, men en pris for å arbeide for fred på bestemte måter og områder. Nobel ville at prisen skulle gå til arbeidet for fredelig sameksistens ved å få slutt på militærvesenet og få bygd en internasjonal rettsorden blant annet ved hjelp av fredskongresser, sier Heffermehl.

Vil ikke kommentere

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad sier til avisen at han ikke vil gå inn i noen offentlig debatt med Heffermehl, som har varslet politiske og jurdiske skritt mot komiteen.

Dette avviser imidlertid Heffermehl selv.

– Jeg aner ikke hva Lundestad sikter til her. Jeg har ikke planer om å gå til verken politiske eller juridiske skritt mot komiteen. Dette er ikke et angrep, men en oppfordring til å tenke over en rekke spørsmål, sier Heffermehl til NTB.

Les også:
Bokmeldingar i ABC Nyheter

ABC Nyheter Litteratur

ABC Nyheter Kultur


Les meir om litteratur på Startsiden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus